0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lilky s vůní ryb

Lilky s vůní ryb
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Lilky s vůní ryb

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1160 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 129 g
Tuky 60 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle lilek je ,s vůní ryb‘ spřízněný jen názvem. A přišel k tomu tak, že takovéto ochucení – jemně vyvážená sladká, kyselá a kořeněná chuť – se v sečuánské kuchyni původně používalo na ryby. Postupně se ale rozšířilo na jiné pokrmy a suroviny. Tohle jídlo nejlépe chutná připravené předem a následně ohřáté, proto- že se časem chuti lépe prolnou.

Suroviny

rostlinný olej 4 PL
lilek 2 ks
nakrájený na 2cm široké špalíky
česnek 6 stroužků
nadrobno
zázvor (čerstvý) 5 cm
nadrobno
chilli pasta 2 PL
pasta či omáčka tou-pan-ťiang (viz Slovníček surovin v postupu)
sójová omáčka světlá 1 PL
hnědý cukr 1 PL
jemný
rýžový ocet 3 PL
černý rýžový ocet čen-ťiang (viz Slovníček surovin v postupu)
jarní cibulka 3 ks
pouze zelené části, na tenká kolečka
rýže vařená
k podávání

Postup

1

Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a opékejte lilky na středním ohni, po dávkách, 8–10 minut, aby zkaramelizovaly a opravdu změkly. Podle potřeby můžete přilít další olej, ale pokud to jen jde, vyhněte se tomu. Děrovanou sběračkou lilky přesuňte na talíř.

2

Do pánve vlijte zbývající olej, přidejte česnek, zázvor, chilli pastu a sójovou omáčku, nechte pár minut rozvonět. Vlijte 250 ml vody a do pánve vraťte lilky. Zvolna vařte 20–30 minut, lilky by měly být rozplývavě měkké a omáčka zredukovat objem a zhoustnout. Vmíchejte cukr a ocet, přendejte do servírovací mísy, pak posypte zelenou částí jarní cibulky. Chcete-li, doplňte rýží.

SLOVNÍČEK SUROVIN

  • CHILLI PASTA/OMÁČKA TOU-PAN-ŤIANG je slaná pasta z fermentovaného bobu zahradního, sójových bobů, soli, rýže, chilli papriček a různého koření. Tahle pálivá bomba nabitá umami je k mání na internetu a v obchodech s asijskými specialitami (např. značka Lee Kum Kee). Hledejte ,doubanjiang‘ či ,toban djan‘.
     
  • RÝŽOVÝ ČERNÝ OCET ČEN-ŤIANG je v čínské kuchyni široce rozšířený. Jeho jméno je odvozené od provincie Čen-ťiang a historie sahá nejméně 1400 let zpátky. K dostání je v obchodech s asijskými specialitami, v internetových obchodech (hledejte ,chinkiang black vinegar‘).

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč