
Řepná polévka s pohankou
Fenykl v polévce připomíná chutí babiččiny sklenice s nakládanou řepou, kopr zase voní vzpomínkou na Skandinávii. Snoubení středoevropských a severských chutí je nejen lahodné, ale také velmi zdravé!
Ingredience
- 120 g celé loupané světlé pohanky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 1 stroužek česneku, nasekaný nahrubo
- 1/2 lžíce fenyklových semínek, podrcených
- 600 g řepy, očištěné a nastrouhané nahrubo
- 400 g konzerva krájených rajčat
- 600 ml zeleninového vývaru (nebo podle potřeby)
- 1 lžíce červeného vinného octa + na případné dochucení
- bílý jogurt a pár snítek kopru na ozdobení
Příprava jídla
1 Pohanku dejte do hrnce, zalijte 180 ml vroucí vody a osolte. Zakryjte pokličkou a na mírném plameni vařte bez míchání 10 minut. Vypněte plamen a nechte zakryté dojít. Všechna voda by se měla vsáknout.
2 V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli doměkka. Pak přidejte česnek a drcený fenykl a chvilku opékejte do rozvonění. Přidejte řepu, rajčata a zalijte vývarem. Dochuťte octem a vařte do změknutí řepy, bude to trvat asi 20 minut. Potom polévku rozmixujte dohladka. Podle potřeby ještě dokyselte octem a dochuťte solí a pepřem.
3 Polévku rozdělte do misek, navrch dejte hrst uvařené pohanky, lžíci bílého jogurtu a pár snítek kopru a podávejte.
Přidat komentář