Zmrzlina s karamelem a lámaným griliášem

Zmrzlina s karamelem a lámaným griliášem

4.6 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7086 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 617 g
Tuky 432 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Co je lepšího než domácí zmrzlina? No přece domácí zmrzlina s griliášem!

Suroviny

300 ml
plnotučné mléko
smetana ke šlehání 425 ml
min. 30%
vanilkový lusk 1 ks
žloutek 6 ks
krupicový cukr 410 g
máslo 50 g
rum 50 ml
Na griliáš
krupicový cukr 150 g
mandle 50 g
loupané, nasekané
makadamové ořechy 50 g
nasekané

Na zmrzlinu vlijte do hrnce mléko a 300ml smetany, z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a i s luskem je přidejte do hrnce. Zahřejte těsně pod bod varu, odstavte a nechte 10 minut louhovat, poté vanilkový lusk vyjměte a vyhoďte. 

Žloutky a 300g cukru prošlehejte v misce a za stálého šlehání k nim přilijte směs mléka a smetany. Přelijte vše zpět do hrnce, postavte na mírný plamen a míchejte, dokud směs nezačne houstnout. Nechte vychladnout. Vlijte do zmrzlinovače a umíchejte zmrzlinu. 

Mezitím si připravte karamelovou polevu. Zbylý cukr (110g) a 50ml vody vařte v hrnci na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat. Jakmile získá tmavě zlatou barvu, přilijte zbylou smetanu (125ml) a rozmíchejte. Pozor, karamel vybublá! Následně vmíchejte máslo a rum a nechte vychladnout.

Hotovou zmrzlinu přesuňte do plastové nádoby a občas ji proložte vrstvou karamelu. Nakonec jemně promíchejte. Stačí, když lžící jednou či dvakrát nakreslíte číslici 8. Ve zmrzlině se vám tak vytvoří krásné karamelové mramorování. Uzavřete nádobu a dejte mrazit. Zmrzlina potřebuje minimálně 24 hodin na úplné ztuhnutí.

Plech vyložte pečicím papírem. Cukr na griliáš a 150ml vody nechte v hrnci na středním plameni rozpustit. Poté zvyšte plamen a vařte zhruba 5 minut, dokud nevznikne zlatý karamel. Hlídejte, ať se nepřipálí! Stáhněte jej z plotny, okamžitě vmíchejte mandle a ořechy a horký griliáš přelijte na vyložený plech. Rozprostřete, nechte vychladnout a rozlámejte na kusy. Zmrzlinu rozdělte lžící do mističek a ozdobte griliášem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit