
Krémová kuřecí polévka
Drsnější tuřín má podobné využití jako brambory. Vodnice je fajnovější dáma. Tento pár by si u nás zasloužil víc pozornosti. Zkuste třeba tuhle hebkou, hustou a vydatnou polévku.
Ingredience
- 1 kuře (cca 1,75kg)
- 1 velká cibule, 1/2 v celku, 1/2 na kostičky
- 2 mrkve, 1 podélně rozpůlená, 1 nakrájená na 1,5cm kostky
- 4 snítky petrželky (může být i kudrnka) + na ozdobení
- 8 kuliček pepře
- 2 kuličky nového koření
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 30g másla
- 1 vodnice, nakrájená na 1,5cm kostky
- 150g tuřínu nebo pastináku, nakrájeného na 1,5cm kostky
- 2 střední brambory (varný typ C), oloupané a na kostičky
- 150ml smetany ke šlehání
- krutony z bagety k podávání
Příprava jídla
1 Kuře položte prsíčky dolů do polévkového hrnce, zalijte 2,5 litry vody, aby bylo ponořené. Přidejte cibuli v celku, rozpůlenou mrkev, petrželku, pepř a nové koření, osolte cca 2,5 lžičkami soli. Přiveďte k varu, s napůl přiklopenou poklicí. Zmírněte oheň a zvolna vařte cca 1 hodinu, aby maso změklo a dalo se snadno obrat od kostí. Vyjměte kuře a nechte zchladnout. Vývar přeceďte do čistého hrnce a znovu přiveďte k varu a zhruba 20 minut vařte, aby se trochu zkoncentroval. Z kuřete oberte čisté maso a natrhejte ho na kousky.
2 V umytém hrnci na středním ohni rozehřejte máslo a opékejte nakrájenou mrkev a cibuli, aby cibule změkla, asi 5 minut. Zalijte horkým vývarem a přiveďte k varu. Vsypte vodnici, tuřín či pastinák a brambory. Zmírněte oheň a vařte, až zelenina a brambory změknou, asi 10 minut. Přidejte třetinu masa, rozmixujte podle libosti, pak vmíchejte smetanu a minutu prohřívejte.
3 Opepřete a podávejte s petrželkou a prohřátým masem a krutony.
NĚCO NAVÍC
Polévku můžete ozdobit kostičkami zeleniny. V tom případě vařte větší kousek vodnice, tuřínu, mrkve a brambory v celku a před mixováním vylovte a nakrájejte.
Přidat komentář