
Pastýřský koláč po indicku
Oblíbený britský recept s indickým twistem.
Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 velká cibule, na kostičky
- 2 stroužky česneku, podrcené
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého římského kmínu
- chilli vločky na špičku nože
- 1 lžička mletého koriandru
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- 2 lžíce rajčatové passaty
- 400 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
- 200 g mraženého hrášku
- 1,5 kg moučnatých brambor
- 2 lžíce másla do kaše + další plátky másla na zapékání
- mléko do kaše podle potřeby, horké
- 1–2 lžičky mleté kurkumy
NA KAŠI
Příprava jídla
1 Začněte kaší. V osolené vodě uvařte brambory doměkka. Slijte je a rozmačkejte s trochou másla a mléka na hustou kaši. Vmíchejte kurkumu, aby kaše byla pěkně sytě žlutá. Odložte stranou.
2 Potom rozehřejte na pánvi lžíci oleje a opečte na něm maso dozlatova. Pak ho z pánve vyberte, a pokud je v ní přebytečný tuk, většinu slijte.
3 Cibuli, česnek a zázvor ve stejné pánvi opékejte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte zbylé koření a vraťte do pánve maso. Opékejte asi minutu, pak přidejte mouku a sůl a míchejte společně asi minutu, dokud se mouka nevstřebá. Přidejte passatu a vývar a společně provařte na středním plameni asi 15 minut, dokud se vývar skoro nevsákne a směs nezhoustne. Na závěr vmíchejte mražený hrášek.
3 Troubu rozpalte na 200 °C. Do zapékací nádoby rozprostřete masovou směs, na ni navrstvěte hotovou kaši a povrch zdobně upravte vidličkou. Poklaďte pár tenkými plátky másla a dejte na 25–30 minut zapéct, dokud směs nebublá a povrch nezezlátne.
NĚCO NAVÍC
Pokud připravujete pastýřský koláč pro děti, vynechte chilli a zázvor a koření nahraďte lžící méně pikantní směsi garam masala.
Přidat komentář