Kuře na žampionech

Kuře na žampionech

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (23)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5642 kcal
Bílkoviny 154 g
Cukr 663 g
Tuky 246 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Luxusní večeře z jednoho pekáče.

Suroviny

kuřecí stehna 4 ks
rozdělená v kloubu
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
provensálské koření 2 ČL
anglická slanina 100 g
na nudličky
máslo 4 PL
štědré lžíce, rozpuštěné
žampiony 250 g
drobné, čerstvé, větší napůl
víno bílé 100 ml
vývar kuřecí
na podlévání
smetana ke šlehání 250 ml
33%
rýže dlouhozrnná 4 hrnky
uvařená

1 Troubu předehřejte na 220°C. Maso osolte, opepřete a posypte provensálským kořením a promněte, aby koření přilnulo. Do pekáčku dejte slaninu, na ni rozložte stehna kůží dolů, pokapejte je rozpuštěným máslem, zakryjte alobalem a dobře utěsněte. Pečte asi 30 minut.

2 V polovině pečení maso přelijte vínem a posypte žampiony a obraťte – žampiony se tak dostanou pod maso. Pečte odklopené dalších 20 minut dozlatova, podle potřeby podlévejte vývarem.

3 Opatrně vyjměte maso a odložte. Pekáč se šťávou dejte na sporák, přilijte smetanu a vařte asi 5 minut, až trochu zhoustne. Promíchejte s rýží, případně přisolte. Na to opět rozložte maso a krátce vraťte do trouby prohřát. Podávejte horké.

NĚCO NAVÍC
Výraznější variantou je kuře po baskicku. Stehna osolte a posypte 4 lžičkami čerstvého tymiánu, po lžičce mleté sladké a mleté uzené papriky, špetkou mletého chilli, pokapejte 4 lžícemi olivového oleje a promněte. V pekáčku promíchejte 2–4 červené papriky na nudličky, 8 šalotek na čtvrtky, 8 oloupaných stroužků česneku, 2 lžíce černých oliv, 1 klobásku chorizo na kolečka a 1–2 400 g konzervy loupaných rajčat. Na to rozložte stehna a pečte při 220°C asi 50 minut. Během pečení maso přelévejte vypečenou šťávou. Pak vyjměte maso a šťávu se zeleninou promíchejte s rýží jako v základním receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit