0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Křupavé placky & pesto z máty

Křupavé placky & pesto z máty

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4374 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 207 g
Tuky 300 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lahodné placky podávejte jako předkr nebo originální přílohu!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
z tvrdé pšenice nebo hladké mouky, plus na vál
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
do pečiva
olivový olej extra panenský 2 PL
sýr halloumi 2 hrnky
nastrouhaný
máta 1 hrnek
nasekané, plus celé na ozdobu
vločková sůl k podávání a na ozdobení
Na mátové pesto
máta 1 hrnku
nasekané
1 hrnku
nať z jarní cibulky, nasekané
olivový olej bazalkový 180 ml
česnek 2 stroužky
drcený
sůl mořská
hrubá
pepř barevný
nahrubo drcený

1 V misce smíchejte všechny přísady na pesto, zakryjte potravinářskou fólií a odložte (nikoli do chladničky – máta nemá ráda zimu a mohla by zčernat).

2 Ve velké míse velmi dobře propracujte mouku s kypřicím práškem, olivový olej, sýr, 250ml vroucí vody a většinu nasekané máty. Vypracujte hladké těsto a nechte ho 15 minut odpočívat. Mísu zakryjte, aby těsto na povrchu neosychalo.

3 Potom těsto rozdělte na 8 stejných dílů. Na lehce pomoučněném vále každý díl postupně rozválejte na tenkou dlouhou placku. Pokud by se vám těsto trhalo nebo lepilo, vyválejte ho mezi dvěma archy pečicího papíru či potravinářskými fóliemi. Důležité je, aby byly vyválené placky tenké, nemusejí být stejně velké a pravidelné. Povrch posypte dalšími mátovými lístky a ty ještě zlehka zaválejte do těsta. Nakonec placky potřete troškou pesta.

4 Pečte postupně na středně rozpáleném grilu, grilovací nebo velké nepřilnavé pánvi po obou stranách dozlatova a dokřupava, trvá to 1–2 minuty. Upečené placky potřete znovu pestem a posypte vločkami soli. Podávejte se zbylým pestem k namáčení. 

NĚCO NAVÍC

Na chlebové placky je nejlepší jemně mletá mouka z tvrdé pšenice neboli semoliny. Můžete použít třeba mouku na focacciu či pizzu, kterou koupíte v prodejnách s italskými specialitami. Pokud ji neseženete, upečte je z naší hladké dvojnulky. 

NĚCO O MÁTĚ

  • Máta je jednou z nejdéle pěstovaných vytrvalých bylinek. Byla známá už ve starém Egyptě a od těch dob se usídlila nejen v kuchyních, ale také v lékařských a kosmetických laboratořích.
  • Její použití v kuchyni je ze všech bylinek nejuniverzálnější – skvěle se uplatňuje v pokrmech všech světových kuchyní, teplých i studených, sladkých i slaných. 
  • Ze všech druhů máty je pro naše zdraví nejprospěšnější silně aromatická máta peprná, která přináší úlevu při poruchách trávení, nachlazení a bolestech hlavy. 
  • Druhů máty a jejích hybridů vzniklých křížením je celá řada. U nás se setkáme s přibližně třiceti druhy, z nichž nejrozšířenější je máta peprná, která vyniká svěží ostrou chutí. Kromě běžných druhů můžete stále častěji narazit na hybridy vonící po čokoládě, banánech, jahodách, citronu atd. Liší se tvarem i velikostí lístků, ale spolehlivě je poznáte, když je promnete mezi prsty a přivoníte. V receptech můžete jednotlivé druhy zaměňovat nebo naopak využívat jejich příchuť k podtržení chutě konkrétního jídla. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit