Pečené kuře s bylinkami nikdy nezklame. Bude k němu chutnat bramborová kaše i rýže. Vyzkoušet můžete i bramborový gratin (viz Něco navíc). Pokrm jako stvořený pro nedělní oběd.
Postup
Předehřejte troubu na 230 °C. Kuře osolte a opepřete.
V misce rozmačkejte máslo s bylinkami na pastu. Co nejvíce bylinkové pasty opatrně vetřete pod kůži kuřete na prsou, dejte pozor abyste kůži neporušili – cílem je vytvořit na prsou dvě ‚kapsy s máslem‘ a pak je prsty roztlačit na co největší plochu prsního svalu. Zbylým máslem potřete stehna a vnější část prsou kuřete. Do dutiny vložte celé jablko (díky jablku snížíte riziko, že se maso vysuší) a kuřeti svažte nohy kuchyňským provázkem.
Položte kuře do hlubšího pekáče s poklicí, který kuře přiměřeně vyplní. Přilijte vývar. Přiklopte a vsaďte pekáč do rozpálené trouby. Po 30 minutách odkryjte poklici, snižte teplotu na 200 °C a dopékejte dozlatova, podlévejte přitom pravidelně výpekem. Pokud se tekutina příliš odpařuje, dolijte pod kuře ještě trochu vývaru. Podávejte s přílohou podle své volby.
NĚCO NAVÍC
Na bramborový gratin nakrájejte 1,2 kg vydrhnutých brambor ve slupce na co nejtenčí plátky (dobře to jde na mandolíně). Vymažte 1 lžící másla hlubší pekáček o rozměrech 28 x 17 cm a začněte do něj skládat bramborové plátky tak, aby se částečně překrývaly. Každou vrstvu brambor lehce osolte, opepřete a posypte troškou hořčičných semínek (celkově budete potřebovat cca 4 lžíce), troškou ze 2 podrcených stroužků česneku – dejte pozor, aby vám nějaká hořčičná semínek zbyla navrch, česnek naopak potřebujete jen dovnitř a nevadí, když nevyjde na všechny vrstvy. Postupujte vrstvu za vrstvou, dokud není pekáč plný. Nakonec zalijte 360 ml smetany ke šlehání, poklaďte plátky másla a posypte troškou uchovaných hořčičných semínek. Pečte v troubě na 200 °C dozlatova asi 30–40 minut. Před krájením nechte minimálně 5 minut chladnout.