0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Květáková polévka se sýrovými nočky

Květáková polévka se sýrovými nočky

4.7 / 5. Počet hodnocení: 39
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1840 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 128 g
Tuky 115 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Z vlastní zkušenosti vím, že tahle letní polévka vylepšená chutnými nočky dostane i odpůrce květáku,“ říká editorka Jana Zbyňková.

Suroviny

květák 1 ks
menší, lze nahradit polovinou většího, na růžičky a košťál nakrájený
máslo 80 g
brambory 2 ks
oloupané, na kostky
vývar zeleninový 1 l
lze nahradit kuřecím
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek 1 špetka
nastrouhaný
smetana na vaření 200 ml
12%
pažitka
nasekaná, na ozdobu
Na nočky
vejce 1 ks
sýr ementál 3 PL
nastrouhaný
česnek 2 stroužky
rozetřené se solí
sůl
petrželka 1 PL
jemně nasekaná
mouka pšeničná hrubá 3 PL

Postup

1

Kousky květáku opečte na másle, aby se rozvoněly. Přidejte brambory, zalijte vývarem, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek podle chuti (pozor, je hodně aromatický a pokud ho dáte moc, polévka zhořkne!) a vařte 10 minut.

2

Děrovanou naběračkou pak vyberte část hezkých růžiček, které chcete nechat v polévce celé, a odložte je stranou.

3

Zbylý květák a brambory vařte ještě 10 minut, odstavte a potom polévku tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Dejte ji na oheň, vlijte do ní smetanu a pomalu přiveďte k varu.

4

Ve větším hrnku postupně smíchejte vidličkou suroviny na nočky (v pořadí, jak jsou uvedené). Vznikne tužší těsto, z něj ukrajujte lžičkou malé podlouhlé nočky. Vhazujte je do polévky a zavařte.

5

Až budou všechny nočky zavařené, počkejte ještě 3 minuty a polévku odstavte. Vložte zpátky do polévky odložené květákové růžičky a před podáváním polévku ozdobte nasekanou pažitkou.  

Související články

Jak zbavit květák drobné havěti
  • Tipy a triky

Jak zbavit květák drobné havěti

Často se stává, že koupíte-li květák nebo brokolici, skrývá se v drobných růžičkách různá havěť, které se prostým omytím zbavujeme jen stěží. Poradíme vám dnes, jak se zbavit nejen havěti, ale také nepříjemného zápachu při vaření. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/7

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit