Jednoduchá příprava, efektní rustikální vzhled, luxusní chuť – co víc si od koláče přát?
Suroviny
1 Na těsto promíchejte v míse mouku, sůl, cukr a citronovou kůru. Prsty zapracujte máslo, aby směs připomínala drobenku. Tvaroh či jogurt smíchejte se 2–3 lžícemi ledové vody a přilijte do mísy. Stěrkou směs promíchejte, vyklopte na pracovní plochu a rychle zpracujte v těsto – rozhodně nemusí být hladké a dokonale propracované, naopak! Těsto pak zabalte do potravinářské fólie a dejte minimálně na hodinu (maximálně na 48 hodin) chladit do lednice nebo je uložte na 15 minut do mrazáku.
2 Troubu předehřejte na 200 °C. Tvaroh promíchejte se žloutkem a vaječňákem (tuzemákem) a oslaďte částí cukru. Blumy promíchejte se zbylým cukrem a škrobem.
3 Těsto vyválejte na pečicím papíru do tvaru obdélníku a i s papírem je přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Na těstě si naznačte menší obdélník tak, aby vám zbyly asi 5cm volné okraje. Do vnitřního obdélníku rozetřete tvaroh, na něj rozprostřete blumy a na ty rozdělte 4 lžíce marmelády.
4 Volné okraje přehněte přes ovoce, potřete je žloutkem prošlehaným se lžící vody a posypte cukrem. Pečte 30–35 minut a po vytažení přetřete ovoce lžící marmelády rozředěné vodou (rumem či slivovicí).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tvarohové dezerty: Až 66 ověřených receptů(66 receptů)
- 45x rychlý dezert, který připravíte i na chatě nebo na chalupě(45 receptů)