Krémový špenát je dokonalá příloha k drůbeži i pečenému masu. Pokud vám ten klasický přijde lehce vysušený nebo byste se rádi naučili zpracovat listový špenát, tento recept se smetanou je k tomu ideální příležitostí.
Suroviny
Postup
Špenát omyjte a vložte do větší pánve nebo hrnce a pod pokličkou nechte asi tři minuty zavadnout; jednou promíchejte.
Slijte přebytečnou vodu, nechte trochu vychladnout a pak ze špenátu vymačkejte všechnu vodu. Nasekejte ho najemno a dejte stranou.
V hrnci na středně velkém plameni rozpusťte 4 lžíce másla. Vsypte mouku a za stálého míchání ji asi pět minut smažte, až se vytvoří světlá jíška. Postupně přilévejte mléko a neustále míchejte. Přiveďte k varu a deset minut vařte. Odstavte z plotny a nechte stranou.
Zbývající máslo rozpusťte ve větším hrnci na středním plameni.
Přidejte slaninu a smažte asi tři minuty. Pak přihoďte cibuli a opékejte ji doměkka. V případě vegetariánské verze slaninu vynechejte.
Vmíchejte připravený špenát, přilijte smetanu a připravený bešamel z mléka a mouky. Osolte, opepřete a ochuťte mletým muškátovým oříškem.
Stáhněte plamen a za stálého míchání nechte velmi krátce přejít varem (špenát by se neměl vařit). Vlijte citronovou šťávu a podle chuti ještě osolte a opepřete.
Komentáře
Konečně jsem našla špenát, který mi opravdu chutná. Skvělý... Zapomněla jsem dát ke konci citron a i tak byl výborný. :)