Vegetariánský pastýřský koláč s batátovou kaší

Vegetariánský pastýřský koláč s batátovou kaší

4 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2922 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 503 g
Tuky 72 g
Vláknina 167 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Netradiční pokličku můžete udělat ze všeho, co se dá pořádně rozmačkat – batáty, mrkev, dýně...

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
pórek 1 ks
nakrájený nadrobno
mrkev 4 ks
nakrájený nadrobno
česnek 1 stroužek
nadrobno
šalvěj 3
nasekané nahrubo
tymián 3 snítky
lístky otrhané
400 g
konzerva zelené čočky puy
čočka 100 g
červené půlené
400 g
konzerva drcených rajčat
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 200 ml
víno červené 200 ml
worcesterská omáčka 1 PL
sójová omáčka 1 PL
chilli sušené 1 ČL
krupicový cukr 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
NA POKLIČKU
batáty 500 g
oloupaných
brambory 500 g
(varný typ C)
máslo 1 PL
sýr 1 PL
strouhaného Gran Moravia

1 V pánvi rozpalte olej, vsypte pórek a na mírném plameni opékejte 4–5 minut, dokud nezměkne. Vsypte mrkev, česnek a ještě 5 minut opékejte. Přidejte šalvěj, tymián, obě čočky, rajčata, osolte, přilijte vývar a víno, promíchejte a za občasného míchání vařte 15–20 minut.

2 Troubu předehřejte na 200°C.

3 Mezitím na pokličku uvařte brambory i batáty doměkka, slijte, přidejte máslo, osolte, opepřete a rozmačkejte na kaši.

4 Do pánve ke směsi přidejte worcester, sójovou omáčku, chilli, cukr, promíchejte, dochuťte solí a pepřem a v případě potřeby zřeďte trochu vodou. Směs přesuňte do zapékací misky a navrch naneste bramborovo-batátovou kaši, uhlaďte a lžící udělejte na povrchu vlnky. Posypte sýrem a dejte péct na 20 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/1

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit