Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vláčná fíková roláda
ZDROJ: Immediate Media
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Velmi snadné 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4560 kcal
Bílkoviny 50 g
Sacharidy 670 g
Tuky 190 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle roláda rozhodně není žádná sušinka! Díky sušeným fíkům a banánům je těsto dokonale vláčné. Koření mu zase dodá přímo neodolatelnou vůni. K naplnění vám postačí ušlehaná smetana a exotický fíkový džem. Džem ovšem můžete zvolit podle vlastní chuti. 

Suroviny

sušené fíky 140 g
měkké, nasekané
přezrálý
na vymazání plechu
vejce 3 ks
velká, blky a žloutky oddělené
třtinový cukr muscovado světlý 225 g
mouka pšeničná celozrnná hladká 120 g
mletá
několik strouhnutí
Na náplň
fíkový džem 300 g

Postup

1

Fíky zalijte v misce vroucí vodou a nechte 30 minut změknout. Sceďte a dobře rozmačkejte spolu s banánem.

2

Troubu rozehřejte na 190°C. Plech s nižším okrajem o rozměrech asi 34 x 24 cm vymažte máslem. Vyložte pečicím papírem.

3

Bílky vlijte do velké čisté mísy. Šlehejte elektrickým šlehačem, do pevných špiček, poté přidejte polovinu cukru a šlehejte do zhoustnutí a vysokého lesku.

4

V jiné míse vyšlehejte žloutky se zbylým cukrem do světlé nadýchané pěny. Vmíchejte rozmačkanou směs fíků a banánu. Tuto směs vmíchejte do sněhu, dokud se dobře nespojí. Smíchejte mouku, jedlou sodu, koření a špetku soli. Přisypte sypké ingredience k mokrým a velmi jemně vmíchejte, znovu dokud se vše dobře nespojí. Těsto vlijte na plech a rozetřete k okrajům. Pečte 12-15 minut, dokud na dotek nepruží.

5

Mezitím položte na pracovní plochu čistou utěrku (to pomůže udržet korpus pěkně vlhký). Posypte utěrku moučkovým cukrem, vyklopte na ni korpus, sloupněte pečicí papír a poté srolujte z nejkratší strany i s utěrkou do rolády. Nechte úplně vychladnout na mřížce.

6

Roládu opatrně rozbalte. Elektrickým šlehačem vyšlehejte smetanu a moučkový cukr do pevných špiček. Korpus potřete fíkovou marmeládou a poté šlehačkou. Znovu srolujte a podávejte nakrájenou na plátky.

Recept a fotografie převzaty z BBC Good Food.

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč