0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zelí ,po domácku‘

Zelí ,po domácku‘
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Zelí ,po domácku‘

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby jako příloha

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1262 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 144 g
Tuky 63 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Označení ,po domácku’ v sečuánském vaření znamená, že chuti jsou poněkud tlumenější než u pokrmů, které byste dostali na stůl v restauraci. Ne tak os- tré, ne tak kyselé, malinko sladké, ale v každém případě velmi aromatické. Na tomto pokrmu je také vidět obliba sušených papriček v Sečuánsku.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
chilli paprička 8 ks
červené, sušené, rozpůlené
pepř 1 PL
sečuánský, mírně podrcený v hnoždíři
zelí bílé 1 ks
špičaté, rozpůlené a nakrájené na 5cm kousky
krupicový cukr 2 PL
sójová omáčka tmavá 2 PL
rýžový ocet 1 PL
rýžový černý ocet čen-ťiang (viz Slovníček surovin v postupu)

Postup

1

Ve velkém woku či hluboké pánvi na silném ohni rozehřejte olej a opékejte sušené chilli papričky (chcete-li pokrm méně pálivý, uberte 1/2 semínek) a sečuánský pepř 2 minuty, aby se rozvoněly. Vsypte zelí a opékejte za stálého obracení 3–4 minuty, až se začne ožehovat. Pak vlijte 100 ml vody a duste, aby bylo zelí provařené a voda se odpařila. Ochuťte cukrem, sójovou omáčkou a octem a zahřívejte, aby se tekutina zredukovala a obalila zelí. Podávejte.

SLOVNÍČEK SUROVIN
 

  • RÝŽOVÝ ČERNÝ OCET ČEN-ŤIANG je v čínské kuchyni široce rozšířený. Jeho jméno je odvozené od provincie Čen-ťiang a historie sahá nejméně 1400 let zpátky. K dostání je v obchodech s asijskými specialitami, v internetových obchodech (hledejte ,chinkiang black vinegar‘).
     
  • SEČUÁNSKÝ PEPŘ (v Japonsku se mu říká sanšó) je koření typické pro sečuánskou kuchyni. Pochází z keře zvaného žlutodřev peprný a s černým pepřem není příbuzný. Vyvolává charakteristický brnivý pocit na jazyku. Nabízejí jej dobrá kořenářství i prodejny asijských specialit.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit