Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Barmská kuřecí polévka s nudlemi

Barmská verze známé thajské polévky khao soi není tak náročná na suroviny a zaručeně zahřeje i zasytí.

Vydání: 2019/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ namáčení
PT30M
Vaření 0:30
Polévka Asijská

Ingredience

    • 3–6 sušených červených chilli papriček, namočených na 2 hodiny do horké vody + 1–2 k podávání
    • 1 lžička koriandrových semínek
    • 40 g zázvoru, oloupaného a nakrájeného nahrubo
    • 2 velké nebo 4 menší šalotky, oloupané a nakrájené nahrubo
    • 4 stroužky česneku, nakrájené + sůl
    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 1,5 lžíce středně pálivého kari koření (např. madráského)
    • 1/2 lžičky chilli koření (nebo podle chuti) 
    • 800 ml kokosového mléka
    • 400 ml drůbežího vývaru či vody
    • 6–8 kuřecích horních stehen
    • 2 lžíce rybí omáčky (nebo podle chuti) 
    • 1–2 lžíce tamarindové pasty (nebo podle chuti)
    • 2–3 vejce, o pokojové teplotě 
    • 500 g čerstvých těstovin fettucine, tagliatelle nebo 4–6 hnízd širokých vaječných nudlí
    • nasucho dozlatova opražená cizrnová mouka na posypání

    NA SMAŽENÝ ČESNEK

    • 60 ml rostlinného oleje
    • 8 stroužků česneku, nakrájených na tenké plátky (na mandolíně)

Příprava jídla

1 Na kari pastu sceďte chilli papričky, nasekejte je a dejte stranou. Nasucho opražte semínka koriandru (10–20 sekund). Nechte krátce zchladnout a pak je roztlučte na prášek v hmoždíři. Přidejte zázvor, šalotky, česnek, odložené chilli papričky a špetku soli a utlučte/utřete v hmoždíři na pastu (můžete to také udělat v sekáčku na potraviny či jiném vhodném přístroji, pak k uvedeným surovinám přidejte 2 lžíce vody). Ve velkém rendlíku rozehřejte olej na středním až silném ohni a opékejte kari pastu, až směs začne karamelizovat (2–4 minuty), pokud jste přidali vodu, může to trvat déle.

2 Pak přidejte kari koření a chilli koření podle chuti a míchejte, aby se rozvoněly – asi minutu. Pak přilijte kokosové mléko a vývar či vodu, přiveďte k varu. Zmírněte oheň, přidejte kuřecí díly a nepřiklopené vařte, aby byly uvnitř hotové (při zapíchnutí špičaté špejle až ke kosti by měla vytékat čirá šťáva). Trvá to asi 20–30 minut. Dochuťte rybí omáčkou a tamarindovou pastou, abyste vyvážili slanou a kyselou chuť, a udržujte teplé.

3 Mezitím usmažte česnek: Olej zahřívejte v pánvičce, aby začal pableskovat. Přidejte česnek a smažte za občasného promíchání dozlatohněda (1—2 minuty) – nesmí zhořknout! Pak česnek ihned vyjměte děrovanou sběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách. Olej uchovejte.

4 Vejce vložte do vroucí vody v rendlíčku na silném ohni a uvařte je podle chuti (nahniličko cca 8 minut). Pak je slijte, zchlaďte ve studené vodě a odložte. Oloupejte je a rozpulte až těsně před podáváním.

5 Nudle připravte podle návodu na obalu, aby byly al dente. Dobře je sceďte a pak je rozdělte do nahřátých misek. Zalijte je polévkou, rozdělte do ní kuřecí díly, posypte smaženým česnekem, pokapejte trochou oleje, doplňte vejcem a nasekanou další chilli papričkou. Sypte cizrnovou moukou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Gulášová polévka

Chowder s treskou

Variace na ukrajinský boršč

Rajčatová polévka s plněnými těstovinami

REKLAMA

Přidat komentář