0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

45+ báječné houbové recepty

45+ báječné houbové recepty
ZDROJ: Valeria Boltneva/Pexels

Houby se dají připravit hned několika způsoby. Kromě tradiční smaženice, houbové omáčky nebo řízků můžete z hub připravit další skvostné pokrmy. Experimentujte a rozšiřte si obzory. Připravili jsme pro vás výběr našich nejoblíbenějších receptů. 

Než se pustíte do vaření s houbami, poradíme vám, jak houby správně uvařit a jaké druhy jsou vhodné pro přípravu omáček, které využijete na řízky a z jakých kousků připravíte tu nejlepší smaženici.

Jak dlouho vařit houby?

Tepelná úprava hub je velmi důležitá. Houby jsou těžce stravitelné a některé jedlé druhy jsou za syrova nebo při nedostatečné tepelné úpravě jedovaté.

  • Česká mykologická společnost doporučuje houby vařit alespoň 20 minut až půl hodiny.
  • Přidáváte-li houby do vroucí polévky, například bramboračky nebo kysela, bude jim stačit zhruba 5-8 minut. Přidávejte je tedy vždy až ke konci.
  • Zažívací potíže při nedostatečné tepelné úpravě mohou způsobit zejména hřib kovář nebo hřib koloděj, dále václavky, muchomůrka růžovka, čirůvka fialová či hlíva ústřičná. Naopak zcela bezpečná je konzumace pravého hřibu a žampionů.

Jak skladovat houby?

Byla pro vás letošní houbová sezóna úspěšná a vy už nevíte, co s nimi? Usušte je nebo zamrazte. Během roku vám přijdou vhod! Jak na to?

  • SUŠENÍ. Houby, které budete sušit, nikdy neoplachujte. Očistěte je pouze nožíkem. Houby nakrájejte na asi 4mm tenké plátky a sušte je v sušičce, troubě nebo na radiátoru. Poskládejte je tak, aby se nepřekrývaly. Ne každá houba je vhodná na sušení. Vyhněte se babkám, václavkám a čirůvkám, naopak ideální jsou pravé hřiby, bedly, křemenáče a ryzce.
  • MRAZENÍ. Houby nejprve důkladně očistěte, nakrájejte na plátky a poté tepelně upravte. Postačí jim 8-10 minut varu. Můžete je uvařit ve vodě nebo podusit na sádle. Jakmile vychladnou, rozdělte houby na porce do mikrotenových sáčků a uložte do mrazáku, kde vydrží až 6 měsíců.

Jaké houby zvolit do omáčky, salátu či na smaženici?

Houby vhodné do omáček

  • Nejlepší na přípravu houbové omáčky jsou hříbky, lišky a žampiony, ale využít můžete i babky či klouzky.

Houby vhodné na smaženici

  • Nejlepší smaženici připravíte ze směsi pravých hřibů, lišek, klouzků nebo křemenáčů. Výborná je také smaženice z žampionů nebo z hlívy ústřičné.

Houby vhodné na řízky

  • Křupavé houbové řízky připravíte z hřibu smrkového nebo dubového, dále z křemenáče, bedly nebo pýchavky.

Houby vhodné do salátu

  • Konzumovat houby za syrova se obecně nedoporučuje, ale u pár druhů je to zcela bezpečné. Z muchomůrky císařky, pěstovaných žampiónů, syrovinky či rosolovce červeného si tak můžete připravit svěží letní salát.

Související články

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč