0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s blumami a tvarohem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.4 / 5. Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3532 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 359 g
Tuky 159 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá příprava, efektní rustikální vzhled, luxusní chuť – co víc si od koláče přát?

Suroviny

mouka pšeničná hladká 160 g
sůl 0.5 ČL
krupicový cukr 2.5 PL
1,5 lžičky do těsta + 2 lžíce na blumy
citronová kůra
nastrouhaná z půlky citronu
máslo 113 g
vychlazené a na kousky
tvaroh měkký 4 PL
nebo jogurt či zakysaná smetana
Na náplň
tvaroh měkký 375 g
žloutek 1 ks
vaječný likér 2 PL
nebo tuzemák
moučkový cukr 3 PL
či podle chuti
bluma 500 g
bez pecek a na měsíčky
škrob 1 ČL
meruňkový džem 4 PL
+ na potření
Na dokončení
žloutek 1 ks
rozšlehaný se lžící vody
třtinový cukr 2 PL
na posypání

1 Na těsto promíchejte v míse mouku, sůl, cukr a citronovou kůru. Prsty zapracujte máslo, aby směs připomínala drobenku. Tvaroh či jogurt smíchejte se 2–3 lžícemi ledové vody a přilijte do mísy. Stěrkou směs promíchejte, vyklopte na pracovní plochu a rychle zpracujte v těsto – rozhodně nemusí být hladké a dokonale propracované, naopak! Těsto pak zabalte do potravinářské fólie a dejte minimálně na hodinu (maximálně na 48 hodin) chladit do lednice nebo je uložte na 15 minut do mrazáku.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Tvaroh promíchejte se žloutkem a vaječňákem (tuzemákem) a oslaďte částí cukru. Blumy promíchejte se zbylým cukrem a škrobem.

3 Těsto vyválejte na pečicím papíru do tvaru obdélníku a i s papírem je přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Na těstě si naznačte menší obdélník tak, aby vám zbyly asi 5cm volné okraje. Do vnitřního obdélníku rozetřete tvaroh, na něj rozprostřete blumy a na ty rozdělte 4 lžíce marmelády.

4 Volné okraje přehněte přes ovoce, potřete je žloutkem prošlehaným se lžící vody a posypte cukrem. Pečte 30–35 minut a po vytažení přetřete ovoce lžící marmelády rozředěné vodou (rumem či slivovicí).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit