Oblíbená krémová polévka se šmrncovní posypkou!
Suroviny
květák
2
ks
menší
máslo
1
PL
+ 1 lžička navíc na opečení pečiva
olivový olej
2
PL
+ trocha navíc na pokapání
brambory
2
ks
oloupané a nakrájené na kostky
cibule
1
ks
nasekaná nahrubo
česnek
3
stroužky
nasekaný nahrubo
bobkový list
2
ks
vývar zeleninový
1
l
smetana ke šlehání
200
ml
33%
sůl
pepř bílý
čerstvě mletý
chleba
1
hrst
drobečky – nejlépe z žitného nebo kváskového chleba
kapary
2
PL
propláchnuté
mandle
100
g
oloupané, nasekané nahrubo
řeřicha
1
ks
nebo mikrobylinky na posypání (nemusí být)
Postup
1
Květák rozlámejte na menší růžičky, stonek pokrájejte na menší kousky. V hrnci rozehřejte lžíci másla a olej. Přidejte květák, brambory a cibuli. Společně opékejte, po chvíli přidejte česnek a bobkové listy. Pak zalijte vývarem a vařte 15–20 minut, dokud není zelenina měkká.
2
Polévku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem. Pokud je výsledek moc hustý, přilijte trochu horkého vývaru nebo vody.
3
Na lžičce másla opečte chlebové drobečky, kapary a mandle dokřupava. Posypkou ozdobte polévku, posypte bylinkami a hladinu můžete pokapat olivovým olejem. Podávejte.