Řepná polévka s pohankou

Řepná polévka s pohankou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1143 kcal
Bílkoviny 42 g
Cukr 200 g
Tuky 133 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Fenykl v polévce připomíná chutí babiččiny sklenice s nakládanou řepou, kopr zase voní vzpomínkou na Skandinávii. Snoubení středoevropských a severských chutí je nejen lahodné, ale také velmi zdravé!

Suroviny

pohanka 120 g
celé loupané světlé
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nahrubo
česnek 1 stroužek
nasekaný nahrubo
fenyklová semínka 0.5 PL
podrcená
řepa 600 g
očištěné a nastrouhané nahrubo
rajčata 400 g
krájená, konzervovaná
vývar zeleninový 600 ml
nebo podle potřeby
vinný ocet bílý 1 PL
červený, a trocha na případné dochucení
jogurt bílý
na ozdobení
kopr
na ozdobení

Pohanku dejte do hrnce, zalijte 180 ml vroucí vody a osolte. Zakryjte pokličkou a na mírném plameni vařte bez míchání 10 minut. Vypněte plamen a nechte zakryté dojít. Všechna voda by se měla vsáknout.

2 V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli doměkka. Pak přidejte česnek a drcený fenykl a chvilku opékejte do rozvonění. Přidejte řepu, rajčata a zalijte vývarem. Dochuťte octem a vařte do změknutí řepy, bude to trvat asi 20 minut. Potom polévku rozmixujte dohladka. Podle potřeby ještě dokyselte octem a dochuťte solí a pepřem.

3 Polévku rozdělte do misek, navrch dejte hrst uvařené pohanky, lžíci bílého jogurtu a pár snítek kopru a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit