Příprava levandulového sirupu není komplikovaná. Zvládnete ho v pohodě doma. Jeho originální vůně a chuť dodá mnoha dezertům luxusní nádech. Užijete ho však i při přípravě koktejlů a osvěžujících limonád pro děti i dospělé. Levandulový sirup nesmí chybět v kuchyni žádného milovníka této jedinečné bylinky.
Suroviny
Postup
Do hrnce vložte otrhané květy levandule, kyselinu citrónovou a cukr. Zalijte vodou a dobře promíchejte.
Připravenou směs přiveďte k varu a nechte chvíli probublávat. Postačí do doby než se cukr dokonale nerozpustí a levandule nezačne pouštět barvu a samozřejmě i svoji typickou vůni.
Odstavte stranou a nechte dokonale vychladnout.
Přeceďte přes jemné síto nebo přes plátno, abyste ji zbavili všech nečistot.
Uchovávejte v chladničce.
TIP NAVÍC:
Chcete-li šťávu sterilizovat, naplňte ji do sklenic nebo lahví ještě za horká a dejte zavařit - do hrnce nebo do myčky nádobí na nejvyšší teplotu.
Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com