Zmrzlina s karamelem a lámaným griliášem

Zmrzlina s karamelem a lámaným griliášem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7086 kcal
Bílkoviny 131 g
Cukr 617 g
Tuky 432 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Co je lepšího než domácí zmrzlina? No přece domácí zmrzlina s griliášem!

Suroviny

300 ml
plnotučné mléko
smetana ke šlehání 425 ml
min. 30%
vanilkový lusk 1 ks
žloutek 6 ks
krupicový cukr 410 g
máslo 50 g
rum 50 ml
Na griliáš
krupicový cukr 150 g
mandle 50 g
loupané, nasekané
makadamiové ořechy 50 g
nasekané

Na zmrzlinu vlijte do hrnce mléko a 300ml smetany, z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a i s luskem je přidejte do hrnce. Zahřejte těsně pod bod varu, odstavte a nechte 10 minut louhovat, poté vanilkový lusk vyjměte a vyhoďte. 

Žloutky a 300g cukru prošlehejte v misce a za stálého šlehání k nim přilijte směs mléka a smetany. Přelijte vše zpět do hrnce, postavte na mírný plamen a míchejte, dokud směs nezačne houstnout. Nechte vychladnout. Vlijte do zmrzlinovače a umíchejte zmrzlinu. 

Mezitím si připravte karamelovou polevu. Zbylý cukr (110g) a 50ml vody vařte v hrnci na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat. Jakmile získá tmavě zlatou barvu, přilijte zbylou smetanu (125ml) a rozmíchejte. Pozor, karamel vybublá! Následně vmíchejte máslo a rum a nechte vychladnout.

Hotovou zmrzlinu přesuňte do plastové nádoby a občas ji proložte vrstvou karamelu. Nakonec jemně promíchejte. Stačí, když lžící jednou či dvakrát nakreslíte číslici 8. Ve zmrzlině se vám tak vytvoří krásné karamelové mramorování. Uzavřete nádobu a dejte mrazit. Zmrzlina potřebuje minimálně 24 hodin na úplné ztuhnutí.

Plech vyložte pečicím papírem. Cukr na griliáš a 150ml vody nechte v hrnci na středním plameni rozpustit. Poté zvyšte plamen a vařte zhruba 5 minut, dokud nevznikne zlatý karamel. Hlídejte, ať se nepřipálí! Stáhněte jej z plotny, okamžitě vmíchejte mandle a ořechy a horký griliáš přelijte na vyložený plech. Rozprostřete, nechte vychladnout a rozlámejte na kusy. Zmrzlinu rozdělte lžící do mističek a ozdobte griliášem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit