
Krůtí roláda s pecorinem a citronovým dipem
Krůta je favoritem mezi drůbežím masem. Její maso je zdravé, jemné i výrazné, libové i šťavnaté, bílé i tmavé. A můžete ji udělat na sto a jeden způsob!
Ingredience
- 1 krůtí prso (cca 1,2 kg), nejlépe s kůží (pokud nebude s kůží, tak plus 100 g plátků pěkné anglické slaniny na obalení)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- malý svazek hladkolisté petrželky, listy
- nasekané + velká hrst na dokončení 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 80 g strouhaného pecorina (parmazánu)
- 200 ml panenského olivového oleje
- 2 cibule, nakrájené na měsíčky
- 200 ml drůbežího vývaru
- 80 ml růžového vína
- 80 ml balzamikového octa
- 2 puky červené čekanky (radicchio), rozebrané na listy a natrhané nahrubo
- 1 žloutek
- 25 ml citronové šťávy
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 150 ml jemného olivového oleje
- strouhaná kůra z 1 biocitronu
- svazek pažitky
NA DIP
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Krůtí prso položte na pracovní plochu kůží dolů a nožem prořízněte směrem od nejsilnější části vodorovně napůl, ale nedokrojte a rozevřete jako knihu. Mírně naklepejte a stejnoměrně zploštěte. Osolte a opepřete.
2 Smíchejte petrželku, česnek, pecorino a 2 lžíce olivového oleje, osolte a rozprostřete na vnitřní stranu plátu masa. Zarolujte, přičemž konce zahrnujte dovnitř, aby náplň neunikla. Pokud jste nedostali krůtí prso s kůží, zabalte ho do slaniny. Roládu upevněte kuchyňským provázkem.
3 Cibuli dejte do pekáčku, na ni položte roládu, potřete 1 lžící olivového oleje a osolte a opepřete i zvenčí. Podlijte vývarem a vínem a pečte zhruba 1 hodinu za občasného přelévání vypečenou šťávou.
4 Mezitím si připravte dip. Promíchejte žloutek, citronovou šťávu a hořčici. Za stálého šlehání přikapávejte a pak tenkým pramínkem přilévejte olej. Do husté majonézy přimíchejte citronovou kůru, pažitku, osolte, opepřete a dejte do chladničky.
5 Vyjměte upečenou roládu a cibuli z pekáčku a zakryté alobalem nechte 15 minut odpočívat. Šťávu v pekáčku přiveďte k varu a vařte 5 minut, až se zredukuje. Zašlehejte polovinu octa a 80 ml oleje. Osolte a sejměte ze sporáku.
6 Zbylý ocet a olej prošlehejte na zálivku, osolte a promíchejte s radicchiem a petrželkou. Podávejte s roládou, cibulí a šťávou, doplněné citronovým dipem.
Jak udělat plát na roládu?
- Roláda. Větší část krůtího prsa je vysoký díl libového masa, který se proto snadno vysouší. Nejefektivnější je zpracovat ho celé na roládu. Díky nádivce zůstane krůtí maso pěkně šťavnaté.
- Metoda. Prso položte na pracovní plochu kůží dolů a prořízněte směrem od nejsilnější části vodorovně napůl, ale nedokrojte, pak rozevřete jako knihu. Mírně naklepejte a stejnoměrně zploštěte.
Přidat komentář