Označení ,po domácku’ v sečuánském vaření znamená, že chuti jsou poněkud tlumenější než u pokrmů, které byste dostali na stůl v restauraci. Ne tak os- tré, ne tak kyselé, malinko sladké, ale v každém případě velmi aromatické. Na tomto pokrmu je také vidět obliba sušených papriček v Sečuánsku.
Suroviny
Postup
Ve velkém woku či hluboké pánvi na silném ohni rozehřejte olej a opékejte sušené chilli papričky (chcete-li pokrm méně pálivý, uberte 1/2 semínek) a sečuánský pepř 2 minuty, aby se rozvoněly. Vsypte zelí a opékejte za stálého obracení 3–4 minuty, až se začne ožehovat. Pak vlijte 100 ml vody a duste, aby bylo zelí provařené a voda se odpařila. Ochuťte cukrem, sójovou omáčkou a octem a zahřívejte, aby se tekutina zredukovala a obalila zelí. Podávejte.
SLOVNÍČEK SUROVIN
- RÝŽOVÝ ČERNÝ OCET ČEN-ŤIANG je v čínské kuchyni široce rozšířený. Jeho jméno je odvozené od provincie Čen-ťiang a historie sahá nejméně 1400 let zpátky. K dostání je v obchodech s asijskými specialitami, v internetových obchodech (hledejte ,chinkiang black vinegar‘).
- SEČUÁNSKÝ PEPŘ (v Japonsku se mu říká sanšó) je koření typické pro sečuánskou kuchyni. Pochází z keře zvaného žlutodřev peprný a s černým pepřem není příbuzný. Vyvolává charakteristický brnivý pocit na jazyku. Nabízejí jej dobrá kořenářství i prodejny asijských specialit.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Podzimní jídla z jednoho hrnce do půl hodiny(39 receptů )