Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zmrzlina s karamelem a lámaným griliášem
Zmrzlina s karamelem a lámaným griliášem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zmrzlina s karamelem a lámaným griliášem

4.7/5 Počet hodnocení: 11
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7225 kcal
Bílkoviny 141 g
Sacharidy 633 g
Tuky 438 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Co je lepšího než domácí zmrzlina? No přece domácí zmrzlina s griliášem!

Suroviny

mléko 300 ml
plnotučné
min. 30%
rum 50 ml
tmavý
Na griliáš
nasekané
makadamové ořechy 50 g
nasekané

Postup

1

Na zmrzlinu vlijte do hrnce mléko a 300ml smetany, z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a i s luskem je přidejte do hrnce. Zahřejte těsně pod bod varu, odstavte a nechte 10 minut louhovat, poté vanilkový lusk vyjměte a vyhoďte.

2

Žloutky a 300g cukru prošlehejte v misce a za stálého šlehání k nim přilijte směs mléka a smetany. Přelijte vše zpět do hrnce, postavte na mírný plamen a míchejte, dokud směs nezačne houstnout. Nechte vychladnout. Vlijte do zmrzlinovače a umíchejte zmrzlinu.

3

Mezitím si připravte karamelovou polevu. Zbylý cukr (110g) a 50ml vody vařte v hrnci na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat. Jakmile získá tmavě zlatou barvu, přilijte zbylou smetanu (125ml) a rozmíchejte. Pozor, karamel vybublá! Následně vmíchejte máslo a rum a nechte vychladnout.

4

Hotovou zmrzlinu přesuňte do plastové nádoby a občas ji proložte vrstvou karamelu. Nakonec jemně promíchejte. Stačí, když lžící jednou či dvakrát nakreslíte číslici 8. Ve zmrzlině se vám tak vytvoří krásné karamelové mramorování. Uzavřete nádobu a dejte mrazit. Zmrzlina potřebuje minimálně 24 hodin na úplné ztuhnutí.

5

Plech vyložte pečicím papírem. Cukr na griliáš a 150ml vody nechte v hrnci na středním plameni rozpustit. Poté zvyšte plamen a vařte zhruba 5 minut, dokud nevznikne zlatý karamel. Hlídejte, ať se nepřipálí! Stáhněte jej z plotny, okamžitě vmíchejte mandle a ořechy a horký griliáš přelijte na vyložený plech. Rozprostřete, nechte vychladnout a rozlámejte na kusy. Zmrzlinu rozdělte lžící do mističek a ozdobte griliášem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč