0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.8 / 5. Počet hodnocení: 19
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1610 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 63 g
Tuky 124 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalá příloha k drůbeži i pečenému masu

Suroviny

špenát 500 g
listový špenát čerstvý
cibule 1 ks
najemno
máslo 80 g
mouka pšeničná hladká 2 PL
mléko 300 ml
plnotučné
slanina 100 g
najemno
smetana ke šlehání 125 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek špetka
čerstvě mletý
citronová štáva 2 ČL

Postup

1

Špenát omyjte a vložte do větší pánve nebo hrnce a pod pokličkou nechte asi tři minuty zavadnout; jednou promíchejte. 
 

2

Slijte přebytečnou vodu, nechte trochu vychladnout a pak ze špenátu vymačkejte všechnu vodu. Nasekejte ho najemno a dejte stranou.

3

V hrnci na středně velkém plameni rozpusťte 4 lžíce másla. Vsypte mouku a za stálého míchání ji asi pět minut smažte, až se vytvoří světlá jíška. Postupně přilévejte mléko a neustále míchejte. Přiveďte k varu a deset minut vařte. Odstavte z plotny a nechte stranou.

4

Zbývající máslo rozpusťte ve větším hrnci na středním plameni. 

5

Přidejte slaninu a smažte asi tři minuty. Pak přihoďte cibuli a opékejte ji doměkka. V případě vegetariánské verze slaninu vynechejte. 

6

Vmíchejte připravený špenát, přilijte smetanu a připravený bešamel z mléka a mouky. Osolte, opepřete a ochuťte mletým muškátovým oříškem.

7

Stáhněte plamen a za stálého míchání nechte velmi krátce přejít varem (špenát by se neměl vařit). Vlijte citronovou šťávu a podle chuti ještě osolte a opepřete.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Komentáře

Katka Žemlová

Konečně jsem našla špenát, který mi opravdu chutná. Skvělý... Zapomněla jsem dát ke konci citron a i tak byl výborný. :)

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit