0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Melounový salát s mátou & fetou

Melounový salát s mátou & fetou

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 336 kcal
Bílkoviny 16 g
Sacharidy 20 g
Tuky 21 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladký meloun se slanou fetou a olivami vytváří svěží a harmonickou chuťovou kompozici.

Suroviny

meloun 1 ks
cibule červená 1 ks
nakrájená na tenké plátky
sýr feta 100 g
olivy černé hrst
máta hrst
nejlépe s příchutí citronu nebo jahod
olivový olej extra panenský
na pokapání
sůl a pepř
balzamico glaze
k podávání

Postup

1

Meloun nakrájejte na plátky, odřízněte slupku a napříč nakrájejte na malé výseče velikosti sousta. Rozložte na mísu nebo servírovací talíř. Posypte kolečky cibule, nadrobenou nebo na kostky nakrájenou fetou, olivami, mátovými lístky a pokapejte olivovým olejem.

2

Mírně osolte (podle toho, jak máte slaný sýr, možná to nebude ani třeba) a posypte pepřem.

3

Salát lehce zakápněte balzamikovým krémem nebo ho podávejte zvlášť na talířku či v misce, aby si každý mohl smočit jednotlivá sousta.

NĚCO NAVÍC
Jestli použijete červený, nebo žlutý meloun, je jen na vás, ale rozhodně doporučujeme meloun vodní. Je šťavnatý a jeho chuť dokonale ladí s dalšími přísadami. 

NĚCO O MÁTĚ

  • Máta je jednou z nejdéle pěstovaných vytrvalých bylinek. Byla známá už ve starém Egyptě a od těch dob se usídlila nejen v kuchyních, ale také v lékařských a kosmetických laboratořích.
  • Její použití v kuchyni je ze všech bylinek nejuniverzálnější – skvěle se uplatňuje v pokrmech všech světových kuchyní, teplých i studených, sladkých i slaných.
  • Ze všech druhů máty je pro naše zdraví nejprospěšnější silně aromatická máta peprná, která přináší úlevu při poruchách trávení, nachlazení a bolestech hlavy. 
  • Druhů máty a jejích hybridů vzniklých křížením je celá řada. U nás se setkáme s přibližně třiceti druhy, z nichž nejrozšířenější je máta peprná, která vyniká svěží ostrou chutí. Kromě běžných druhů můžete stále častěji narazit na hybridy vonící po čokoládě, banánech, jahodách, citronu atd. Liší se tvarem i velikostí lístků, ale spolehlivě je poznáte, když je promnete mezi prsty a přivoníte. V receptech můžete jednotlivé druhy zaměňovat nebo naopak využívat jejich příchuť k podtržení chutě konkrétního jídla. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč