Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3195 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 302 g
Tuky 174 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rustikální vzhled, luxusní chuť

Suroviny

mouka pšeničná hladká 160 g
sůl 1 ČL
krupicový cukr 1.5 ČL
plus 1 - 2 lžíce na blumy
nastrouhaná kůra z půlky citronu
máslo 113 g
3 PL
tvaroh nebo jogurt
Na nápln
tvaroh 375 g
žloutek 1 ks
vaječný likér 1 PL
moučkový cukr 2 PL
bluma 500 g
bez pecek a na měsíčky
škrob 1 ČL
meruňkový džem 4 PL
Na dokončení
žloutek 1 ks
rozšlehaný s lžící vody
třtinový cukr 1 PL

1 Na těsto promíchejte v míse mouku, sůl, cukr a citronovou kůru. Prsty zapracujte máslo, aby směs připomínala drobenku. Tvaroh či jogurt smíchejte se 2–3 lžícemi ledové vody a přilijte do mísy. Stěrkou směs promíchejte, vyklopte na pracovní plochu a rychle zpracujte v těsto – rozhodně nemusí být hladké a dokonale propracované, naopak! Těsto pak zabalte do potravinářské fólie a dejte minimálně na hodinu (maximálně na 48 hodin) chladit do lednice nebo je uložte na 15 minut do mrazáku.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Tvaroh promíchejte se žloutkem a vaječňákem (tuzemákem) a oslaďte částí cukru. Blumy promíchejte se zbylým cukrem a škrobem.

3 Těsto vyválejte na pečicím papíru do tvaru obdélníku a i s papírem je přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Na těstě si naznačte menší obdélník tak, aby vám zbyly asi 5cm volné okraje. Do vnitřního obdélníku rozetřete tvaroh, na něj rozprostřete blumy a na ty rozdělte 4 lžíce marmelády.

Volné okraje přehněte přes ovoce, potřete je žloutkem prošlehaným se lžící vody a posypte cukrem. Pečte 30–35 minut a po vytažení přetřete ovoce lžící marmelády rozředěné vodou (rumem či slivovicí).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit