Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zelí ,po domácku‘
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby jako příloha

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1262 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 144 g
Tuky 63 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Označení ,po domácku’ v sečuánském vaření znamená, že chuti jsou poněkud tlumenější než u pokrmů, které byste dostali na stůl v restauraci. Ne tak os- tré, ne tak kyselé, malinko sladké, ale v každém případě velmi aromatické. Na tomto pokrmu je také vidět obliba sušených papriček v Sečuánsku.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
červené, sušené, rozpůlené
pepř 1 PL
sečuánský, mírně podrcený v hnoždíři
špičaté, rozpůlené a nakrájené na 5cm kousky
sójová omáčka tmavá 2 PL
rýžový ocet 1 PL
rýžový černý ocet čen-ťiang (viz Slovníček surovin v postupu)

Postup

1

Ve velkém woku či hluboké pánvi na silném ohni rozehřejte olej a opékejte sušené chilli papričky (chcete-li pokrm méně pálivý, uberte 1/2 semínek) a sečuánský pepř 2 minuty, aby se rozvoněly. Vsypte zelí a opékejte za stálého obracení 3–4 minuty, až se začne ožehovat. Pak vlijte 100 ml vody a duste, aby bylo zelí provařené a voda se odpařila. Ochuťte cukrem, sójovou omáčkou a octem a zahřívejte, aby se tekutina zredukovala a obalila zelí. Podávejte.

SLOVNÍČEK SUROVIN
 

  • RÝŽOVÝ ČERNÝ OCET ČEN-ŤIANG je v čínské kuchyni široce rozšířený. Jeho jméno je odvozené od provincie Čen-ťiang a historie sahá nejméně 1400 let zpátky. K dostání je v obchodech s asijskými specialitami, v internetových obchodech (hledejte ,chinkiang black vinegar‘).
     
  • SEČUÁNSKÝ PEPŘ (v Japonsku se mu říká sanšó) je koření typické pro sečuánskou kuchyni. Pochází z keře zvaného žlutodřev peprný a s černým pepřem není příbuzný. Vyvolává charakteristický brnivý pocit na jazyku. Nabízejí jej dobrá kořenářství i prodejny asijských specialit.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín