Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vláčná fíková roláda
ZDROJ: Immediate Media
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Velmi snadné 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4560 kcal
Bílkoviny 50 g
Sacharidy 670 g
Tuky 190 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle roláda rozhodně není žádná sušinka! Díky sušeným fíkům a banánům je těsto dokonale vláčné. Koření mu zase dodá přímo neodolatelnou vůni. K naplnění vám postačí ušlehaná smetana a exotický fíkový džem. Džem ovšem můžete zvolit podle vlastní chuti. 

Související recepty

Suroviny

sušené fíky 140 g
měkké, nasekané
přezrálý
na vymazání plechu
vejce 3 ks
velká, blky a žloutky oddělené
třtinový cukr muscovado světlý 225 g
mouka pšeničná celozrnná hladká 120 g
mletá
několik strouhnutí
Na náplň
fíkový džem 300 g

Postup

1

Fíky zalijte v misce vroucí vodou a nechte 30 minut změknout. Sceďte a dobře rozmačkejte spolu s banánem.

2

Troubu rozehřejte na 190°C. Plech s nižším okrajem o rozměrech asi 34 x 24 cm vymažte máslem. Vyložte pečicím papírem.

3

Bílky vlijte do velké čisté mísy. Šlehejte elektrickým šlehačem, do pevných špiček, poté přidejte polovinu cukru a šlehejte do zhoustnutí a vysokého lesku.

4

V jiné míse vyšlehejte žloutky se zbylým cukrem do světlé nadýchané pěny. Vmíchejte rozmačkanou směs fíků a banánu. Tuto směs vmíchejte do sněhu, dokud se dobře nespojí. Smíchejte mouku, jedlou sodu, koření a špetku soli. Přisypte sypké ingredience k mokrým a velmi jemně vmíchejte, znovu dokud se vše dobře nespojí. Těsto vlijte na plech a rozetřete k okrajům. Pečte 12-15 minut, dokud na dotek nepruží.

5

Mezitím položte na pracovní plochu čistou utěrku (to pomůže udržet korpus pěkně vlhký). Posypte utěrku moučkovým cukrem, vyklopte na ni korpus, sloupněte pečicí papír a poté srolujte z nejkratší strany i s utěrkou do rolády. Nechte úplně vychladnout na mřížce.

6

Roládu opatrně rozbalte. Elektrickým šlehačem vyšlehejte smetanu a moučkový cukr do pevných špiček. Korpus potřete fíkovou marmeládou a poté šlehačkou. Znovu srolujte a podávejte nakrájenou na plátky.

Recept a fotografie převzaty z BBC Good Food.

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...