Krůtí roláda s pecorinem a citronovým dipem

Krůtí roláda s pecorinem a citronovým dipem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3827 kcal
Bílkoviny 25 g
Cukr 57 g
Tuky 355 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Krůta je favoritem mezi drůbežím masem. Její maso je zdravé, jemné i výrazné, libové i šťavnaté, bílé i tmavé. A můžete ji udělat na sto a jeden způsob!

Suroviny

1 ks
krůtí prso cca 1,2 kg, nejlépe s kůží, pokud nebude s kůží, tak plus 100 g plátků pěkné anglické slaniny na obalení
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 svazek
listy nasekané
česnek 2 stroužek
nadrobno
sýr pecorino 80 g
nastrouhaný, lze nahradit parmazánem
olivový olej 200 ml
cibule 2 ks
na měsíčky
vývar kuřecí 200 ml
víno růžové 80 ml
balzamikový ocet 80 ml
2 ks
červená čekanka rozebrané na listy, natrhané nahrubo
Na dip
žloutek 1 ks
citronová štáva 25 ml
hořčice dijonská 2 ČL
olivový olej 150 ml
citronová kůra
z jednoho biocitronu
pažitka 1 svazek

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Krůtí prso položte na pracovní plochu kůží dolů a nožem prořízněte směrem od nejsilnější části vodorovně napůl, ale nedokrojte a rozevřete jako knihu. Mírně naklepejte a stejnoměrně zploštěte. Osolte a opepřete.

2 Smíchejte petrželku, česnek, pecorino a 2 lžíce olivového oleje, osolte a rozprostřete na vnitřní stranu plátu masa. Zarolujte, přičemž konce zahrnujte dovnitř, aby náplň neunikla. Pokud jste nedostali krůtí prso s kůží, zabalte ho do slaniny. Roládu upevněte kuchyňským provázkem.

3 Cibuli dejte do pekáčku, na ni položte roládu, potřete 1 lžící olivového oleje a osolte a opepřete i zvenčí. Podlijte vývarem a vínem a pečte zhruba 1 hodinu za občasného přelévání vypečenou šťávou.

4 Mezitím si připravte dip. Promíchejte žloutek, citronovou šťávu a hořčici. Za stálého šlehání přikapávejte a pak tenkým pramínkem přilévejte olej. Do husté majonézy přimíchejte citronovou kůru, pažitku, osolte, opepřete a dejte do chladničky.

5 Vyjměte upečenou roládu a cibuli z pekáčku a zakryté alobalem nechte 15 minut odpočívat. Šťávu v pekáčku přiveďte k varu a vařte 5 minut, až se zredukuje. Zašlehejte polovinu octa a 80 ml oleje. Osolte a sejměte ze sporáku.

6 Zbylý ocet a olej prošlehejte na zálivku, osolte a promíchejte s radicchiem a petrželkou. Podávejte s roládou, cibulí a šťávou, doplněné citronovým dipem.

Jak udělat plát na roládu?

  • Roláda. Větší část krůtího prsa je vysoký díl libového masa, který se proto snadno vysouší. Nejefektivnější je zpracovat ho celé na roládu. Díky nádivce zůstane krůtí maso pěkně šťavnaté.
  • Metoda. Prso položte na pracovní plochu kůží dolů a prořízněte směrem od nejsilnější části vodorovně napůl, ale nedokrojte, pak rozevřete jako knihu. Mírně naklepejte a stejnoměrně zploštěte.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit