Přípravu zelených nudlí můžete vnímat jako oddechové meditační cvičení... Navíc jsou tak dobré samy o sobě, že je stačí doladit jen máslem a parmazánem – přidávat cokoli navíc by bylo zbytečné.
Suroviny
Postup
Omyjte špenát a nechte ho zavadnout v rendlíku, asi 4 minuty, aby zcela změkl. Nechte vychladnout a pak z něj po hrstkách vyždímejte rukama vodu, jak to jen jde. Hrstky ještě vymačkejte v jemném cedníku. Odkládejte je na papírové utěrky, aby z něj vytáhly další vodu. Osušený špenát nakrájejte na hodně drobno.
Na čisté pracovní ploše promíchejte rukama špenát, asi třetinu mouky a sůl. Ze směsi utvořte hromádku. Uprostřed udělejte hluboký důlek a nalijte do něj vejce a žloutky. Špičkami prstů narušte vejce a pak pokračujte v kruhovém pohybu, snažte se stále udržovat vejce v důlku, aby se vám neroztekla kolem. Každý pohyb s sebou strhne trochu mouky ze stran.
Po pár minutách začněte pomocí stěrky přisypávat po troškách zbývající mouku. Jakmile se utvoří hutné těsto, přestaňte přidávat mouku a začněte ho hníst. Když se přichytne, odškrábněte ho příborovým nožem. Cílem je, aby se vytvořila koule těsta. Bude vypadat drolivě, ale bude držet pohromadě.
Těsto propracovávejte další 1–2 minuty, tiskněte ho přitom klouby prstů do placky a pak ho znovu tvarujte do koule. Těsto by teď mělo být pružné, ale ne lepivé. Pokud by se lepilo, můžete začít po hrstkách přidávat další mouku, ale jen tolik, aby se lepit přestalo. Pokud těsto při hnětení naopak praská, přidejte kapku dvě vody, ale ne víc. Lepší je tužší těsto.
Nechte 5 minut odpočívat pod utěrkou, pak znovu hněťte 5–8 minut. Těsto zabalte do fólie a nechte 1 hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Pak ho rozdělte na šestiny. Každou rozválejte co nejvíc dotenka, nejlépe doprůhledna.
Rozválené těsto nechte ještě 10 minut odpočívat a nakrájejte na širší dlouhé nudle. Nudle vařte ve velkém hrnci vroucí dobře osolené vody 2–6 minut (podle tloušťky), aby byly al dente. Jezte ihned s máslem, sypané parmazánem, osolené a opepřené.