Karamelky s jablečným moštem

Karamelky s jablečným moštem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 10 minut Snadné Na asi 50 karamelek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2361 kcal
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 311 g
Tuky 121 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle karamelky se tváří obyčejně, ale až ochutnáte! Ach! Jemně slané, hedvábně sladké a hlavně skrz naskrz báječné!

Suroviny

jablečná šťáva 1 l
(nejlépe čerstvý, nefiltrovaný)
skořice 1 ČL
sůl vločková 2 ČL
máslo 115 g
změklé
krupicový cukr 200 g
třtinový cukr 110 g
smetana ke šlehání 80 ml
min. 30 %
rostlinný olej
na potření nože

1 Mošt vlijte do hrnce a svařte na pouhých 100ml. Trvá to okolo 40 minut. Čtvercovou dortovou či zapékací formu o velikosti 20x20cm vyložte pečicím papírem. Skořici a sůl smíchejte v misce.

2 Do svařeného moštu vmíchejte máslo, oba cukry a smetanu. Vraťte hrnec na plotnu a na středním až silném plameni vařte, dokud na cukrářském teploměru neuvidíte 123°C/253°F. (Pokud ho nemáte, postavte na linku misku s ledovou vodou a kápněte do ní karamelovou směs. Při správné teplotě vznikne tuhá, ale formovatelná hmota.) 

3 Následně odstavte hrnec z plotny a vmíchejte sůl se skořicí. Vlijte karamel do připravené formy a nechte zchladnout a ztuhnout (trvá to přibližně 2 hodiny, v lednici to půjde rychleji). Pomocí pečicího papíru karamel vyjměte a nakrájejte ho ostrým, lehce naolejovaným nožem na kousky (nůž potírejte olejem před každým říznutím). Karamelky zabalte do celofánu jako bonbony a skladujte ve vzduchotěsné nádobě, nejlépe v lednici. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit