0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Barmská kuřecí polévka s nudlemi

Barmská kuřecí polévka s nudlemi

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5218 kcal
Bílkoviny 258 g
Sacharidy 422 g
Tuky 270 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Barmská verze známé thajské polévky khao soi není tak náročná na suroviny a zaručeně zahřeje i zasytí.

Suroviny

chilli paprička 3 ks
červené, sušené, namočené na 2h do horké vody
chilli paprička 1 ks
červené, sušené, k podávání
koriandrová semínka 1 ČL
zázvor (čerstvý) 40 g
oloupaný, nahrubo
šalotka 2 ks
velká, lze nahradit 4 menšími, oloupané, nahrubo
česnek 4 stroužek
nakrájené
sůl
rostlinný olej 1 PL
kari koření 1.5 PL
středně pálivé (např. madráské)
chilli sušené 0.5 ČL
nebo podle chuti
kokosové mléko 800 ml
vývar kuřecí 400 ml
lze nahradit vodou
kuřecí stehna 6 ks
rybí omáčka 2 PL
nebo podle chuti
tamarindová pasta 1 PL
nebo podle chuti
vejce 2 ks
o pokojové teplotě
těstoviny 500 g
čerstvé, fettucine / tagliatelle / 4-6 hnízd širokých vaječných nudlí
mouka cizrnová
nasucho, dozlatova opražená, na posypání
Na smažený česnek
rostlinný olej 60 ml
česnek 8 stroužek
na tenké plátky (na mandolíně)

1 Na kari pastu sceďte chilli papričky, nasekejte je a dejte stranou. Nasucho opražte semínka koriandru (10–20 sekund). Nechte krátce zchladnout a pak je roztlučte na prášek v hmoždíři. Přidejte zázvor, šalotky, česnek, odložené chilli papričky a špetku soli a utlučte/utřete v hmoždíři na pastu (můžete to také udělat v sekáčku na potraviny či jiném vhodném přístroji, pak k uvedeným surovinám přidejte 2 lžíce vody). Ve velkém rendlíku rozehřejte olej na středním až silném ohni a opékejte kari pastu, až směs začne karamelizovat (2–4 minuty), pokud jste přidali vodu, může to trvat déle.

2 Pak přidejte kari koření a chilli koření podle chuti a míchejte, aby se rozvoněly – asi minutu. Pak přilijte kokosové mléko a vývar či vodu, přiveďte k varu. Zmírněte oheň, přidejte kuřecí díly a nepřiklopené vařte, aby byly uvnitř hotové (při zapíchnutí špičaté špejle až ke kosti by měla vytékat čirá šťáva). Trvá to asi 20–30 minut. Dochuťte rybí omáčkou a tamarindovou pastou, abyste vyvážili slanou a kyselou chuť, a udržujte teplé.

3 Mezitím usmažte česnek: Olej zahřívejte v pánvičce, aby začal pableskovat. Přidejte česnek a smažte za občasného promíchání dozlatohněda (1—2 minuty) – nesmí zhořknout! Pak česnek ihned vyjměte děrovanou sběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách. Olej uchovejte.

4 Vejce vložte do vroucí vody v rendlíčku na silném ohni a uvařte je podle chuti (nahniličko cca 8 minut). Pak je slijte, zchlaďte ve studené vodě a odložte. Oloupejte je a rozpulte až těsně před podáváním.

5 Nudle připravte podle návodu na obalu, aby byly al dente. Dobře je sceďte a pak je rozdělte do nahřátých misek. Zalijte je polévkou, rozdělte do ní kuřecí díly, posypte smaženým česnekem, pokapejte trochou oleje, doplňte vejcem a nasekanou další chilli papričkou. Sypte cizrnovou moukou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit