Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Barmská kuřecí polévka s nudlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5542 kcal
Bílkoviny 278 g
Sacharidy 434 g
Tuky 292 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Barmská verze známé thajské polévky khao soi není tak náročná na suroviny a zaručeně zahřeje i zasytí.

Suroviny

červené, sušené, namočené na 2h do horké vody
červené, sušené, k podávání
koriandrová semínka 1 ČL
zázvor (čerstvý) 40 g
oloupaný, nahrubo
velká, lze nahradit 4 menšími, oloupané, nahrubo
česnek 4 stroužek
nakrájené
sůl
rostlinný olej 1 PL
kari koření 1,5 PL
středně pálivé (např. madráské)
chilli sušené ½ ČL
nebo podle chuti
vývar kuřecí 400 ml
lze nahradit vodou
rybí omáčka 2 PL
nebo podle chuti
tamarindová pasta 1 PL
nebo podle chuti
vejce 2 ks
o pokojové teplotě
těstoviny 500 g
čerstvé, fettucine / tagliatelle / 4-6 hnízd širokých vaječných nudlí
nasucho, dozlatova opražená, na posypání
Na smažený česnek
rostlinný olej 60 ml
česnek 8 stroužek
na tenké plátky (na mandolíně)

Postup

1

Na kari pastu sceďte chilli papričky, nasekejte je a dejte stranou. Nasucho opražte semínka koriandru (10–20 sekund). Nechte krátce zchladnout a pak je roztlučte na prášek v hmoždíři. Přidejte zázvor, šalotky, česnek, odložené chilli papričky a špetku soli a utlučte/utřete v hmoždíři na pastu (můžete to také udělat v sekáčku na potraviny či jiném vhodném přístroji, pak k uvedeným surovinám přidejte 2 lžíce vody). Ve velkém rendlíku rozehřejte olej na středním až silném ohni a opékejte kari pastu, až směs začne karamelizovat (2–4 minuty), pokud jste přidali vodu, může to trvat déle.

2

Pak přidejte kari koření a chilli koření podle chuti a míchejte, aby se rozvoněly – asi minutu. Pak přilijte kokosové mléko a vývar či vodu, přiveďte k varu. Zmírněte oheň, přidejte kuřecí díly a nepřiklopené vařte, aby byly uvnitř hotové (při zapíchnutí špičaté špejle až ke kosti by měla vytékat čirá šťáva). Trvá to asi 20–30 minut. Dochuťte rybí omáčkou a tamarindovou pastou, abyste vyvážili slanou a kyselou chuť, a udržujte teplé.

3

Mezitím usmažte česnek: Olej zahřívejte v pánvičce, aby začal pableskovat. Přidejte česnek a smažte za občasného promíchání dozlatohněda (1—2 minuty) – nesmí zhořknout! Pak česnek ihned vyjměte děrovanou sběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách. Olej uchovejte.

4

Vejce vložte do vroucí vody v rendlíčku na silném ohni a uvařte je podle chuti (nahniličko cca 8 minut). Pak je slijte, zchlaďte ve studené vodě a odložte. Oloupejte je a rozpulte až těsně před podáváním.

5

Nudle připravte podle návodu na obalu, aby byly al dente. Dobře je sceďte a pak je rozdělte do nahřátých misek. Zalijte je polévkou, rozdělte do ní kuřecí díly, posypte smaženým česnekem, pokapejte trochou oleje, doplňte vejcem a nasekanou další chilli papričkou. Sypte cizrnovou moukou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč