
Kuře na žampionech
Luxusní večeře z jednoho pekáče.
Ingredience
- 4 kuřecí stehna, rozdělená v kloubu
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2–4 lžičky provensálského koření
- 100 g anglické slaniny, nakrájené na nudličky
- 4 štědré lžíce másla, rozpuštěného
- 250 g drobných čerstvých žampionů, větší překrojené napůl
- 100 ml bílého vína
- drůbeží vývar na podlévání
- 250 ml smetany ke šlehání (33%)
- 4 hrnky uvařené dlouhozrnné rýže
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 220°C. Maso osolte, opepřete a posypte provensálským kořením a promněte, aby koření přilnulo. Do pekáčku dejte slaninu, na ni rozložte stehna kůží dolů, pokapejte je rozpuštěným máslem, zakryjte alobalem a dobře utěsněte. Pečte asi 30 minut.
2 V polovině pečení maso přelijte vínem a posypte žampiony a obraťte – žampiony se tak dostanou pod maso. Pečte odklopené dalších 20 minut dozlatova, podle potřeby podlévejte vývarem.
3 Opatrně vyjměte maso a odložte. Pekáč se šťávou dejte na sporák, přilijte smetanu a vařte asi 5 minut, až trochu zhoustne. Promíchejte s rýží, případně přisolte. Na to opět rozložte maso a krátce vraťte do trouby prohřát. Podávejte horké.
NĚCO NAVÍC
Výraznější variantou je kuře po baskicku. Stehna osolte a posypte 4 lžičkami čerstvého tymiánu, po lžičce mleté sladké a mleté uzené papriky, špetkou mletého chilli, pokapejte 4 lžícemi olivového oleje a promněte. V pekáčku promíchejte 2–4 červené papriky na nudličky, 8 šalotek na čtvrtky, 8 oloupaných stroužků česneku, 2 lžíce černých oliv, 1 klobásku chorizo na kolečka a 1–2 400 g konzervy loupaných rajčat. Na to rozložte stehna a pečte při 220°C asi 50 minut. Během pečení maso přelévejte vypečenou šťávou. Pak vyjměte maso a šťávu se zeleninou promíchejte s rýží jako v základním receptu.
Přidat komentář