Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krémový špenát
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 25
Do 45 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1620 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 64 g
Tuky 125 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krémový špenát je dokonalá příloha k drůbeži i pečenému masu. Pokud vám ten klasický přijde lehce vysušený nebo byste se rádi naučili zpracovat listový špenát, tento recept se smetanou je k tomu ideální příležitostí.

Související recepty

Suroviny

listový čerstvý
najemno
mléko 300 ml
plnotučné
slanina 100 g
najemno
sůl
pepř
čerstvě mletý
čerstvě mletý

Postup

1

Špenát omyjte a vložte do větší pánve nebo hrnce a pod pokličkou nechte asi tři minuty zavadnout; jednou promíchejte. 
 

2

Slijte přebytečnou vodu, nechte trochu vychladnout a pak ze špenátu vymačkejte všechnu vodu. Nasekejte ho najemno a dejte stranou.

3

V hrnci na středně velkém plameni rozpusťte 4 lžíce másla. Vsypte mouku a za stálého míchání ji asi pět minut smažte, až se vytvoří světlá jíška. Postupně přilévejte mléko a neustále míchejte. Přiveďte k varu a deset minut vařte. Odstavte z plotny a nechte stranou.

4

Zbývající máslo rozpusťte ve větším hrnci na středním plameni. 

5

Přidejte slaninu a smažte asi tři minuty. Pak přihoďte cibuli a opékejte ji doměkka. V případě vegetariánské verze slaninu vynechejte. 

6

Vmíchejte připravený špenát, přilijte smetanu a připravený bešamel z mléka a mouky. Osolte, opepřete a ochuťte mletým muškátovým oříškem.

7

Stáhněte plamen a za stálého míchání nechte velmi krátce přejít varem (špenát by se neměl vařit). Vlijte citronovou šťávu a podle chuti ještě osolte a opepřete.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Komentáře

19.05.2019 15:51

Konečně jsem našla špenát, který mi opravdu chutná. Skvělý... Zapomněla jsem dát ke konci citron a i tak byl výborný. :)

Apetit magazín