Maso dušené s rýží a aromatickým kořením patří mezi stálice orientální kuchyně. Inspirovali jsme se receptem Yotama Ottolenghiho, ale trochu jsme jej přizpůsobili, a tak je kuře voňavé i přístupné odpůrcům exotických chutí.
Suroviny
Postup
Kuřecí díly osolte. Ve velké hluboké pánvi nebo v hrnci, do kterého se vejdou i s rýží, rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte kuře a opékejte, aby se kůže opekla dozlatova. Vyjměte a dejte stranou. Do pánve přilijte olej podle toho, kolik kuře pustilo tuku, a opékejte na něm zvolna cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte hřebíček a skořici. Celkově cibuli karamelizujte asi 15 minut.
K cibuli vsypte rýži a zamíchejte, aby se obalila tukem. Přidejte lžičku soli a pepř podle chuti. Promíchejte a do pánve vraťte kuře. Zatlačte je zlehka do rýže a nalijte kolem masa 500 ml vroucí vody. Přiklopte a duste na mírném ohni 30–40 minut. Před koncem dušení vsypte hrášek a jemně jej vmíchejte do rýže. Po uvaření vypněte plamen a nechte zakryté kuře pár minut stát.
Kopr a petrželku nasekejte najemno. Odklopte poklici, vsypte bylinky a načechrejte vidličkou rýži. Dochuťte citronovou šťávou a podávejte.