Křupavé placky & pesto z máty

Křupavé placky & pesto z máty

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4374 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 207 g
Tuky 300 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lahodné placky podávejte jako předkr nebo originální přílohu!

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
z tvrdé pšenice nebo hladké mouky, plus na vál
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
do pečiva
olivový olej extra panenský 2 PL
sýr halloumi 2 hrnky
nastrouhaný
máta 1 hrnek
nasekané, plus celé na ozdobu
vločková sůl k podávání a na ozdobení
Na mátové pesto
máta 1 hrnku
nasekané
1 hrnku
nať z jarní cibulky, nasekané
olivový olej bazalkový 180 ml
česnek 2 stroužky
drcený
sůl mořská
hrubá
pepř barevný
nahrubo drcený

1 V misce smíchejte všechny přísady na pesto, zakryjte potravinářskou fólií a odložte (nikoli do chladničky – máta nemá ráda zimu a mohla by zčernat).

2 Ve velké míse velmi dobře propracujte mouku s kypřicím práškem, olivový olej, sýr, 250ml vroucí vody a většinu nasekané máty. Vypracujte hladké těsto a nechte ho 15 minut odpočívat. Mísu zakryjte, aby těsto na povrchu neosychalo.

3 Potom těsto rozdělte na 8 stejných dílů. Na lehce pomoučněném vále každý díl postupně rozválejte na tenkou dlouhou placku. Pokud by se vám těsto trhalo nebo lepilo, vyválejte ho mezi dvěma archy pečicího papíru či potravinářskými fóliemi. Důležité je, aby byly vyválené placky tenké, nemusejí být stejně velké a pravidelné. Povrch posypte dalšími mátovými lístky a ty ještě zlehka zaválejte do těsta. Nakonec placky potřete troškou pesta.

4 Pečte postupně na středně rozpáleném grilu, grilovací nebo velké nepřilnavé pánvi po obou stranách dozlatova a dokřupava, trvá to 1–2 minuty. Upečené placky potřete znovu pestem a posypte vločkami soli. Podávejte se zbylým pestem k namáčení. 

NĚCO NAVÍC

Na chlebové placky je nejlepší jemně mletá mouka z tvrdé pšenice neboli semoliny. Můžete použít třeba mouku na focacciu či pizzu, kterou koupíte v prodejnách s italskými specialitami. Pokud ji neseženete, upečte je z naší hladké dvojnulky. 

NĚCO O MÁTĚ

  • Máta je jednou z nejdéle pěstovaných vytrvalých bylinek. Byla známá už ve starém Egyptě a od těch dob se usídlila nejen v kuchyních, ale také v lékařských a kosmetických laboratořích.
  • Její použití v kuchyni je ze všech bylinek nejuniverzálnější – skvěle se uplatňuje v pokrmech všech světových kuchyní, teplých i studených, sladkých i slaných. 
  • Ze všech druhů máty je pro naše zdraví nejprospěšnější silně aromatická máta peprná, která přináší úlevu při poruchách trávení, nachlazení a bolestech hlavy. 
  • Druhů máty a jejích hybridů vzniklých křížením je celá řada. U nás se setkáme s přibližně třiceti druhy, z nichž nejrozšířenější je máta peprná, která vyniká svěží ostrou chutí. Kromě běžných druhů můžete stále častěji narazit na hybridy vonící po čokoládě, banánech, jahodách, citronu atd. Liší se tvarem i velikostí lístků, ale spolehlivě je poznáte, když je promnete mezi prsty a přivoníte. V receptech můžete jednotlivé druhy zaměňovat nebo naopak využívat jejich příchuť k podtržení chutě konkrétního jídla. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit