Dvě prosté suroviny, květák a cibule, rozehrávají v této polévce dokonalý chuťový koncert. Po ochutnání vám pravděpodobně nepůjde do hlavy, jak může být obyčejná květáková polévka tak skvělá. Tajemství tkví v karamelizování cibule!
Suroviny
Postup
V hrnci rozehřejte máslo a 2 lžíce olivového oleje. Vsypte cibuli a zvolna ji za občasného míchání opékejte, aby změkla a opekla se dozlatova.
Květák rozeberte a nakrájejte na růžičky, vsypte do hrnce, přidejte zbývající olivový olej a opékejte dohněda. Když začne zlátnout, přidejte česnek. Pár růžiček vyndejte a nechte si je na ozdobu. Přidejte vývar, bobkový list, dolijte vodou a vařte cca 30 minut, aby květák změkl. V případě potřeby dolévejte vodu.
Vyjměte bobkový list a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem, případně citronovou šťávou. Podávejte s uschovanými růžičkami květáku a krutony.