0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s blumami a tvarohem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.3 / 5. Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3532 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 359 g
Tuky 159 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá příprava, efektní rustikální vzhled, luxusní chuť – co víc si od koláče přát?

Suroviny

mouka pšeničná hladká 160 g
sůl ½ ČL
krupicový cukr 2,5 PL
1,5 lžičky do těsta + 2 lžíce na blumy
citronová kůra
nastrouhaná z půlky citronu
máslo 113 g
vychlazené a na kousky
tvaroh měkký 4 PL
nebo jogurt či zakysaná smetana
Na náplň
tvaroh měkký 375 g
žloutek 1 ks
vaječný likér 2 PL
nebo tuzemák
moučkový cukr 3 PL
či podle chuti
bluma 500 g
bez pecek a na měsíčky
škrob 1 ČL
meruňkový džem 4 PL
+ na potření
Na dokončení
žloutek 1 ks
rozšlehaný se lžící vody
třtinový cukr 2 PL
na posypání

1 Na těsto promíchejte v míse mouku, sůl, cukr a citronovou kůru. Prsty zapracujte máslo, aby směs připomínala drobenku. Tvaroh či jogurt smíchejte se 2–3 lžícemi ledové vody a přilijte do mísy. Stěrkou směs promíchejte, vyklopte na pracovní plochu a rychle zpracujte v těsto – rozhodně nemusí být hladké a dokonale propracované, naopak! Těsto pak zabalte do potravinářské fólie a dejte minimálně na hodinu (maximálně na 48 hodin) chladit do lednice nebo je uložte na 15 minut do mrazáku.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Tvaroh promíchejte se žloutkem a vaječňákem (tuzemákem) a oslaďte částí cukru. Blumy promíchejte se zbylým cukrem a škrobem.

3 Těsto vyválejte na pečicím papíru do tvaru obdélníku a i s papírem je přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Na těstě si naznačte menší obdélník tak, aby vám zbyly asi 5cm volné okraje. Do vnitřního obdélníku rozetřete tvaroh, na něj rozprostřete blumy a na ty rozdělte 4 lžíce marmelády.

4 Volné okraje přehněte přes ovoce, potřete je žloutkem prošlehaným se lžící vody a posypte cukrem. Pečte 30–35 minut a po vytažení přetřete ovoce lžící marmelády rozředěné vodou (rumem či slivovicí).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč