0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Květáková polévka s parmazánem

Květáková polévka s parmazánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Květáková polévka s parmazánem

3/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1668 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 113 g
Tuky 107 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Záliba v krémových polévkách se připisuje Vlastovi Burianovi. Náš modernizovaný recept spojuje stejnojmennou polévku od Sandtnerové s postupem od Františka Dřevikovského.

Suroviny

květák 1 hlava
sůl
vývar zeleninový 1,5 l
nebo voda
sušené houby 5 g
nejlépe hříbků, přeedem namočených a slitých
mléko 100 ml
máslo 20 g
mouka pšeničná hladká 20 g
kořenová zelenina 50 g
mrkev, celer, petržel – vše na tenké nudličky
hrubá, pšeničná
žloutek 1 ks
strouhaný
muškátový květ
mletý
petrželka
čerstvá, nasekaná

Postup

1

Květák očistěte, listy nevyhazujte, omyjte vše v osolené vodě. Květák rozdělte na růžičky, spolu s listy je vložte do vroucího vývaru či mírně osolené vody. Uvařte je nepříliš doměkka. Odeberte 1/2 růžiček, vyhoďte listy.

2

Mezitím povařte houby v mléce doměkka a sceďte je, mléko uschovejte. Také připravte v pánvičce na středním ohni z másla a mouky světle žlutou jíšku, trvá to cca 2 minuty a je třeba směs míchat.

3

Vývar i se zbylým květákem zahustěte připravenou jíškou, umixujte dohladka. Přilijte dle chuti 1 lžíci či všechno mléko z vaření hub. Vsypte kořenovou zeleninu, krupici, dosolte. Povařte 20 minut, občas promíchejte. Pak v polévce prohřejte i odložený květák, těsně před podáváním vmíchejte ve smetaně prošlehaný žloutek, parmazán a muškátový květ dle chuti. Zdobte hříbky a petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Lze použít i 2 nakrájené čerstvé hříbky podušené na troše másla.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč