Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kořeněný čokoládový krém se sherry sirupem

Od sladkého nebe vás dělí pouze jedna lžička!

Vydání: 2019/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ louhování + chlazení
PT20M
Vaření 0:20
Pohár

Ingredience

    • 125 ml mléka
    • 125 ml smetany ke šlehání (40%)
    • 2 proužky pomerančové kůry
    • 1 svitek skořice, rozlomený napůl
    • 4 žloutky
    • 50 g světlého třtinového cukru
    • 100 g tmavé čokolády (70%), nasekané

    NA SIRUP A DOKONČENÍ

    • 75 ml sladkého sherry
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • 1 proužek pomerančové kůry
    • 2 lžičky drcených kakaových bobů
    • 1/2 lžičky jedlého zlatého prachu, lze vynechat (viz Něco navíc)
    • 125 ml smetany ke šlehání, vyšlehané do měkkých špiček

Příprava jídla

1 Mléko, smetanu, pomerančovou kůru a skořici přiveďte k varu, odstavte, zakryjte pokličkou a nechte 30 minut louhovat. Žloutky a cukr vyšlehejte do světlé pěny. Mléčnou směs přiveďte zpět k varu, nechte lehce zchladnout a poté ji za stálého míchání tenkým pramínkem přes sítko vlijte k žloutkové směsi. Pomerančovou kůru a skořici vyhoďte. Směs vlijte zpět do rendlíku a opatrně za stálého míchání zahřívejte na velmi malém plameni, dokud lehce nezhoustne. Horkou směsí zalijte čokoládu v misce a míchejte, dokud se nerozpustí.

2 Hotový krém rozdělte do 4–6 vhodných skleniček, šálků či mističek a uložte na 3–4 hodiny do lednice, aby zcela ztuhl.

3 Sherry vlijte do malého rendlíku, přidejte cukr a pomerančovou kůru a vařte, dokud směs nezíská sirupovitou konzistenci a její objem se nezmenší na cca 1/3. Nechte vychladnout. Pokud nechcete ihned použít, uložte do lednice. Drcené kakaové boby smíchejte s jedlým zlatým prachem.

Před podáváním krém ozdobte kopečkem šlehačky, polijte sirupem a posypte zlatými kakaovými boby.

NĚCO NAVÍC
Jedlý zlatý prach seženete v prodejnách s potřebami pro cukráře.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vánoční zmrzlinové sendviče

Koláč s náplní z vaječného likéru

Slavnostní perníkový trifle

Francouzský toust s kompotem z borůvek se šalvějí

REKLAMA

Přidat komentář