Tenhle recept si neklade za cíl autenticitu, ale thajskem inspirovanou, chutnou, výživnou a rychlou polévku pro zahřátí nejen pro případ, že by i aprílové počasí ještě vybízelo k pobytu za kamny. Kuliček si můžete napéct víc a po vychladnutí je zamrazit na jindy – pak už je stačí jen důkladně prohřát v polévce.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. V misce promíchejte všechny přísady na masové kuličky. Pak namočenýma rukama vytvarujte zhruba 17 kuliček. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20–25 minut. Až budou hotové, vyndejte je a odložte stranou.
Mezitím ve velkém rendlíku nebo v hrnci rozehřejte olej, vsypte nakrájený zázvor a chilli papričku (část můžete odložit na ozdobení) a mírně je opékejte 1–2 minuty. Vlijte vývar, sójovou a rybí omáčku i limetovou šťávu a zesilte oheň na střední až silný.
Zatímco se vývar zahřívá, prošlehejte vejce v misce. Až vývar dosáhne varu, pomalu do něj vlévejte/vkapávejte vejce a vidličkou je přitom rozmíchávejte, aby pokud možno vytvářela nitky. Ochutnejte, a je-li polévka příliš silná, nařeďte ji trochou horké vody.
Zmírněte oheň a pak vsypte jarní cibulky, mrkev a čerstvý koriandr a minutu povařte. Pak do polévky opatrně vsypte masové kuličky. Podle chuti dolaďte některou z použitých omáček, solí, pepřem, popřípadě limetovou šťávou.
Podávejte s odloženou papričkou a dalšími jarními cibulkami, doplněné dalším koriandrem a klínky limety podle chuti.