0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lilky s vůní ryb

Lilky s vůní ryb
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Lilky s vůní ryb

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1160 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 129 g
Tuky 60 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle lilek je ,s vůní ryb‘ spřízněný jen názvem. A přišel k tomu tak, že takovéto ochucení – jemně vyvážená sladká, kyselá a kořeněná chuť – se v sečuánské kuchyni původně používalo na ryby. Postupně se ale rozšířilo na jiné pokrmy a suroviny. Tohle jídlo nejlépe chutná připravené předem a následně ohřáté, proto- že se časem chuti lépe prolnou.

Suroviny

rostlinný olej 4 PL
lilek 2 ks
nakrájený na 2cm široké špalíky
česnek 6 stroužků
nadrobno
zázvor (čerstvý) 5 cm
nadrobno
chilli pasta 2 PL
pasta či omáčka tou-pan-ťiang (viz Slovníček surovin v postupu)
sójová omáčka světlá 1 PL
hnědý cukr 1 PL
jemný
rýžový ocet 3 PL
černý rýžový ocet čen-ťiang (viz Slovníček surovin v postupu)
jarní cibulka 3 ks
pouze zelené části, na tenká kolečka
rýže vařená
k podávání

Postup

1

Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a opékejte lilky na středním ohni, po dávkách, 8–10 minut, aby zkaramelizovaly a opravdu změkly. Podle potřeby můžete přilít další olej, ale pokud to jen jde, vyhněte se tomu. Děrovanou sběračkou lilky přesuňte na talíř.

2

Do pánve vlijte zbývající olej, přidejte česnek, zázvor, chilli pastu a sójovou omáčku, nechte pár minut rozvonět. Vlijte 250 ml vody a do pánve vraťte lilky. Zvolna vařte 20–30 minut, lilky by měly být rozplývavě měkké a omáčka zredukovat objem a zhoustnout. Vmíchejte cukr a ocet, přendejte do servírovací mísy, pak posypte zelenou částí jarní cibulky. Chcete-li, doplňte rýží.

SLOVNÍČEK SUROVIN

  • CHILLI PASTA/OMÁČKA TOU-PAN-ŤIANG je slaná pasta z fermentovaného bobu zahradního, sójových bobů, soli, rýže, chilli papriček a různého koření. Tahle pálivá bomba nabitá umami je k mání na internetu a v obchodech s asijskými specialitami (např. značka Lee Kum Kee). Hledejte ,doubanjiang‘ či ,toban djan‘.
     
  • RÝŽOVÝ ČERNÝ OCET ČEN-ŤIANG je v čínské kuchyni široce rozšířený. Jeho jméno je odvozené od provincie Čen-ťiang a historie sahá nejméně 1400 let zpátky. K dostání je v obchodech s asijskými specialitami, v internetových obchodech (hledejte ,chinkiang black vinegar‘).

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit