Tahle roláda rozhodně není žádná sušinka! Díky sušeným fíkům a banánům je těsto dokonale vláčné. Koření mu zase dodá přímo neodolatelnou vůni. K naplnění vám postačí ušlehaná smetana a exotický fíkový džem. Džem ovšem můžete zvolit podle vlastní chuti.
Suroviny
Postup
Fíky zalijte v misce vroucí vodou a nechte 30 minut změknout. Sceďte a dobře rozmačkejte spolu s banánem.
Troubu rozehřejte na 190°C. Plech s nižším okrajem o rozměrech asi 34 x 24 cm vymažte máslem. Vyložte pečicím papírem.
Bílky vlijte do velké čisté mísy. Šlehejte elektrickým šlehačem, do pevných špiček, poté přidejte polovinu cukru a šlehejte do zhoustnutí a vysokého lesku.
V jiné míse vyšlehejte žloutky se zbylým cukrem do světlé nadýchané pěny. Vmíchejte rozmačkanou směs fíků a banánu. Tuto směs vmíchejte do sněhu, dokud se dobře nespojí. Smíchejte mouku, jedlou sodu, koření a špetku soli. Přisypte sypké ingredience k mokrým a velmi jemně vmíchejte, znovu dokud se vše dobře nespojí. Těsto vlijte na plech a rozetřete k okrajům. Pečte 12-15 minut, dokud na dotek nepruží.
Mezitím položte na pracovní plochu čistou utěrku (to pomůže udržet korpus pěkně vlhký). Posypte utěrku moučkovým cukrem, vyklopte na ni korpus, sloupněte pečicí papír a poté srolujte z nejkratší strany i s utěrkou do rolády. Nechte úplně vychladnout na mřížce.
Roládu opatrně rozbalte. Elektrickým šlehačem vyšlehejte smetanu a moučkový cukr do pevných špiček. Korpus potřete fíkovou marmeládou a poté šlehačkou. Znovu srolujte a podávejte nakrájenou na plátky.
Recept a fotografie převzaty z BBC Good Food.