Krůtí roláda s pecorinem a citronovým dipem

Krůtí roláda s pecorinem a citronovým dipem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3827 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 57 g
Tuky 355 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krůta je favoritem mezi drůbežím masem. Její maso je zdravé, jemné i výrazné, libové i šťavnaté, bílé i tmavé. A můžete ji udělat na sto a jeden způsob!

Související recepty

Suroviny

1 ks
krůtí prso cca 1,2 kg, nejlépe s kůží, pokud nebude s kůží, tak plus 100 g plátků pěkné anglické slaniny na obalení
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 svazek
listy nasekané
česnek 2 stroužek
nadrobno
sýr pecorino 80 g
nastrouhaný, lze nahradit parmazánem
olivový olej 200 ml
cibule 2 ks
na měsíčky
vývar kuřecí 200 ml
víno růžové 80 ml
balzamikový ocet 80 ml
2 ks
červená čekanka rozebrané na listy, natrhané nahrubo
Na dip
žloutek 1 ks
citronová štáva 25 ml
hořčice dijonská 2 ČL
olivový olej 150 ml
citronová kůra
z jednoho biocitronu
pažitka 1 svazek

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Krůtí prso položte na pracovní plochu kůží dolů a nožem prořízněte směrem od nejsilnější části vodorovně napůl, ale nedokrojte a rozevřete jako knihu. Mírně naklepejte a stejnoměrně zploštěte. Osolte a opepřete.

2 Smíchejte petrželku, česnek, pecorino a 2 lžíce olivového oleje, osolte a rozprostřete na vnitřní stranu plátu masa. Zarolujte, přičemž konce zahrnujte dovnitř, aby náplň neunikla. Pokud jste nedostali krůtí prso s kůží, zabalte ho do slaniny. Roládu upevněte kuchyňským provázkem.

3 Cibuli dejte do pekáčku, na ni položte roládu, potřete 1 lžící olivového oleje a osolte a opepřete i zvenčí. Podlijte vývarem a vínem a pečte zhruba 1 hodinu za občasného přelévání vypečenou šťávou.

4 Mezitím si připravte dip. Promíchejte žloutek, citronovou šťávu a hořčici. Za stálého šlehání přikapávejte a pak tenkým pramínkem přilévejte olej. Do husté majonézy přimíchejte citronovou kůru, pažitku, osolte, opepřete a dejte do chladničky.

5 Vyjměte upečenou roládu a cibuli z pekáčku a zakryté alobalem nechte 15 minut odpočívat. Šťávu v pekáčku přiveďte k varu a vařte 5 minut, až se zredukuje. Zašlehejte polovinu octa a 80 ml oleje. Osolte a sejměte ze sporáku.

6 Zbylý ocet a olej prošlehejte na zálivku, osolte a promíchejte s radicchiem a petrželkou. Podávejte s roládou, cibulí a šťávou, doplněné citronovým dipem.

Jak udělat plát na roládu?

  • Roláda. Větší část krůtího prsa je vysoký díl libového masa, který se proto snadno vysouší. Nejefektivnější je zpracovat ho celé na roládu. Díky nádivce zůstane krůtí maso pěkně šťavnaté.
  • Metoda. Prso položte na pracovní plochu kůží dolů a prořízněte směrem od nejsilnější části vodorovně napůl, ale nedokrojte, pak rozevřete jako knihu. Mírně naklepejte a stejnoměrně zploštěte.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/7

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit