Záliba v krémových polévkách se připisuje Vlastovi Burianovi. Náš modernizovaný recept spojuje stejnojmennou polévku od Sandtnerové s postupem od Františka Dřevikovského.
Suroviny
Postup
Květák očistěte, listy nevyhazujte, omyjte vše v osolené vodě. Květák rozdělte na růžičky, spolu s listy je vložte do vroucího vývaru či mírně osolené vody. Uvařte je nepříliš doměkka. Odeberte 1/2 růžiček, vyhoďte listy.
Mezitím povařte houby v mléce doměkka a sceďte je, mléko uschovejte. Také připravte v pánvičce na středním ohni z másla a mouky světle žlutou jíšku, trvá to cca 2 minuty a je třeba směs míchat.
Vývar i se zbylým květákem zahustěte připravenou jíškou, umixujte dohladka. Přilijte dle chuti 1 lžíci či všechno mléko z vaření hub. Vsypte kořenovou zeleninu, krupici, dosolte. Povařte 20 minut, občas promíchejte. Pak v polévce prohřejte i odložený květák, těsně před podáváním vmíchejte ve smetaně prošlehaný žloutek, parmazán a muškátový květ dle chuti. Zdobte hříbky a petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Lze použít i 2 nakrájené čerstvé hříbky podušené na troše másla.