Vegetariánský pastýřský koláč s batátovou kaší

Vegetariánský pastýřský koláč s batátovou kaší

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2922 kcal
Bílkoviny 93 g
Cukr 503 g
Tuky 72 g
Vláknina 167 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Netradiční pokličku můžete udělat ze všeho, co se dá pořádně rozmačkat – batáty, mrkev, dýně...

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
pórek 1 ks
nakrájený nadrobno
mrkev 4 ks
nakrájený nadrobno
česnek 1 stroužek
nadrobno
šalvěj 3
nasekané nahrubo
tymián 3 snítky
lístky otrhané
400 g
konzerva zelené čočky puy
čočka 100 g
červené půlené
400 g
konzerva drcených rajčat
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 200 ml
víno červené 200 ml
worcesterská omáčka 1 PL
sójová omáčka 1 PL
chilli sušené 1 ČL
krupicový cukr 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
NA POKLIČKU
batáty 500 g
oloupaných
brambory 500 g
(varný typ C)
máslo 1 PL
sýr 1 PL
strouhaného Gran Moravia

1 V pánvi rozpalte olej, vsypte pórek a na mírném plameni opékejte 4–5 minut, dokud nezměkne. Vsypte mrkev, česnek a ještě 5 minut opékejte. Přidejte šalvěj, tymián, obě čočky, rajčata, osolte, přilijte vývar a víno, promíchejte a za občasného míchání vařte 15–20 minut.

2 Troubu předehřejte na 200°C.

3 Mezitím na pokličku uvařte brambory i batáty doměkka, slijte, přidejte máslo, osolte, opepřete a rozmačkejte na kaši.

4 Do pánve ke směsi přidejte worcester, sójovou omáčku, chilli, cukr, promíchejte, dochuťte solí a pepřem a v případě potřeby zřeďte trochu vodou. Směs přesuňte do zapékací misky a navrch naneste bramborovo-batátovou kaši, uhlaďte a lžící udělejte na povrchu vlnky. Posypte sýrem a dejte péct na 20 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit