Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Květáková polévka se sýrovými nočky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 51
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1840 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 128 g
Tuky 115 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Z vlastní zkušenosti vím, že tahle letní polévka vylepšená chutnými nočky dostane i odpůrce květáku,“ říká editorka Jana Zbyňková, která se s námi o svůj recept na květákovou polévku se sýrovými nočky podělali. Teď si ji můžete uvařit i vy.

Suroviny

rozebraný na růžičky, košťál nakrájený
oloupané, na kostky
vývar zeleninový 1 l
nebo kuřecí
sůl
pepř
čerstvě mletý
nastrouhaný
pažitka
nasekaná, na ozdobu
Na nočky
vejce 1 ks
nastrouhaný
česnek 2 stroužky
rozetřené se solí
sůl
petrželka 1 PL
jemně nasekaná
mouka pšeničná hrubá 3 PL

Postup

1

Kousky květáku opečte na másle, aby se rozvoněly. Přidejte brambory, zalijte vývarem, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek podle chuti (pozor, je hodně aromatický a pokud ho dáte moc, polévka zhořkne!) a vařte 10 minut.

2

Děrovanou naběračkou pak vyberte část hezkých růžiček, které chcete nechat v polévce celé, a odložte je stranou.

3

Zbylý květák a brambory vařte ještě 10 minut, odstavte a potom polévku tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Dejte ji na oheň, vlijte do ní smetanu a pomalu přiveďte k varu.

4

Ve větším hrnku postupně smíchejte vidličkou suroviny na nočky (v pořadí, jak jsou uvedené). Vznikne tužší těsto, z něj ukrajujte lžičkou malé podlouhlé nočky. Vhazujte je do polévky a zavařte.

5

Až budou všechny nočky zavařené, počkejte ještě 3 minuty a polévku odstavte. Vložte zpátky do polévky odložené květákové růžičky a před podáváním polévku ozdobte nasekanou pažitkou.  

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/7

Komentáře

05.07.2021 16:03
Nocky - husté testo!
07.06.2021 13:30
Chybi suroviny na nočky!

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...