Kuře na žampionech

Kuře na žampionech

4.3 / 5. Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5668 kcal
Bílkoviny 154 g
Sacharidy 667 g
Tuky 247 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Luxusní večeře z jednoho pekáče.

Suroviny

kuřecí stehna 4 ks
rozdělená v kloubu
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
provensálské koření 3 ČL
anglická slanina 100 g
na nudličky
máslo 4 PL
rozpuštěné
žampiony 250 g
víno bílé 100 ml
vývar kuřecí
na podlévání
smetana ke šlehání 250 ml
33%
rýže dlouhozrnná 4 hrnky
uvařená

1 Troubu předehřejte na 220°C. Maso osolte, opepřete a posypte provensálským kořením a promněte, aby koření přilnulo. Do pekáčku dejte slaninu, na ni rozložte stehna kůží dolů, pokapejte je rozpuštěným máslem, zakryjte alobalem a dobře utěsněte. Pečte asi 30 minut.

2 V polovině pečení maso přelijte vínem a posypte žampiony a obraťte – žampiony se tak dostanou pod maso. Pečte odklopené dalších 20 minut dozlatova, podle potřeby podlévejte vývarem.

3 Opatrně vyjměte maso a odložte. Pekáč se šťávou dejte na sporák, přilijte smetanu a vařte asi 5 minut, až trochu zhoustne. Promíchejte s rýží, případně přisolte. Na to opět rozložte maso a krátce vraťte do trouby prohřát. Podávejte horké.

NĚCO NAVÍC
Výraznější variantou je kuře po baskicku. Stehna osolte a posypte 4 lžičkami čerstvého tymiánu, po lžičce mleté sladké a mleté uzené papriky, špetkou mletého chilli, pokapejte 4 lžícemi olivového oleje a promněte. V pekáčku promíchejte 2–4 červené papriky na nudličky, 8 šalotek na čtvrtky, 8 oloupaných stroužků česneku, 2 lžíce černých oliv, 1 klobásku chorizo na kolečka a 1–2 400 g konzervy loupaných rajčat. Na to rozložte stehna a pečte při 220°C asi 50 minut. Během pečení maso přelévejte vypečenou šťávou. Pak vyjměte maso a šťávu se zeleninou promíchejte s rýží jako v základním receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Komentáře

Karel Vospalej

chtěl bych promíchat s rýží základní recept , ale nějak nemůžu najít kdy a jestli s vařenou , nebo ji uvařím v té šťávě ? děkuji

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit