Typickou dobrotu od stánků s občerstvením si hravě vyrobíte doma. Langoše skvěle chutnají naslano i netradičně nasladko.
Postup
Spojte lžíci mouky, kostku cukru, droždí a 100 ml mléka. Dejte vzejít kvásek. Děti můžete pověřit jeho pozorováním – jakmile hlídka nahlásí, že se dělají velké bubliny, můžete pokračovat.
K vzešlému kvásku přidejte zbylé mléko i mouku, osolte a vypracujte hladké těsto. Hotovo máte ve chvíli, kdy při hnětení vznikají bubliny a těsto se odlepuje od vařečky. Pak ho už jenom poprašte moukou a dejte mu přibližně půlhodinku na vykynutí.
Za asistence dětí tvarujte z těsta malé bochánky a nechte je čtvrt hodiny vykynout na pomoučeném vále.
Potom je vytahujte tak, aby vznikly placky, a ty vkládejte do rozpáleného oleje. Smažte po obou stranách.
Hotové langoše ochuťte tak, jak máte rádi – česnekem, kečupem, sýrem anebo třeba povidly.
Komentáře