Tyhle kapsy jsou perfektní k večeři i s sebou na výlet do jarní přírody!
Suroviny
Postup
Ve džbánku či velkém hrnku promíchejte vidličkou 200ml vlažné vody, droždí a cukr. Nechte stát na teplém místě 5 minut nebo tak dlouho, až se na hladině objeví bubliny.
Do velké mísy prosejte mouku se solí, přidejte vodu s droždím a 2 lžíce oleje. Promíchejte na měkké těsto. Vyklopte ho na mírně pomoučněnou pracovní plochu. Hněťte 5 minut, aby bylo těsto pružné. Rozkrojte ho na 4 díly. Položte na plech, zakryjte čistou utěrkou. Nechte stát na teplém místě 20 minut, až těsto zdvojnásobí objem.
Každý kus rozválejte na obdélník 35 x 45 cm. Na půlku každého z nich nasypte po 25g špenátu, posypte ho čtvrtinou fety, lehce osolte a pořádně opepřete. Těsto přehněte a okraje k sobě přitiskněte, aby byla náplň uzavřená.
Předehřejte grilovací ploténku nebo pánev na střední až vysokou teplotu. Kapsy po jedné straně potřete vždy 2 lžičkami oleje. Opékejte po jedné straně nejprve 2–3 minuty. Neopečenou stranu pak potřete čtvrtinou zbývajícího oleje. Překlopte a opékejte další 2–3 minuty, dozlatova a dokřupava. Přeneste na talíř. Zopakujte se zbylými kapsami. Podávejte nakrájené na čtvrtiny, s citronem a s čerstvými špenátovými lístky.
NĚCO NAVÍC
Mladý špenát do plněných kapes můžete nahradit mangoldem (řapíky použijte jinak nebo nakrájejte nadrobno). Lze použít také odrostlejší špenát nebo mangold, ale raději je napřed nechte zavadnout v horké vodě nebo v páře, pak zchlaďte studenou vodou, nechte okapat a osušte utěrkou.