Jednoduché karbanátky, které připravíte bez smažení. Karbanátky z trouby jsou méně tučné než klasické smažené a můžete je připravit z různých druhů masa. Dají se vylepšit i přidáním dalších surovin, jako je například strouhaný sýr či cuketa.
Postup
Cibuli nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a necháme zesklovatět.
Přidáme nadrobno nakrájenou slaninu a orestujeme dozlatova.
Přidáme nadrobno nakrájené žampiony, trochu posolíme a opepříme a necháme několik minut podusit. Připravenou směs na pánvi stáhneme z ohně a necháme zcela vychladnout.
V míse smícháme mleté maso s vejci a nastrouhaným sýrem, osolíme, opepříme, ochutíme špetkou chilli (lze vynechat), přidáme drcený česnek a najemno nasekanou petrželku.
Přidáme vychladlou houbovou směs a vše spolu dobře promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou, aby ze vzniklé směsi šly dobře tvarovat karbanátky.
Odebíráme kousky asi o velikosti tenisového míčku a tvarujeme karbanátky. Jednotlivé karbanátky poklademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C dozlatova. Alespoň jednou během pečení pomocí obracečky obrátíme.
Podáváme s bramborovou kaší nebo s vařenými bramborami.
Ilustrační foto: Unsplash.com