Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zelí ,po domácku‘
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby jako příloha

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1262 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 144 g
Tuky 63 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Označení ,po domácku’ v sečuánském vaření znamená, že chuti jsou poněkud tlumenější než u pokrmů, které byste dostali na stůl v restauraci. Ne tak os- tré, ne tak kyselé, malinko sladké, ale v každém případě velmi aromatické. Na tomto pokrmu je také vidět obliba sušených papriček v Sečuánsku.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
červené, sušené, rozpůlené
pepř 1 PL
sečuánský, mírně podrcený v hnoždíři
špičaté, rozpůlené a nakrájené na 5cm kousky
sójová omáčka tmavá 2 PL
rýžový ocet 1 PL
rýžový černý ocet čen-ťiang (viz Slovníček surovin v postupu)

Postup

1

Ve velkém woku či hluboké pánvi na silném ohni rozehřejte olej a opékejte sušené chilli papričky (chcete-li pokrm méně pálivý, uberte 1/2 semínek) a sečuánský pepř 2 minuty, aby se rozvoněly. Vsypte zelí a opékejte za stálého obracení 3–4 minuty, až se začne ožehovat. Pak vlijte 100 ml vody a duste, aby bylo zelí provařené a voda se odpařila. Ochuťte cukrem, sójovou omáčkou a octem a zahřívejte, aby se tekutina zredukovala a obalila zelí. Podávejte.

SLOVNÍČEK SUROVIN
 

  • RÝŽOVÝ ČERNÝ OCET ČEN-ŤIANG je v čínské kuchyni široce rozšířený. Jeho jméno je odvozené od provincie Čen-ťiang a historie sahá nejméně 1400 let zpátky. K dostání je v obchodech s asijskými specialitami, v internetových obchodech (hledejte ,chinkiang black vinegar‘).
     
  • SEČUÁNSKÝ PEPŘ (v Japonsku se mu říká sanšó) je koření typické pro sečuánskou kuchyni. Pochází z keře zvaného žlutodřev peprný a s černým pepřem není příbuzný. Vyvolává charakteristický brnivý pocit na jazyku. Nabízejí jej dobrá kořenářství i prodejny asijských specialit.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč