I květnové večery dovedou překvapit chladem. Uvařte si na zahřátí vývar s netradiční pohankovou zavářkou.
Suroviny
Postup
V hrnci rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibuli, mrkev a řapíkatý celer, aby lehce změkly, a na posledních pár vteřin přidejte česnek. Vložte do hrnce kuřecí stehna, zalijte zhruba 1 litrem vody a přiveďte k varu. Sbírejte lžící pěnu, ztlumte plamen a nechte 50 minut nezakryté probublávat. Zhruba 20 minut před koncem vaření vsypte propláchnutou pohanku.
Z polévky vylovte kuřecí stehna, nechte je trochu zchladnout, pak z nich oberte maso a natrhejte je.
Do misek rozdělte obrané maso a zalijte je vývarem. Polévku posypte mátou a lístky řapíkatého celeru, osolte a dochuťte citronovou šťávou.
NĚCO NAVÍC
Inspirovali jsme se kuřecí brazilskou polévkou canja de galinha, která je známá svou snadnou přípravou. Brazilci do ní jako zavářku používají nejčastěji hotovou uvařenou rýži, tak pokud nemáte rádi pohanku, klidně sáhněte po klasické rýži nebo její zdravější variantě, neloupané červené rýži. Červená rýže potřebuje delší dobu varu, proto ji do hrnce přidejte hned zpočátku, s kuřecím masem.