Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s blumami a tvarohem

Rustikální vzhled, luxusní chuť

Vydání: 2014/9
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT35M
Pečení 0:35
Koláč Středomořská

Ingredience

    • 160 g hladké mouky
    • 1/2 lžičky soli
    • 1,5 lžičky krupicového cukru + 1–2 lžíce na blumy
    •  nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
    • 113 g másla, vychlazeného a na kousky 
    • 3–4 lžíce tvarohu, jogurtu nebo zakysané smetany

    NA NÁPLŇ

    • 375 g tvarohu
    • 1 žloutek
    • 1–2 lžíce vaječného likéru (nebo tuzemáku)
    • 2–3 lžíce moučkového cukru či podle chuti
    • 500 g blum, bez pecek a na měsíčky
    • 1 lžička škrobu
    • 4 lžíce meruňkové marmelády + na potření

    NA DOKONČENÍ

    • 1 žloutek, rozšlehaný se lžící vody
    • 1–2 lžíce třtinového cukru na posypání

     

Příprava jídla

1 Na těsto promíchejte v míse mouku, sůl, cukr a citronovou kůru. Prsty zapracujte máslo, aby směs připomínala drobenku. Tvaroh či jogurt smíchejte se 2–3 lžícemi ledové vody a přilijte do mísy. Stěrkou směs promíchejte, vyklopte na pracovní plochu a rychle zpracujte v těsto – rozhodně nemusí být hladké a dokonale propracované, naopak! Těsto pak zabalte do potravinářské fólie a dejte minimálně na hodinu (maximálně na 48 hodin) chladit do lednice nebo je uložte na 15 minut do mrazáku.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Tvaroh promíchejte se žloutkem a vaječňákem (tuzemákem) a oslaďte částí cukru. Blumy promíchejte se zbylým cukrem a škrobem.

3 Těsto vyválejte na pečicím papíru do tvaru obdélníku a i s papírem je přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Na těstě si naznačte menší obdélník tak, aby vám zbyly asi 5cm volné okraje. Do vnitřního obdélníku rozetřete tvaroh, na něj rozprostřete blumy a na ty rozdělte 4 lžíce marmelády.

Volné okraje přehněte přes ovoce, potřete je žloutkem prošlehaným se lžící vody a posypte cukrem. Pečte 30–35 minut a po vytažení přetřete ovoce lžící marmelády rozředěné vodou (rumem či slivovicí).

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Snový koláč s ostružinami

Hruškovo-jablečný páj

Taštičky do ruky

Škola pečení pro začátečníky: naučte se křehké těsto

Tartletky s blumami a mandlemi

Tvarohové dezerty

REKLAMA

Přidat komentář