Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Květáková polévka s parmazánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
2.1/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1668 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 113 g
Tuky 107 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Záliba v krémových polévkách se připisuje Vlastovi Burianovi. Náš modernizovaný recept spojuje stejnojmennou polévku od Sandtnerové s postupem od Františka Dřevikovského.

Související recepty

Suroviny

květák 1 hlava
sůl
vývar zeleninový 1,5 l
nebo voda
nejlépe hříbků, přeedem namočených a slitých
mléko 100 ml
kořenová zelenina 50 g
mrkev, celer, petržel – vše na tenké nudličky
hrubá, pšeničná
strouhaný
petrželka
čerstvá, nasekaná

Postup

1

Květák očistěte, listy nevyhazujte, omyjte vše v osolené vodě. Květák rozdělte na růžičky, spolu s listy je vložte do vroucího vývaru či mírně osolené vody. Uvařte je nepříliš doměkka. Odeberte 1/2 růžiček, vyhoďte listy.

2

Mezitím povařte houby v mléce doměkka a sceďte je, mléko uschovejte. Také připravte v pánvičce na středním ohni z másla a mouky světle žlutou jíšku, trvá to cca 2 minuty a je třeba směs míchat.

3

Vývar i se zbylým květákem zahustěte připravenou jíškou, umixujte dohladka. Přilijte dle chuti 1 lžíci či všechno mléko z vaření hub. Vsypte kořenovou zeleninu, krupici, dosolte. Povařte 20 minut, občas promíchejte. Pak v polévce prohřejte i odložený květák, těsně před podáváním vmíchejte ve smetaně prošlehaný žloutek, parmazán a muškátový květ dle chuti. Zdobte hříbky a petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Lze použít i 2 nakrájené čerstvé hříbky podušené na troše másla.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...