
Kyselica
Dalibor Křivánek, rodák z Bojkovic, podlehl kouzlu české kuchyně v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, kde pracoval skoro deset let.
Ingredience
- 500 g velkých červených fazolí
- 100–200 g sušených hub (v sezoně lze použít i čerstvé)
- 100 g másla
- 200 g cibule, nakrájené nadrobno
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžička celého kmínu
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 litr slepičího vývaru
- 750 g kysaného zelí, překrájeného
- 500 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava jídla
1 Den předem namočte fazole, aby nabobtnaly. Alespoň hodinu před vařením namočte i sušené houby.
2 Fazole uvařte v nové vodě doměkka. Na másle zpěňte cibuli spolu s kořením, pak přisypte mouku a nechte lehce zpěnit. Zalijte vodou z hub, máte-li sušené, a vývarem. Přiveďte k varu.
3 Do polévky vložte zelí (vodu nevylévejte, použijete ji na dochucení místo octa), uvařené fazole a namočené houby. Důkladně provařte půl hodiny, dochuťte solí a pepřem a vodou ze zelí, zalijte smetanou, počkejte na první bublinku a můžete podávat.
NĚCO NAVÍC
Dalibor Křivánek z řeznictví Naše maso o svém zamilovaném jídle z rodného kraje prozrazuje: „Kyselica je pořádně hutná polévka, která nejlépe chutná s podmáslovým chlebem. U nás doma se jedla vždycky na Vánoce, ale dát si ji můžete i na podzim s čerstvě nasbíranými houbami.“
Přidat komentář