Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Okurky po sečuánsku
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby jako příloha

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 287 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 34 g
Tuky 15 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jejich čínský název ,pai huang gua’, znamená zhruba ,rozplácnuté okurky‘, což plně vystihuje, jak se s nimi nakládá při přípravě. Díky této zdánlivé podivnosti se na nich vytvoří mnoho drobných plošek a lépe pak vstřebají výraznou marinádu.

Suroviny

salátová
sůl mořská 1 PL
jemná
česnek 3 stroužky
nadrobno
rýžový ocet 4 PL
rostlinný olej 1 PL
chilli olej chiu chow (viz Slovníček surovin v postupu), k podávání

Postup

1

Okurku položte na prkénko a čistým válečkem na těsto ji potlučte tak, aby změkla a místy popraskala. Pak okurku podélně rozřízněte na čtvrtiny a poté nakrájejte na nepravidelné kousky o velikosti sousta. Dejte je do misky, posypte solí a pak přesuňte do cedníku položeného/postaveného nad mísu. Nechte nasolovat 1 hodinu v chladničce.

2

Mezitím dejte do misky česnek, rýžový ocet a krupicový cukr a prošlehejte. Dejte chladit, zatímco se okurka nasoluje.

3

Okurku propláchněte pod mírně tekoucí studenou vodou, pak ji opravdu důkladně sceďte. Vsypte do misky a přidejte zálivku a chilli olej. Okurky lze jíst hned, ale čím déle je necháte odležet v chladu, tím lépe.

SLOVNÍČEK SUROVIN

  • CHILLI OLEJ CHIU CHOW pochází z jižní Číny. Vyrábí se z nakládaných chilli papriček a česneku a sójového oleje. Značka Lee Kum Kee je k dostání například na www.tasteofasia.cz. Můžete použít také Baues Chilli Oil – český chilli olej v sečuánském stylu –, se kterým jste se možná už setkali na farmářských trzích (FB @baues.chilli.oil).

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín