Barmská verze známé thajské polévky khao soi není tak náročná na suroviny a zaručeně zahřeje i zasytí.
Suroviny
1 Na kari pastu sceďte chilli papričky, nasekejte je a dejte stranou. Nasucho opražte semínka koriandru (10–20 sekund). Nechte krátce zchladnout a pak je roztlučte na prášek v hmoždíři. Přidejte zázvor, šalotky, česnek, odložené chilli papričky a špetku soli a utlučte/utřete v hmoždíři na pastu (můžete to také udělat v sekáčku na potraviny či jiném vhodném přístroji, pak k uvedeným surovinám přidejte 2 lžíce vody). Ve velkém rendlíku rozehřejte olej na středním až silném ohni a opékejte kari pastu, až směs začne karamelizovat (2–4 minuty), pokud jste přidali vodu, může to trvat déle.
2 Pak přidejte kari koření a chilli koření podle chuti a míchejte, aby se rozvoněly – asi minutu. Pak přilijte kokosové mléko a vývar či vodu, přiveďte k varu. Zmírněte oheň, přidejte kuřecí díly a nepřiklopené vařte, aby byly uvnitř hotové (při zapíchnutí špičaté špejle až ke kosti by měla vytékat čirá šťáva). Trvá to asi 20–30 minut. Dochuťte rybí omáčkou a tamarindovou pastou, abyste vyvážili slanou a kyselou chuť, a udržujte teplé.
3 Mezitím usmažte česnek: Olej zahřívejte v pánvičce, aby začal pableskovat. Přidejte česnek a smažte za občasného promíchání dozlatohněda (1—2 minuty) – nesmí zhořknout! Pak česnek ihned vyjměte děrovanou sběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách. Olej uchovejte.
4 Vejce vložte do vroucí vody v rendlíčku na silném ohni a uvařte je podle chuti (nahniličko cca 8 minut). Pak je slijte, zchlaďte ve studené vodě a odložte. Oloupejte je a rozpulte až těsně před podáváním.
5 Nudle připravte podle návodu na obalu, aby byly al dente. Dobře je sceďte a pak je rozdělte do nahřátých misek. Zalijte je polévkou, rozdělte do ní kuřecí díly, posypte smaženým česnekem, pokapejte trochou oleje, doplňte vejcem a nasekanou další chilli papričkou. Sypte cizrnovou moukou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Recept jako suvenýr z celého světa(61 receptů)