Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do hodiny Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5373 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 499 g
Tuky 319 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Padnou vám do dlaně jako ulité!

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná hladká 470 g
citronová kůra 0.5 ČL
nastrouhaná
krupicový cukr 20 g
+ na posypání
sůl 1 ČL
máslo 340 g
vychlazené, na kousky
podmáslí 250 ml
170–250 ml
mražené borůvky 250 g
povolené
škrob 2 ČL
moučkový cukr 2 ČL
kondenzované mléko 170 g
slazené (salko)
vejce 1 ks
rozšlehané s 1 lžící vody

1 Na těsto promíchejte v míse mouku, citronovou kůru, cukr a sůl. Prsty rychle zapracujte máslo, aby směs připomínala drobenku. Opatrně vmíchejte vařečkou nebo stěrkou 3/4 podmáslí, směs ještě párkrát prohněťte rukama, jen aby se spojila v těsto (pokud nedrží, přilijte ještě trochu podmáslí). To pak rozdělte na poloviny a každou zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na hodinu do lednice.

2 Borůvky promíchejte se škrobem a moučkovým cukrem. Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.

3 Polovinu těsta vyválejte na 3mm plát a nakrájejte na 5cm čtverce. Do středu poloviny čtverců dejte vždy lžičku salka a na ni lžičku borůvkové směsi. Okraje potřete vodou a přiklopte prázdným čtverečkem. Kraje pořádně přitiskněte, nejlépe vidličkou – vznikne tak ozdobný okraj. Uprostřed každé taštičky nařízněte nožem nebo nastřihněte nůžkami malý křížek. Taštičky skládejte na plech, potřete je vejcem prošlehaným s lžící vody, posypte krupicovým cukrem a dejte péct na asi 15–20 minut.

4 Stejně zpracujte i druhou půlku těsta.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit