Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře na žampionech
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 44
Do 90 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5668 kcal
Bílkoviny 154 g
Sacharidy 667 g
Tuky 247 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené kuře na žampionech se smetanou a vínem je luxusní večeře z jednoho pekáče na světě. Do upečené směsi těsně před dokončením přidejte uvařenou rýži a pak už jen stačí položit pekáč do prostřed stolu, ať si každý nabere podle svého. Kuřecí stehna na žampionech s rýží je jídlo téměř bez práce a navíc chutná i dětem.

Suroviny

rozdělená v kloubu
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
provensálské koření 3 ČL
na nudličky
rozpuštěné
drobné ponechat, větší překrojit
vývar kuřecí
na podlévání
rýže dlouhozrnná 4 hrnky
uvařená

Postup

1

Troubu předehřejte na 220 °C.

2

Maso osolte, opepřete a posypte provensálským kořením a promněte, aby koření přilnulo na maso.

3

Do pekáčku dejte slaninu, na ni rozložte stehna kůží dolů, pokapejte je rozpuštěným máslem, zakryjte alobalem a dobře utěsněte. Pečte asi 30 minut.

4

V polovině pečení maso přelijte vínem a posypte žampiony a obraťte – žampiony se tak dostanou pod maso. Pečte odklopené dalších 20 minut dozlatova, podle potřeby podlévejte vývarem.

5

Opatrně vyjměte maso a odložte.

6

Pekáč se šťávou dejte na sporák, přilijte smetanu a vařte asi 5 minut, až trochu zhoustne.

7

Promíchejte s rýží, případně přisolte. Na to opět rozložte maso a krátce vraťte do trouby prohřát. Podávejte horké.

NĚCO NAVÍC
Výraznější variantou je kuře po baskicku. Stehna osolte a posypte 4 lžičkami čerstvého tymiánu, po lžičce mleté sladké a mleté uzené papriky, špetkou mletého chilli, pokapejte 4 lžícemi olivového oleje a promněte. V pekáčku promíchejte 2–4 červené papriky na nudličky, 8 šalotek na čtvrtky, 8 oloupaných stroužků česneku, 2 lžíce černých oliv, 1 klobásku chorizo na kolečka a 1–2 400g konzervy loupaných rajčat. Na to rozložte stehna a pečte při 220 °C asi 50 minut. Během pečení maso přelévejte vypečenou šťávou. Pak vyjměte maso a šťávu se zeleninou promíchejte s rýží jako v základním receptu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Komentáře

01.12.2021 11:32
chtěl bych promíchat s rýží základní recept , ale nějak nemůžu najít kdy a jestli s vařenou , nebo ji uvařím v té šťávě ? děkuji

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...