Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kopřivová zmrzlina
Kopřivová zmrzlina
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kopřivová zmrzlina

3.6/5 Počet hodnocení: 13
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3001 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 179 g
Tuky 217 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na jaře kopřivy sbíráme na nádivku nebo očistný čaj, ale co z nich jednou zkusit něco úplně jiného? Ovšem zmrzlina pouze z této pálivé bylinky by chutnala příliš hrubě a nahořkle, proto jsme ji spárovali s jemnou meduňkou.

Suroviny

kopřiva 1 hrst
mladé lístky, nejlépe vrcholové
meduňka 1 svazek
lístky otrhané (skvělá je citronová meduňka)
mléko 500 ml
plnotučné

Postup

1

Kopřivy a meduňku omyjte a osušte. V rendlíku pomalu zahřívejte mléko a smetanu s cukrem těsně pod bod varu, občas zamíchejte, aby se cukr rozpustil. Stáhněte z ohně, vložte lístky kopřivy a meduňky, zakryjte pokličkou a nechte 20 minut louhovat. Bylinkami ovoněnou směs nalijte do mixéru a důkladně rozmixujte. Přeceďte přes síto zpátky do rendlíku, pokud je to potřeba, klidně i několikrát – je důležité, aby ve zmrzlině nezůstala hrubá vlákna z kopřiv. Přecezenou směs přiveďte znovu k varu.

2

V míse rozšlehejte žloutky. Část vřelé směsi vlijte pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte při tom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se žloutky spojí s mléčným základem, vlijte vše zpátky do rendlíku.

3

Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout, a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte a vlijte přes síto do mísy. Mísu se směsí vložte do studené vody s ledem a zchlaďte, aby se dala vložit do lednice. Ochuťte citronovou šťávou. Pak umístěte do lednice a nechte zcela vychladnout, nejlépe přes noc.

4

Směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Zmrzlinu podávejte buď hned, ještě měkkou, nebo ji uložte v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku a nechte zatuhnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín