Dokonalejší podzimní oběd než jsou kotlety s houbami a kaštanovo-smetanovou omáčkou byste hledali jen těžko. Pokrm obsahuje téměř vše, co máme na závěru podzimu tolik rádi – houby, jedlé kaštany, jablka a smetanovou omáčku...
Suroviny
Postup
Na velké žáruvzdorné pánvi či v pekáčku rozehřejte olej. Kotlety osolte a opepřete a opékejte je 3–4 minuty z každé strany dozlatova, poté je přendejte na talíř. Deglazujte: do horké pánve vlijte brandy a spláchněte tak všechny přípečky, ty nejpřichycenější seškrábněte vařečkou. Část brandy prudce odvařte, zbytek slijte do mističky a dejte stranou.
Pánev vraťte na oheň a přidejte do ní polovinu másla. Až máslo zpění, přidejte klínky cibule, jablka a žampiony a 6 minut restujte, až všechno zezlátne. Odložte stranou.
Na omáčku v rendlíku rozehřejte zbylých 40 g másla, přidejte nasekanou cibuli a řapíkatý celer, česnek, bobkový list a tymián. Lehce osolte a zvolna opékejte, až zelenina zkaramelizuje. Vlijte uchovanou šťávu z deglazování pánve a pět minut vařte, až tekutina zhoustne do sirupovité konzistence. Pak vlijte vývar a vsypte polovinu kaštanů. Namočené houby slijte a dejte stranou a tekutinu z hub přilijte do omáčky. Přiveďte k varu, pak ztlumte a nechte bublat 20 minut.
Vyjměte z omáčky koření a rozmixujte se smetanou ponorným mixérem dohladka. Strouhněte do omáčky muškátový oříšek, dosolte, dopepřete.
Troubu rozehřejte na 190°C. Do velké pánve s červenou cibulí, jablkem a žampiony vraťte zpátky odložené kotlety i se šťávou, kterou pustily. Zalijte kolem masa omáčkou, vložte zbylé kaštany a odložené namočené lesní houby. Přidejte lístky šalvěje, zakryjte alobalem a vložte do trouby na 30 minut. Následně odkryjte a ještě cca 10 minut pečte nezakryté.
Podávejte s bramborovou kaší, polentou nebo jen s pečivem.