Na jaře kopřivy sbíráme na nádivku nebo očistný čaj, ale co z nich jednou zkusit něco úplně jiného? Ovšem zmrzlina pouze z této pálivé bylinky by chutnala příliš hrubě a nahořkle, proto jsme ji spárovali s jemnou meduňkou.
Suroviny
Postup
Kopřivy a meduňku omyjte a osušte. V rendlíku pomalu zahřívejte mléko a smetanu s cukrem těsně pod bod varu, občas zamíchejte, aby se cukr rozpustil. Stáhněte z ohně, vložte lístky kopřivy a meduňky, zakryjte pokličkou a nechte 20 minut louhovat. Bylinkami ovoněnou směs nalijte do mixéru a důkladně rozmixujte. Přeceďte přes síto zpátky do rendlíku, pokud je to potřeba, klidně i několikrát – je důležité, aby ve zmrzlině nezůstala hrubá vlákna z kopřiv. Přecezenou směs přiveďte znovu k varu.
V míse rozšlehejte žloutky. Část vřelé směsi vlijte pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte při tom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se žloutky spojí s mléčným základem, vlijte vše zpátky do rendlíku.
Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout, a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte a vlijte přes síto do mísy. Mísu se směsí vložte do studené vody s ledem a zchlaďte, aby se dala vložit do lednice. Ochuťte citronovou šťávou. Pak umístěte do lednice a nechte zcela vychladnout, nejlépe přes noc.
Směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Zmrzlinu podávejte buď hned, ještě měkkou, nebo ji uložte v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku a nechte zatuhnout.