0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře na másle a bylinkách

Kuře na másle a bylinkách
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře na másle a bylinkách

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 888 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 46 g
Tuky 61 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené kuře s bylinkami nikdy nezklame. Bude k němu chutnat bramborová kaše i rýže. Vyzkoušet můžete i bramborový gratin (viz Něco navíc).

Suroviny

kuře 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 70 g
pokojové teploty
bylinky 30 g
směs odrhnutých nebo nasekaných lístků – např. tymián, rozmarýn, petrželka, pažitka, máta...
jablko 2 ks
vývar kuřecí 400 ml
na podlití, nebo více podle potřeby

Postup

1

Předehřejte troubu na 230°C. Kuře osolte a opepřete.

2

V misce rozmačkejte máslo s bylinkami na pastu. Co nejvíce bylinkové pasty opatrně vetřete pod kůži kuřete na prsou, dejte pozor abyste kůži neporušili – cílem je vytvořit na prsou dvě ‚kapsy s máslem‘ a pak je prsty roztlačit na co největší plochu prsního svalu. Zbylým máslem potřete stehna a vnější část prsou kuřete. Do dutiny vložte celé jablko (díky jablku snížíte riziko, že se maso vysuší) a kuřeti svažte nohy kuchyňským provázkem.

3

Položte kuře do hlubšího pekáče s poklicí, který kuře přiměřeně vyplní. Přilijte vývar. Přiklopte a vsaďte pekáč do rozpálené trouby. Po 30 minutách odkryjte poklici, snižte teplotu na 200°C a dopékejte dozlatova, podlévejte přitom pravidelně výpekem. Pokud se tekutina příliš odpařuje, dolijte pod kuře ještě trochu vývaru. Podávejte s přílohou podle své volby.

NĚCO NAVÍC
Na bramborový gratin nakrájejte 1,2 kg vydrhnutých brambor ve slupce na co nejtenčí plátky (dobře to jde na mandolíně). Vymažte 1 lžící másla hlubší pekáček o rozměrech 28 x 17 cm a začněte do něj skládat bramborové plátky tak, aby se částečně překrývaly. Každou vrstvu brambor lehce osolte, opepřete a posypte troškou hořčičných semínek (celkově budete potřebovat cca 4 lžíce), troškou ze 2 podrcených stroužků česneku – dejte pozor, aby vám nějaká hořčičná semínek zbyla navrch, česnek naopak potřebujete jen dovnitř a nevadí, když nevyjde na všechny vrstvy. Postupujte vrstvu za vrstvou, dokud není pekáč plný. Nakonec zalijte 360 ml smetany ke šlehání, poklaďte plátky másla a posypte troškou uchovaných hořčičných semínek. Pečte v troubě na 200°C dozlatova asi 30–40 minut. Před krájením nechte minimálně 5 minut chladnout.

Související články

Kuřecí, krůtí, kachní nebo husí aneb jakou drůbež si vybrat
  • Tipy a triky

Kuřecí, krůtí, kachní nebo husí aneb jakou drůbež si vybrat

Každý rok spořádáme každý v průměru až 82 kg masa, z toho 29 kg tvoří drůbež. V domácnostech se připravuje na nespočet způsobů. Hodí se k pečení, smažení, grilování, pošírování nebo dušení. Kuřata a krůty jsou lehčí a dietnější než tučnější...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit