Pastýřský koláč po indicku

Pastýřský koláč po indicku

3.7 / 5. Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3250 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 400 g
Tuky 95 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oblíbený britský recept s indickým twistem.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
hovězí maso mleté 500 g
cibule 1 ks
velká, na kostičky
česnek 2 stroužky
podrcený
zázvor (mletý) 1 PL
skořice 0.25 ČL
mletá
římský kmín 1 ČL
mletý
chilli
vločky, na špičku nože
koriandr mletý 1 ČL
mouka pšeničná hladká 2 PL
sůl
rajčatová passata 2 PL
vývar hovězí 400 ml
lze nahradit kuřecím
mražený hrášek 200 g
Na kaši
brambory 1.5 kg
moučné
máslo 2 PL
do kaše + další plátky másla na zapékání
mléko
do kaše, podle potřeby, horké
kurkuma (mletá) 1 ČL

1 Začněte kaší. V osolené vodě uvařte brambory doměkka. Slijte je a rozmačkejte s trochou másla a mléka na hustou kaši. Vmíchejte kurkumu, aby kaše byla pěkně sytě žlutá. Odložte stranou.

2 Potom rozehřejte na pánvi lžíci oleje a opečte na něm maso dozlatova. Pak ho z pánve vyberte, a pokud je v ní přebytečný tuk, většinu slijte.

3 Cibuli, česnek a zázvor ve stejné pánvi opékejte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte zbylé koření a vraťte do pánve maso. Opékejte asi minutu, pak přidejte mouku a sůl a míchejte společně asi minutu, dokud se mouka nevstřebá. Přidejte passatu a vývar a společně provařte na středním plameni asi 15 minut, dokud se vývar skoro nevsákne a směs nezhoustne. Na závěr vmíchejte mražený hrášek.

3 Troubu rozpalte na 200 °C. Do zapékací nádoby rozprostřete masovou směs, na ni navrstvěte hotovou kaši a povrch zdobně upravte vidličkou. Poklaďte pár tenkými plátky másla a dejte na 25–30 minut zapéct, dokud směs nebublá a povrch nezezlátne.

NĚCO NAVÍC

Pokud připravujete pastýřský koláč pro děti, vynechte chilli a zázvor a koření nahraďte lžící méně pikantní směsi garam masala.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit