Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí vývar s mátou a pohankou
Kuřecí vývar s mátou a pohankou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuřecí vývar s mátou a pohankou

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1095 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 99 g
Tuky 53 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I květnové večery dovedou překvapit chladem. Uvařte si na zahřátí vývar s netradiční pohankovou zavářkou.

Související recepty

Suroviny

olivový olej 1 PL
nasekaná najemno
mrkev 2 ks
menší, nakrájené na nudličky
řapíkatý celer 1 ks
řapík, na tenké plátky, vrcholové lístky odložené stranou
česnek 1 stroužek
na tenké plátky
celá, bez kůže
pohanka 100 g
loupaná, propláchnuté
máta 4 snítky
lístky jemně nasekané
sůl
na dochucení

Postup

1

V hrnci rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibuli, mrkev a řapíkatý celer, aby lehce změkly, a na posledních pár vteřin přidejte česnek. Vložte do hrnce kuřecí stehna, zalijte zhruba 1 litrem vody a přiveďte k varu. Sbírejte lžící pěnu, ztlumte plamen a nechte 50 minut nezakryté probublávat. Zhruba 20 minut před koncem vaření vsypte propláchnutou pohanku.

2

Z polévky vylovte kuřecí stehna, nechte je trochu zchladnout, pak z nich oberte maso a natrhejte je.

3

Do misek rozdělte obrané maso a zalijte je vývarem. Polévku posypte mátou a lístky řapíkatého celeru, osolte a dochuťte citronovou šťávou.

NĚCO NAVÍC
Inspirovali jsme se kuřecí brazilskou polévkou canja de galinha, která je známá svou snadnou přípravou. Brazilci do ní jako zavářku používají nejčastěji hotovou uvařenou rýži, tak pokud nemáte rádi pohanku, klidně sáhněte po klasické rýži nebo její zdravější variantě, neloupané červené rýži. Červená rýže potřebuje delší dobu varu, proto ji do hrnce přidejte hned zpočátku, s kuřecím masem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín