0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kořeněný čokoládový krém se sherry sirupem

Kořeněný čokoládový krém se sherry sirupem

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3263 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 121 g
Tuky 259 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Od sladkého nebe vás dělí pouze jedna lžička!

Suroviny

mléko 125 ml
pomerančová kůra
2 proužky
skořice 1 svitek
rozlomený napůl
žloutek 4 ks
třtinový cukr muscovado světlý 50 g
tmavá čokoláda 100 g
70%, nasekaná
Na sirup a dokončení
sherry 75 ml
krupicový cukr 1 PL
pomerančová kůra 1 proužek
kakaové boby 2 ČL
drcené
potravinářské barvivo ½ ČL
jedlý zlatý prach, lze vynechat (viz Něco navíc)
vyšlehaná do měkkých špiček

1 Mléko, smetanu, pomerančovou kůru a skořici přiveďte k varu, odstavte, zakryjte pokličkou a nechte 30 minut louhovat. Žloutky a cukr vyšlehejte do světlé pěny. Mléčnou směs přiveďte zpět k varu, nechte lehce zchladnout a poté ji za stálého míchání tenkým pramínkem přes sítko vlijte k žloutkové směsi. Pomerančovou kůru a skořici vyhoďte. Směs vlijte zpět do rendlíku a opatrně za stálého míchání zahřívejte na velmi malém plameni, dokud lehce nezhoustne. Horkou směsí zalijte čokoládu v misce a míchejte, dokud se nerozpustí.

2 Hotový krém rozdělte do 4–6 vhodných skleniček, šálků či mističek a uložte na 3–4 hodiny do lednice, aby zcela ztuhl.

3 Sherry vlijte do malého rendlíku, přidejte cukr a pomerančovou kůru a vařte, dokud směs nezíská sirupovitou konzistenci a její objem se nezmenší na cca 1/3. Nechte vychladnout. Pokud nechcete ihned použít, uložte do lednice. Drcené kakaové boby smíchejte s jedlým zlatým prachem.

Před podáváním krém ozdobte kopečkem šlehačky, polijte sirupem a posypte zlatými kakaovými boby.

NĚCO NAVÍC
Jedlý zlatý prach seženete v prodejnách s potřebami pro cukráře.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč