Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře s hráškem a hřebíčkovou rýží
Kuře s hráškem a hřebíčkovou rýží
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře s hráškem a hřebíčkovou rýží

4/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6670 kcal
Bílkoviny 157 g
Sacharidy 908 g
Tuky 270 g
Vláknina 309 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maso dušené s rýží a aromatickým kořením patří mezi stálice orientální kuchyně. Inspirovali jsme se receptem Yotama Ottolenghiho, ale trochu jsme jej přizpůsobili, a tak je kuře voňavé i přístupné odpůrcům exotických chutí.

Suroviny

rozdělená na paličky a horní část
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
nebo více
nakrájené na plátky
skořice 1 svitek
rozlomený
rýže dlouhozrnná 300 g
mražený hrášek 2 hrsti
kopr 1 svazek
petrželka 1 svazek
hladkolistá

Postup

1

Kuřecí díly osolte. Ve velké hluboké pánvi nebo v hrnci, do kterého se vejdou i s rýží, rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte kuře a opékejte, aby se kůže opekla dozlatova. Vyjměte a dejte stranou. Do pánve přilijte olej podle toho, kolik kuře pustilo tuku, a opékejte na něm zvolna cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte hřebíček a skořici. Celkově cibuli karamelizujte asi 15 minut. 

2

K cibuli vsypte rýži a zamíchejte, aby se obalila tukem. Přidejte lžičku soli a pepř podle chuti. Promíchejte a do pánve vraťte kuře. Zatlačte je zlehka do rýže a nalijte kolem masa 500 ml vroucí vody. Přiklopte a duste na mírném ohni 30–40 minut. Před koncem dušení vsypte hrášek a jemně jej vmíchejte do rýže. Po uvaření vypněte plamen a nechte zakryté kuře pár minut stát. 

3

Kopr a petrželku nasekejte najemno. Odklopte poklici, vsypte bylinky a načechrejte vidličkou rýži. Dochuťte citronovou šťávou a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín