0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mapo tofu
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3141 kcal
Bílkoviny 159 g
Sacharidy 351 g
Tuky 132 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Obyvatelé Sečuánu milují chilli a brnivý pocit, který vyvolává sečuánský pepř – a přesně tohle vám nabízí mapo tofu (ma-pcho tou-fu). Bez tamější chilli pasty tou-pan-ťiang by to ale nebylo ono!

Suroviny

tofu 600 g
ne pevné, nakrájené na 3–4cm kostky
sůl 1 špetka
rostlinný olej 4 PL
vepřové maso mleté 300 g
česnek 7 stroužků
nadrobno
zázvor (čerstvý) 10 cm
nadrobno
pepř 2 PL
sečuánský, podrcený
chilli pasta 6 PL
pasta či omáčka tou-pan-ťiang (viz Slovníček surovin v postupu)
čínské víno 6 PL
rýžové víno šao-sing (viz Slovníček surovin v postupu)
vývar kuřecí 500 ml
slabší
jarní cibulka 8 ks
našikmo na tenké plátky
škrob 2,5 PL
kukuřičný
krupicový cukr 1,5 PL
rostlinný olej 2 PL
chilli olej chiu chow (viz Slovníček surovin v postupu)

Postup

1

Tofu dejte do mísy, zalijte konvicí vroucí vody a přidejte špetku soli. Nechte máčet, zatímco připravujete omáčku.

2

Ve woku nebo pánvi rozehřejte olej tak, aby začal kouřit, a zprudka na něm opékejte mleté maso 4–5 minut, aby bylo opravdu pořádně křupavé, veškeré hrudky přitom rozbíjejte boční stranou vařečky. Pak zmírněte oheň a přidejte česnek, zázvor a sečuánský pepř. Opékejte 2–3 minuty, aby se silně rozvoněly, pak přidejte chilli pastu a opékejte ještě 1 minutu.

3

Do pánve vlijte víno, vývar, vsypte 3/4 jarní cibulky a osušené tofu a zvolna vařte 5 minut. Škrob smíchejte s 1 lžící studené vody na pastu, přidejte do pánve a promíchejte. Vařte 2–3 minuty do zhoustnutí, pak ochuťte cukrem a chilli olejem. Přesuňte do servírovací mísy a posypte zbývající jarní cibulkou. Podávejte s rýží, chcete-li.

SLOVNÍČEK SUROVIN

  • CHILLI OLEJ CHIU CHOW pochází z jižní Číny. Vyrábí se z nakládaných chilli papriček a česneku a sójového oleje. Značka Lee Kum Kee je k dostání například na www.tasteofasia.cz. Můžete použít také Baues Chilli Oil – český chilli olej v sečuánském stylu –, se kterým jste se možná už setkali na farmářských trzích (FB @baues.chilli.oil).
     
  • CHILLI PASTA/OMÁČKA TOU-PAN-ŤIANG je slaná pasta z fermentovaného bobu zahradního, sójových bobů, soli, rýže, chilli papriček a různého koření. Tahle pálivá bomba nabitá umami je k mání na internetu a v obchodech s asijskými specialitami (např. značka Lee Kum Kee). Hledejte ,doubanjiang‘ či ,toban djan‘.
     
  • SEČUÁNSKÝ PEPŘ (v Japonsku se mu říká sanšó) je koření typické pro sečuánskou kuchyni. Pochází z keře zvaného žlutodřev peprný a s černým pepřem není příbuzný. Vyvolává charakteristický brnivý pocit na jazyku. Nabízejí jej dobrá kořenářství i prodejny asijských specialit.
     
  • ŠAO-SING je víno na vaření z východní Číny. Vyrábí se fermentací rýže a má sladkou chuť. Víno šao-sing (shaoxing) se používá nejen po celé Číně, ale také na Tchaj-wanu a v jihovýchodní Asii. Prodávají jej kamenné i internetové obchody s asijskými specialitami.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč