Řepná polévka s pohankou

Řepná polévka s pohankou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1143 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 200 g
Tuky 133 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fenykl v polévce připomíná chutí babiččiny sklenice s nakládanou řepou, kopr zase voní vzpomínkou na Skandinávii. Snoubení středoevropských a severských chutí je nejen lahodné, ale také velmi zdravé!

Související recepty

Suroviny

pohanka 120 g
celé loupané světlé
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nahrubo
česnek 1 stroužek
nasekaný nahrubo
fenyklová semínka 0.5 PL
podrcená
řepa 600 g
očištěné a nastrouhané nahrubo
rajčata 400 g
krájená, konzervovaná
vývar zeleninový 600 ml
nebo podle potřeby
vinný ocet bílý 1 PL
červený, a trocha na případné dochucení
jogurt bílý
na ozdobení
kopr
na ozdobení

Pohanku dejte do hrnce, zalijte 180 ml vroucí vody a osolte. Zakryjte pokličkou a na mírném plameni vařte bez míchání 10 minut. Vypněte plamen a nechte zakryté dojít. Všechna voda by se měla vsáknout.

2 V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli doměkka. Pak přidejte česnek a drcený fenykl a chvilku opékejte do rozvonění. Přidejte řepu, rajčata a zalijte vývarem. Dochuťte octem a vařte do změknutí řepy, bude to trvat asi 20 minut. Potom polévku rozmixujte dohladka. Podle potřeby ještě dokyselte octem a dochuťte solí a pepřem.

3 Polévku rozdělte do misek, navrch dejte hrst uvařené pohanky, lžíci bílého jogurtu a pár snítek kopru a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit