Nejslavnější světová studená polévka je sametově lahodná. A zvládne ji i začátečník!
Suroviny
máslo
2
PL
pórek
3
ks
jen bílá část, na kolečka
cibule
½
ks
nadrobno
brambory
2
ks
na kostky
vývar kuřecí
1,25
l
či zeleninový
sůl mořská
pepř bílý
smetana ke šlehání
200
ml
a mléko na rozředění
pažitka
1
hrst
nadrobno
Postup
1
Na másle velmi zvolna opékejte pórek a cibuli asi pět minut dosklovita, dávejte pozor, aby se nezabarvily dohněda. Přidejte brambory, zalijte vývarem, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Přiklopené nechte mírně bublat asi 25 minut doměkka.
2
Rozmixujte dohladka a pro dokonalý vzhled můžete polévku ještě propasírovat hustým sítem. Zakryté dejte nejméně na 3 hodiny odpočinout do chladničky.
3
Vychlazenou polévku promíchejte se smetanou a případně ještě zřeďte mlékem na požadovanou hustotu. Ochutnejte, případně dosolte a podávejte ozdobené pažitkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 7x studená polévka(7 receptů )