0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře s hráškem a hřebíčkovou rýží

Kuře s hráškem a hřebíčkovou rýží
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře s hráškem a hřebíčkovou rýží

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6670 kcal
Bílkoviny 157 g
Sacharidy 908 g
Tuky 270 g
Vláknina 309 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maso dušené s rýží a aromatickým kořením patří mezi stálice orientální kuchyně. Inspirovali jsme se receptem Yotama Ottolenghiho, ale trochu jsme jej přizpůsobili, a tak je kuře voňavé i přístupné odpůrcům exotických chutí.

Suroviny

kuřecí stehna 4 ks
rozdělená na paličky a horní část
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
nebo více
cibule 2 ks
nakrájené na plátky
hřebíček 10 ks
skořice 1 svitek
rozlomený
rýže dlouhozrnná 300 g
mražený hrášek 2 hrsti
kopr 1 svazek
petrželka 1 svazek
hladkolistá
citronová štáva
podle chuti

Postup

1

Kuřecí díly osolte. Ve velké hluboké pánvi nebo v hrnci, do kterého se vejdou i s rýží, rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte kuře a opékejte, aby se kůže opekla dozlatova. Vyjměte a dejte stranou. Do pánve přilijte olej podle toho, kolik kuře pustilo tuku, a opékejte na něm zvolna cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte hřebíček a skořici. Celkově cibuli karamelizujte asi 15 minut. 

2

K cibuli vsypte rýži a zamíchejte, aby se obalila tukem. Přidejte lžičku soli a pepř podle chuti. Promíchejte a do pánve vraťte kuře. Zatlačte je zlehka do rýže a nalijte kolem masa 500 ml vroucí vody. Přiklopte a duste na mírném ohni 30–40 minut. Před koncem dušení vsypte hrášek a jemně jej vmíchejte do rýže. Po uvaření vypněte plamen a nechte zakryté kuře pár minut stát. 

3

Kopr a petrželku nasekejte najemno. Odklopte poklici, vsypte bylinky a načechrejte vidličkou rýži. Dochuťte citronovou šťávou a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit