Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mapo tofu
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3141 kcal
Bílkoviny 159 g
Sacharidy 351 g
Tuky 132 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Obyvatelé Sečuánu milují chilli a brnivý pocit, který vyvolává sečuánský pepř – a přesně tohle vám nabízí mapo tofu (ma-pcho tou-fu). Bez tamější chilli pasty tou-pan-ťiang by to ale nebylo ono!

Související recepty

Suroviny

tofu 600 g
ne pevné, nakrájené na 3–4cm kostky
sůl 1 špetka
rostlinný olej 4 PL
česnek 7 stroužků
nadrobno
zázvor (čerstvý) 10 cm
nadrobno
pepř 2 PL
sečuánský, podrcený
pasta či omáčka tou-pan-ťiang (viz Slovníček surovin v postupu)
rýžové víno šao-sing (viz Slovníček surovin v postupu)
vývar kuřecí 500 ml
slabší
jarní cibulka 8 ks
našikmo na tenké plátky
škrob 2,5 PL
kukuřičný
rostlinný olej 2 PL
chilli olej chiu chow (viz Slovníček surovin v postupu)

Postup

1

Tofu dejte do mísy, zalijte konvicí vroucí vody a přidejte špetku soli. Nechte máčet, zatímco připravujete omáčku.

2

Ve woku nebo pánvi rozehřejte olej tak, aby začal kouřit, a zprudka na něm opékejte mleté maso 4–5 minut, aby bylo opravdu pořádně křupavé, veškeré hrudky přitom rozbíjejte boční stranou vařečky. Pak zmírněte oheň a přidejte česnek, zázvor a sečuánský pepř. Opékejte 2–3 minuty, aby se silně rozvoněly, pak přidejte chilli pastu a opékejte ještě 1 minutu.

3

Do pánve vlijte víno, vývar, vsypte 3/4 jarní cibulky a osušené tofu a zvolna vařte 5 minut. Škrob smíchejte s 1 lžící studené vody na pastu, přidejte do pánve a promíchejte. Vařte 2–3 minuty do zhoustnutí, pak ochuťte cukrem a chilli olejem. Přesuňte do servírovací mísy a posypte zbývající jarní cibulkou. Podávejte s rýží, chcete-li.

SLOVNÍČEK SUROVIN

  • CHILLI OLEJ CHIU CHOW pochází z jižní Číny. Vyrábí se z nakládaných chilli papriček a česneku a sójového oleje. Značka Lee Kum Kee je k dostání například na www.tasteofasia.cz. Můžete použít také Baues Chilli Oil – český chilli olej v sečuánském stylu –, se kterým jste se možná už setkali na farmářských trzích (FB @baues.chilli.oil).
     
  • CHILLI PASTA/OMÁČKA TOU-PAN-ŤIANG je slaná pasta z fermentovaného bobu zahradního, sójových bobů, soli, rýže, chilli papriček a různého koření. Tahle pálivá bomba nabitá umami je k mání na internetu a v obchodech s asijskými specialitami (např. značka Lee Kum Kee). Hledejte ,doubanjiang‘ či ,toban djan‘.
     
  • SEČUÁNSKÝ PEPŘ (v Japonsku se mu říká sanšó) je koření typické pro sečuánskou kuchyni. Pochází z keře zvaného žlutodřev peprný a s černým pepřem není příbuzný. Vyvolává charakteristický brnivý pocit na jazyku. Nabízejí jej dobrá kořenářství i prodejny asijských specialit.
     
  • ŠAO-SING je víno na vaření z východní Číny. Vyrábí se fermentací rýže a má sladkou chuť. Víno šao-sing (shaoxing) se používá nejen po celé Číně, ale také na Tchaj-wanu a v jihovýchodní Asii. Prodávají jej kamenné i internetové obchody s asijskými specialitami.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín