Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kotlety s houbami a kaštanovo-smetanovou omáčkou
Kotlety s houbami a kaštanovo-smetanovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kotlety s houbami a kaštanovo-smetanovou omáčkou

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 90 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3748 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 252 g
Tuky 216 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalejší podzimní oběd než jsou kotlety s houbami a kaštanovo-smetanovou omáčkou byste hledali jen těžko. Pokrm obsahuje téměř vše, co máme na závěru podzimu tolik rádi – houby, jedlé kaštany, jablka a smetanovou omáčku...

Suroviny

olivový olej 2 PL
kotleta 4 ks
vepřové kotlety s kostí, každá o váze 250 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
brandy 100 ml
na klínky
červené, na klínky
celé, hnědé
kaštany 100 g
oloupané, předvařené či pečené
hřibovité, namočené předem do vody tak, aby byly těsně ponořené
šalvěj 6 lístků
Na omáčku
nakrájená najemno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený najemno
česnek 2 stroužky
na plátky
tymián 4 snítky
vývar kuřecí 250 g
kaštany 100 g
oloupané, předvařené či pečené
nejméně 33%

Postup

1

Na velké žáruvzdorné pánvi či v pekáčku rozehřejte olej. Kotlety osolte a opepřete a opékejte je 3–4 minuty z každé strany dozlatova, poté je přendejte na talíř. Deglazujte: do horké pánve vlijte brandy a spláchněte tak všechny přípečky, ty nejpřichycenější seškrábněte vařečkou. Část brandy prudce odvařte, zbytek slijte do mističky a dejte stranou.

2

Pánev vraťte na oheň a přidejte do ní polovinu másla. Až máslo zpění, přidejte klínky cibule, jablka a žampiony a 6 minut restujte, až všechno zezlátne. Odložte stranou. 

3

Na omáčku v rendlíku rozehřejte zbylých 40 g másla, přidejte nasekanou cibuli a řapíkatý celer, česnek, bobkový list a tymián. Lehce osolte a zvolna opékejte, až zelenina zkaramelizuje. Vlijte uchovanou šťávu z deglazování pánve a pět minut vařte, až tekutina zhoustne do sirupovité konzistence. Pak vlijte vývar a vsypte polovinu kaštanů. Namočené houby slijte a dejte stranou a tekutinu z hub přilijte do omáčky. Přiveďte k varu, pak ztlumte a nechte bublat 20 minut. 

4

Vyjměte z omáčky koření a rozmixujte se smetanou ponorným mixérem dohladka. Strouhněte do omáčky muškátový oříšek, dosolte, dopepřete.

5

Troubu rozehřejte na 190°C. Do velké pánve s červenou cibulí, jablkem a žampiony vraťte zpátky odložené kotlety i se šťávou, kterou pustily. Zalijte kolem masa omáčkou, vložte zbylé kaštany a odložené namočené lesní houby. Přidejte lístky šalvěje, zakryjte alobalem a vložte do trouby na 30 minut. Následně odkryjte a ještě cca 10 minut pečte nezakryté.

6

Podávejte s bramborovou kaší, polentou nebo jen s pečivem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/11

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč