Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Melounový salát s mátou & fetou

Melounový salát s mátou & fetou

3.9/5 Počet hodnocení: 9
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 336 kcal
Bílkoviny 16 g
Sacharidy 20 g
Tuky 21 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladký meloun se slanou fetou a olivami vytváří svěží a harmonickou chuťovou kompozici.

Suroviny

nakrájená na tenké plátky
máta hrst
nejlépe s příchutí citronu nebo jahod
olivový olej extra panenský
na pokapání
sůl a pepř
balzamico glaze
k podávání

Postup

1

Meloun nakrájejte na plátky, odřízněte slupku a napříč nakrájejte na malé výseče velikosti sousta. Rozložte na mísu nebo servírovací talíř. Posypte kolečky cibule, nadrobenou nebo na kostky nakrájenou fetou, olivami, mátovými lístky a pokapejte olivovým olejem.

2

Mírně osolte (podle toho, jak máte slaný sýr, možná to nebude ani třeba) a posypte pepřem.

3

Salát lehce zakápněte balzamikovým krémem nebo ho podávejte zvlášť na talířku či v misce, aby si každý mohl smočit jednotlivá sousta.

NĚCO NAVÍC
Jestli použijete červený, nebo žlutý meloun, je jen na vás, ale rozhodně doporučujeme meloun vodní. Je šťavnatý a jeho chuť dokonale ladí s dalšími přísadami. 

NĚCO O MÁTĚ

  • Máta je jednou z nejdéle pěstovaných vytrvalých bylinek. Byla známá už ve starém Egyptě a od těch dob se usídlila nejen v kuchyních, ale také v lékařských a kosmetických laboratořích.
  • Její použití v kuchyni je ze všech bylinek nejuniverzálnější – skvěle se uplatňuje v pokrmech všech světových kuchyní, teplých i studených, sladkých i slaných.
  • Ze všech druhů máty je pro naše zdraví nejprospěšnější silně aromatická máta peprná, která přináší úlevu při poruchách trávení, nachlazení a bolestech hlavy. 
  • Druhů máty a jejích hybridů vzniklých křížením je celá řada. U nás se setkáme s přibližně třiceti druhy, z nichž nejrozšířenější je máta peprná, která vyniká svěží ostrou chutí. Kromě běžných druhů můžete stále častěji narazit na hybridy vonící po čokoládě, banánech, jahodách, citronu atd. Liší se tvarem i velikostí lístků, ale spolehlivě je poznáte, když je promnete mezi prsty a přivoníte. V receptech můžete jednotlivé druhy zaměňovat nebo naopak využívat jejich příchuť k podtržení chutě konkrétního jídla. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín