Hovězí ragú s pivem Guinness a čedarovou kaší

Hovězí ragú s pivem Guinness a čedarovou kaší

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3927 kcal
Bílkoviny 264 g
Cukr 190 g
Tuky 214 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Guláš a pivo je klasická a skvělá kombinace. A tak nás napadlo spojit to, co perfektně funguje na stole, rovnou v pekáčku.

Suroviny

hovězí maso 800 g
lze nahradit kližkou na guláš, nakrájené na kostky
mouka pšeničná hladká 2 PL
olivový olej 60 ml
cibule 2 ks
velké, nakrájené nadrobno
žampiony 400 g
malé ponechte v celku, velké nakrájejte na čtvrtky
vývar hovězí 300 ml
pivo světlé 250 ml
Guinness
rajčatový protlak 2 PL
balzamikový ocet 2 PL
worcesterská omáčka 1 PL
brambory 500 g
(varný typ C)
máslo 2 PL
mléko 100 ml
čedar 200 g
nastrouhaného

Maso promíchejte s moukou. V širokém litinovém hrnci rozpalte olej a maso na něm opečte ze všech stran. Maso vyjměte a na tuku v uvolněném hrnci opečte cibuli dosklovita, poté přidejte žampiony a míchejte, aby zezlátly, přilijte vývar, pivo, rajčatový protlak, ocet, worcester, pro- míchejte, vraťte do hrnce maso, přiklopte, přiveďte pod bod varu a duste asi hodinu nebo i víc, aby maso dokonale změklo.

2 Brambory oloupejte, uvařte doměkka, slijte, přidejte máslo, mléko a rozšťouchejte nebo ušlehejte na kaši. Nakonec vmíchejte 2/3 čedaru.

3 Ragú přesuňte do zapékací mísy nebo do pekáčku, na něj rozprostřete bramborovou kaši, posypte zbylým čedarem a dejte péct do trouby vyhřáté při teplotě 200 °C na zhruba 20 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit