Karamelky s jablečným moštem

Karamelky s jablečným moštem

Hodnocení receptu
Průměr: 2.8 (4)
Do 10 minut Snadné Na asi 50 karamelek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2361 kcal
Bílkoviny 2 g
Cukr 311 g
Tuky 121 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle karamelky se tváří obyčejně, ale až ochutnáte! Ach! Jemně slané, hedvábně sladké a hlavně skrz naskrz báječné!

Suroviny

jablečná šťáva 1 l
(nejlépe čerstvý, nefiltrovaný)
skořice 1 ČL
2 ČL
vločková sůl
máslo 115 g
změklé
krupicový cukr 200 g
třtinový cukr 110 g
smetana ke šlehání 80 ml
min. 30 %
rostlinný olej
na potření nože

1 Mošt vlijte do hrnce a svařte na pouhých 100ml. Trvá to okolo 40 minut. Čtvercovou dortovou či zapékací formu o velikosti 20x20cm vyložte pečicím papírem. Skořici a sůl smíchejte v misce.

2 Do svařeného moštu vmíchejte máslo, oba cukry a smetanu. Vraťte hrnec na plotnu a na středním až silném plameni vařte, dokud na cukrářském teploměru neuvidíte 123°C/253°F. (Pokud ho nemáte, postavte na linku misku s ledovou vodou a kápněte do ní karamelovou směs. Při správné teplotě vznikne tuhá, ale formovatelná hmota.) 

3 Následně odstavte hrnec z plotny a vmíchejte sůl se skořicí. Vlijte karamel do připravené formy a nechte zchladnout a ztuhnout (trvá to přibližně 2 hodiny, v lednici to půjde rychleji). Pomocí pečicího papíru karamel vyjměte a nakrájejte ho ostrým, lehce naolejovaným nožem na kousky (nůž potírejte olejem před každým říznutím). Karamelky zabalte do celofánu jako bonbony a skladujte ve vzduchotěsné nádobě, nejlépe v lednici. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit