Květáková polévka s kapary

Květáková polévka s kapary

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3055 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 265 g
Tuky 170 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oblíbená krémová polévka se šmrncovní posypkou!

Suroviny

květák 2 ks
menší
máslo 1 PL
+ 1 lžička navíc na opečení pečiva
olivový olej 2 PL
+ trocha navíc na pokapání
brambory 2 ks
oloupané a nakrájené na kostky
cibule 1 ks
nasekaná nahrubo
česnek 3 stroužky
nasekaný nahrubo
bobkový list 2 ks
vývar zeleninový 1 l
smetana ke šlehání 200 ml
33%
sůl
pepř bílý
čerstvě mletý
chleba 1 hrst
drobečky – nejlépe z žitného nebo kváskového chleba
kapary 2 PL
propláchnuté
mandle 100 g
oloupané, nasekané nahrubo
řeřicha 1 ks
nebo mikrobylinky na posypání (nemusí být)

1 Květák rozlámejte na menší růžičky, stonek pokrájejte na menší kousky. V hrnci rozehřejte lžíci másla a olej. Přidejte květák, brambory a cibuli. Společně opékejte, po chvíli přidejte česnek a bobkové listy. Pak zalijte vývarem a vařte 15–20 minut, dokud není zelenina měkká.

2 Polévku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem. Pokud je výsledek moc hustý, přilijte trochu horkého vývaru nebo vody.

3 Na lžičce másla opečte chlebové drobečky, kapary a mandle dokřupava. Posypkou ozdobte polévku, posypte bylinkami a hladinu můžete pokapat olivovým olejem. Podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit