Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krémová kuřecí polévka

Drsnější tuřín má podobné využití jako brambory. Vodnice je fajnovější dáma. Tento pár by si u nás zasloužil víc pozornosti. Zkuste třeba tuhle hebkou, hustou a vydatnou polévku.

Vydání: 2015/11
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8-10 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H30M
Vaření 1:30
Polévka

Ingredience

    • 1 kuře (cca 1,75kg)
    • 1 velká cibule, 1/2 v celku, 1/2 na kostičky
    • 2 mrkve, 1 podélně rozpůlená, 1 nakrájená na 1,5cm kostky
    • 4 snítky petrželky (může být i kudrnka) + na ozdobení
    • 8 kuliček pepře
    • 2 kuličky nového koření
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 30g másla
    • 1 vodnice, nakrájená na 1,5cm kostky
    • 150g tuřínu nebo pastináku, nakrájeného na 1,5cm kostky
    • 2 střední brambory (varný typ C), oloupané a na kostičky
    • 150ml smetany ke šlehání
    • krutony z bagety k podávání

     

Příprava jídla

1 Kuře položte prsíčky dolů do polévkového hrnce, zalijte 2,5 litry vody, aby bylo ponořené. Přidejte cibuli v celku, rozpůlenou mrkev, petrželku, pepř a nové koření, osolte cca 2,5 lžičkami soli. Přiveďte k varu, s napůl přiklopenou poklicí. Zmírněte oheň a zvolna vařte cca 1 hodinu, aby maso změklo a dalo se snadno obrat od kostí. Vyjměte kuře a nechte zchladnout. Vývar přeceďte do čistého hrnce a znovu přiveďte k varu a zhruba 20 minut vařte, aby se trochu zkoncentroval. Z kuřete oberte čisté maso a natrhejte ho na kousky.

2 V umytém hrnci na středním ohni rozehřejte máslo a opékejte nakrájenou mrkev a cibuli, aby cibule změkla, asi 5 minut. Zalijte horkým vývarem a přiveďte k varu. Vsypte vodnici, tuřín či pastinák a brambory. Zmírněte oheň a vařte, až zelenina a brambory změknou, asi 10 minut. Přidejte třetinu masa, rozmixujte podle libosti, pak vmíchejte smetanu a minutu prohřívejte. 

3 Opepřete a podávejte s petrželkou a prohřátým masem a krutony.

NĚCO NAVÍC

Polévku můžete ozdobit kostičkami zeleniny. V tom případě vařte větší kousek vodnice, tuřínu, mrkve a brambory v celku a před mixováním vylovte a nakrájejte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dušená zvěřina se zeleninou

Dýňová polévka s cizrnou

Kachní prsa s omáčkou z portského & celerová kaše

Celerový gratin

Červená pšenice s dýní, brusinkami a vlašskými ořechy

6x podzimní zelenina

50 polévek na zahřátí

Přidat komentář