Kuřecí vývar s mátou a pohankou

Kuřecí vývar s mátou a pohankou

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1111 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 103 g
Tuky 53 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I květnové večery dovedou překvapit chladem. Uvařte si na zahřátí vývar s netradiční pohankovou zavářkou.

Suroviny

olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
nasekaná najemno
mrkev 2 ks
menší, nakrájené na nudličky
celer 1 ks
na tenké plátky, vrcholové lístky odložené stranou
česnek 1 stroužek
na tenké plátky
kuřecí stehna 2 ks
celá, bez kůže
pohanka 100 g
loupaná pohanka propláchnuté
máta 4 snítky
lístky jemně nasekané
sůl
citronová štáva
na dochucení

1 V hrnci rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibuli, mrkev a řapíkatý celer, aby lehce změkly, a na posledních pár vteřin přidejte česnek. Vložte do hrnce kuřecí stehna, zalijte zhruba 1 litrem vody a přiveďte k varu. Sbírejte lžící pěnu, ztlumte plamen a nechte 50 minut nezakryté probublávat. Zhruba 20 minut před koncem vaření vsypte propláchnutou pohanku.

2 Z polévky vylovte kuřecí stehna, nechte je trochu zchladnout, pak z nich oberte maso a natrhejte je.

3 Do misek rozdělte obrané maso a zalijte je vývarem. Polévku posypte mátou a lístky řapíkatého celeru, osolte a dochuťte citronovou šťávou.

NĚCO NAVÍC
Inspirovali jsme se kuřecí brazilskou polévkou canja de galinha, která je známá svou snadnou přípravou. Brazilci do ní jako zavářku používají nejčastěji hotovou uvařenou rýži, tak pokud nemáte rádi pohanku, klidně sáhněte po klasické rýži nebo její zdravější variantě, neloupané červené rýži. Červená rýže potřebuje delší dobu varu, proto ji do hrnce přidejte hned zpočátku, s kuřecím masem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit