Zapojte děti do vaření! Společně můžete ze zbytků vařeného či pečeného kuřete vytvořit vydatný koláč s plátky brambor v anglickém stylu.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Máslo vhoďte do středně velkého hrnce a na středním ohni nechte rozpustit. Přidejte cibuli a za občasného míchání ji nechte 5 minut restovat. Do hrnce s cibulí přidejte houby.
Jakmile jsou cibule a houby téměř hotové, za stálého míchání je zaprašte moukou – vznikne hustá hmota zvaná jíška. Oheň stáhněte na mírný a jíšku za stálého míchání restujte 2 minuty – tím se mouka rozvaří a hotová omáčka nebude mít moučnou chuť.
Sundejte jíšku z ohně. Za stálého míchání pomalu přilívejte vývar. Po přidání veškeré tekutiny dochuťte pepřem, špetkou muškátového oříšku a hořčičným práškem. Oheň zvyšte zpět na střední, vraťte na něj hrnec a za stálého míchání pomalu přiveďte k varu. Jakmile omáčka zhoustne, snižte oheň na velmi mírný. Do omáčky přidejte vařené kuře a zeleninu a dobře promíchejte. Středně velkou koláčovou formu či zapékací mísu vymažte trochou másla a nalijte do ní připravenou náplň.
Na náplň opatrně rozložte plátky brambor tak, aby se mírně překrývaly.
Potřete brambory trochou rozpuštěného másla a pečte v troubě asi 35 minut. Pokrm je hotový, jakmile jsou brambory propečené a zlatavě hnědé.
Fotografie a recept převzaty z BBC Good Food.