Květáková polévka s kapary

Květáková polévka s kapary

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2969 kcal
Bílkoviny 77 g
Cukr 259 g
Tuky 164 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oblíbená krémová polévka se šmrncovní posypkou!

Suroviny

květák 2 ks
menší
máslo 1 PL
a 1 lžička navíc na opečení pečiva
olivový olej 2 PL
a trocha navíc na pokapání
brambory 2 ks
oloupané a nakrájené na kostky
cibule 1 ks
nasekaná nahrubo
česnek 3 stroužek
nasekaný nahrubo
bobkový list 2 ks
vývar zeleninový 1 l
smetana 200 ml
ke šlehání (33%)
sůl
pepř
čerstvě mletý bílý
1 hrst
drobečky z chleba, nejlépe žitného nebo kváskového
kapary 2 PL
propláchnuté
mandle 100 g
oloupané, nasekané nahrubo
řeřicha 1 ks
nebo mikrobylinky na posypání (nemusí být)

1 Květák rozlámejte na menší růžičky, stonek pokrájejte na menší kousky. V hrnci rozehřejte lžíci másla a olej. Přidejte květák, brambory a cibuli. Společně opékejte, po chvíli přidejte česnek a bobkové listy. Pak zalijte vývarem a vařte 15–20 minut, dokud není zelenina měkká.

2 Polévku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem. Pokud je výsledek moc hustý, přilijte trochu horkého vývaru nebo vody.

3 Na lžičce másla opečte chlebové drobečky, kapary a mandle dokřupava. Posypkou ozdobte polévku, posypte bylinkami a hladinu můžete pokapat olivovým olejem. Podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit