Kdeže obyčejná květáková polévka, tahle dostala celou naši redakci. Ani vám nepůjde z hlavy! Jemná krémová polévka z květáku a s křupavou slaninou je neodolatelná a slanina jí dodá skvělou uzenou chuť. Recept se stal naším favoritem.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem.
V hrnci na 2 lžících oleje opékejte celer, cibuli a česnek 3–4 minuty, až změknou. Pak přidejte brambory, vývar, bobkový list, muškátový květ a 3/4 květáku. Přiveďte k varu, ztlumte a vařte 12–15 minut doměkka. Vyjměte bobkový list a rozmixujte. Vmíchejte smetanu a 2/3 parmazánu. Osolte a opepřete.
Mezitím rozložte zbylé růžičky květáku a plátky slaniny na plech. Opepřete a květák pokapejte lžící oleje. Posypte 2 lžícemi parmazánu. Pečte 10–12 minut dokřupava. Šikmé plátky rohlíků rozložte na druhý plech, pokapejte lžící oleje a posypte zbylým parmazánem. Pečte 2 minuty dozlatova.
Polévku rozdělte do talířů nebo misek. Posypte křupavým květákem a slaninou a petrželkou. Toustíky z rohlíků podávejte zvlášť.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů )
- Nechte placičky na jindy – květák 24x jinak(33 receptů )
- Probuzená síla slaniny(14 receptů )
- Květáková polévka mnoha chutí: 16 receptů pro fanoušky květáku(16 receptů )