
Kořeněný čokoládový krém se sherry sirupem
Od sladkého nebe vás dělí pouze jedna lžička!
Ingredience
- 125 ml mléka
- 125 ml smetany ke šlehání (40%)
- 2 proužky pomerančové kůry
- 1 svitek skořice, rozlomený napůl
- 4 žloutky
- 50 g světlého třtinového cukru
- 100 g tmavé čokolády (70%), nasekané
- 75 ml sladkého sherry
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 proužek pomerančové kůry
- 2 lžičky drcených kakaových bobů
- 1/2 lžičky jedlého zlatého prachu, lze vynechat (viz Něco navíc)
- 125 ml smetany ke šlehání, vyšlehané do měkkých špiček
NA SIRUP A DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Mléko, smetanu, pomerančovou kůru a skořici přiveďte k varu, odstavte, zakryjte pokličkou a nechte 30 minut louhovat. Žloutky a cukr vyšlehejte do světlé pěny. Mléčnou směs přiveďte zpět k varu, nechte lehce zchladnout a poté ji za stálého míchání tenkým pramínkem přes sítko vlijte k žloutkové směsi. Pomerančovou kůru a skořici vyhoďte. Směs vlijte zpět do rendlíku a opatrně za stálého míchání zahřívejte na velmi malém plameni, dokud lehce nezhoustne. Horkou směsí zalijte čokoládu v misce a míchejte, dokud se nerozpustí.
2 Hotový krém rozdělte do 4–6 vhodných skleniček, šálků či mističek a uložte na 3–4 hodiny do lednice, aby zcela ztuhl.
3 Sherry vlijte do malého rendlíku, přidejte cukr a pomerančovou kůru a vařte, dokud směs nezíská sirupovitou konzistenci a její objem se nezmenší na cca 1/3. Nechte vychladnout. Pokud nechcete ihned použít, uložte do lednice. Drcené kakaové boby smíchejte s jedlým zlatým prachem.
4 Před podáváním krém ozdobte kopečkem šlehačky, polijte sirupem a posypte zlatými kakaovými boby.
NĚCO NAVÍC
Jedlý zlatý prach seženete v prodejnách s potřebami pro cukráře.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář