Kořeněný čokoládový krém se sherry sirupem

Kořeněný čokoládový krém se sherry sirupem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3263 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 121 g
Tuky 259 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Od sladkého nebe vás dělí pouze jedna lžička!

Suroviny

mléko 125 ml
smetana ke šlehání 125 ml
40%
pomerančová kůra
2 proužky
skořice 1 svitek
rozlomený napůl
žloutek 4 ks
třtinový cukr muscovado světlý 50 g
tmavá čokoláda 100 g
70%, nasekaná
Na sirup a dokončení
sherry 75 ml
krupicový cukr 1 PL
pomerančová kůra 1 proužek
kakaové boby 2 ČL
drcené
potravinářské barvivo 0.5 ČL
jedlý zlatý prach, lze vynechat (viz Něco navíc)
smetana ke šlehání 125 ml
vyšlehaná do měkkých špiček

1 Mléko, smetanu, pomerančovou kůru a skořici přiveďte k varu, odstavte, zakryjte pokličkou a nechte 30 minut louhovat. Žloutky a cukr vyšlehejte do světlé pěny. Mléčnou směs přiveďte zpět k varu, nechte lehce zchladnout a poté ji za stálého míchání tenkým pramínkem přes sítko vlijte k žloutkové směsi. Pomerančovou kůru a skořici vyhoďte. Směs vlijte zpět do rendlíku a opatrně za stálého míchání zahřívejte na velmi malém plameni, dokud lehce nezhoustne. Horkou směsí zalijte čokoládu v misce a míchejte, dokud se nerozpustí.

2 Hotový krém rozdělte do 4–6 vhodných skleniček, šálků či mističek a uložte na 3–4 hodiny do lednice, aby zcela ztuhl.

3 Sherry vlijte do malého rendlíku, přidejte cukr a pomerančovou kůru a vařte, dokud směs nezíská sirupovitou konzistenci a její objem se nezmenší na cca 1/3. Nechte vychladnout. Pokud nechcete ihned použít, uložte do lednice. Drcené kakaové boby smíchejte s jedlým zlatým prachem.

Před podáváním krém ozdobte kopečkem šlehačky, polijte sirupem a posypte zlatými kakaovými boby.

NĚCO NAVÍC
Jedlý zlatý prach seženete v prodejnách s potřebami pro cukráře.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit