0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Taštičky do ruky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5373 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 499 g
Tuky 319 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Padnou vám do dlaně jako ulité!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 470 g
citronová kůra 0.5 ČL
nastrouhaná
krupicový cukr 20 g
+ na posypání
sůl 1 ČL
máslo 340 g
vychlazené, na kousky
podmáslí 250 ml
170–250 ml
mražené borůvky 250 g
povolené
škrob 2 ČL
moučkový cukr 2 ČL
kondenzované mléko 170 g
slazené (salko)
vejce 1 ks
rozšlehané s 1 lžící vody

1 Na těsto promíchejte v míse mouku, citronovou kůru, cukr a sůl. Prsty rychle zapracujte máslo, aby směs připomínala drobenku. Opatrně vmíchejte vařečkou nebo stěrkou 3/4 podmáslí, směs ještě párkrát prohněťte rukama, jen aby se spojila v těsto (pokud nedrží, přilijte ještě trochu podmáslí). To pak rozdělte na poloviny a každou zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na hodinu do lednice.

2 Borůvky promíchejte se škrobem a moučkovým cukrem. Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.

3 Polovinu těsta vyválejte na 3mm plát a nakrájejte na 5cm čtverce. Do středu poloviny čtverců dejte vždy lžičku salka a na ni lžičku borůvkové směsi. Okraje potřete vodou a přiklopte prázdným čtverečkem. Kraje pořádně přitiskněte, nejlépe vidličkou – vznikne tak ozdobný okraj. Uprostřed každé taštičky nařízněte nožem nebo nastřihněte nůžkami malý křížek. Taštičky skládejte na plech, potřete je vejcem prošlehaným s lžící vody, posypte krupicovým cukrem a dejte péct na asi 15–20 minut.

4 Stejně zpracujte i druhou půlku těsta.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit