Kyselica

Kyselica

Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 (24)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3981 kcal
Bílkoviny 82 g
Cukr 293 g
Tuky 264 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Dalibor Křivánek, rodák z Bojkovic, podlehl kouzlu české kuchyně v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, kde pracoval skoro deset let.

Suroviny

fazole červené 500 g
100 g
houby sušené
máslo 100 g
cibule 200 g
nakrájená nadrobno
bobkový list 2 ks
nové koření 5 kuličky
1 ČL
kmín celý
mouka pšeničná hladká 2 PL
1 l
slepičí vývar
zelí kysané 750 g
překrájené
smetana ke šlehání 500 ml
sůl a pepř
čerstvě mletý

1 Den předem namočte fazole, aby nabobtnaly. Alespoň hodinu před vařením namočte i sušené houby.

2 Fazole uvařte v nové vodě doměkka. Na másle zpěňte cibuli spolu s kořením, pak přisypte mouku a nechte lehce zpěnit. Zalijte vodou z hub, máte-li sušené, a vývarem. Přiveďte k varu.

3 Do polévky vložte zelí (vodu nevylévejte, použijete ji na dochucení místo octa), uvařené fazole a namočené houby. Důkladně provařte půl hodiny, dochuťte solí a pepřem a vodou ze zelí, zalijte smetanou, počkejte na první bublinku a můžete podávat.

NĚCO NAVÍC

Dalibor Křivánek z řeznictví Naše maso o svém zamilovaném jídle z rodného kraje prozrazuje: „Kyselica je pořádně hutná polévka, která nejlépe chutná s podmáslovým chlebem. U nás doma se jedla vždycky na Vánoce, ale dát si ji můžete i na podzim s čerstvě nasbíranými houbami.“

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...

Obchod Apetit