Pečené kuře na žampionech se smetanou a vínem je luxusní večeře z jednoho pekáče na světě. Do upečené směsi těsně před dokončením přidejte uvařenou rýži a pak už jen stačí položit pekáč do prostřed stolu, ať si každý nabere podle svého. Kuřecí stehna na žampionech s rýží je jídlo téměř bez práce a navíc chutná i dětem.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220 °C.
Maso osolte, opepřete a posypte provensálským kořením a promněte, aby koření přilnulo na maso.
Do pekáčku dejte slaninu, na ni rozložte stehna kůží dolů, pokapejte je rozpuštěným máslem, zakryjte alobalem a dobře utěsněte. Pečte asi 30 minut.
V polovině pečení maso přelijte vínem a posypte žampiony a obraťte – žampiony se tak dostanou pod maso. Pečte odklopené dalších 20 minut dozlatova, podle potřeby podlévejte vývarem.
Opatrně vyjměte maso a odložte.
Pekáč se šťávou dejte na sporák, přilijte smetanu a vařte asi 5 minut, až trochu zhoustne.
Promíchejte s rýží, případně přisolte. Na to opět rozložte maso a krátce vraťte do trouby prohřát. Podávejte horké.
NĚCO NAVÍC
Výraznější variantou je kuře po baskicku. Stehna osolte a posypte 4 lžičkami čerstvého tymiánu, po lžičce mleté sladké a mleté uzené papriky, špetkou mletého chilli, pokapejte 4 lžícemi olivového oleje a promněte. V pekáčku promíchejte 2–4 červené papriky na nudličky, 8 šalotek na čtvrtky, 8 oloupaných stroužků česneku, 2 lžíce černých oliv, 1 klobásku chorizo na kolečka a 1–2 400g konzervy loupaných rajčat. Na to rozložte stehna a pečte při 220 °C asi 50 minut. Během pečení maso přelévejte vypečenou šťávou. Pak vyjměte maso a šťávu se zeleninou promíchejte s rýží jako v základním receptu.
Komentáře
In reply to chtěl bych promíchat s rýží… by vospalej
Dobrý den, rýže už má být uvařená, a poté ji teprve vmícháte. Přejeme, ať se jídlo vydaří, redakce Apetitu