Košíček z křehkého těsta, které omamně voní máslem a kokosem, je až po okraj naplněný sladkokyselou náplní z kondenzovaného mléka a limet. Už se vám sbíhají sliny? V tom případě si domyslete ještě kopeček nadýchané šlehačky navrch!
Suroviny
Postup
Do food procesoru nebo mixéru vsypte mouku, strouhaný kokos, moučkový cukr a špetku soli a několika pulzy smíchejte. Přidejte máslo a rozmixujte do konzistence jemné drobenky. Přilijte žloutek, 1 lžíci ledové vody a kokosové aroma a pár pulzy spojte do těsta. Vyklopte a rukama z těsta rychle zformujte váleček, zabalte do potravinářské fólie a odložte na 2 hodiny do chladu.
Studené těsto nakrájejte na 8 stejně silných plátků. Na moukou poprášené pracovní desce vyválejte každý plátek na malou placku o tloušťce 2–3 mm a vyložte jimi formičky na tartaletky o průměru 10 cm. Odřízněte přebytečné okraje a vložte korpusy i s formičkami do lednice znovu vychladit a zpevnit.
Rozehřejte troubu na 190°C (horkovzdušnou na 170°C). Vyložte každou tartaletku pečicím papírem a zatižte (např. pečicími fazolemi nebo suchou rýží). Vložte do vyhřáté trouby a pečte 15–20 minut, nebo až začnou tartaletkám zlátnout okraje. Sejměte pečicí papír i se zátěží a dopékejte dalších 5 minut, nebo dokud středy korpusů nezezlátnou. Vyjměte a nechte vychladnout.
Ztlumte teplotu v troubě na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Ze dvou limet ostrouhejte kůru. Pak ze všech limet určených do náplně vymačkejte šťávu, měli byste získat 150 ml. Žloutky a kůru dejte do misky a elektrickým šlehačem šlehejte půl minuty vysokou rychlostí. Ztlumte šlehač na střední rychlost a za stálého šlehání přilévejte kondenzované mléko a šlehejte, dokud směs nezhoustne. Vlijte směs do korpusů a pečte 10–15 minut, dokud okraje náplně nezpevní, ale střed se bude ještě trochu chvět. Nechte vychladnout při pokojové teplotě. Vyjměte z formiček.
Na dokončení ušlehejte pomalu a na nízké otáčky smetanu. Pomocí dvou lžic vytvarujte ,nočky‘ a opatrně umístěte na každou tartaletku. Posypte čerstvě nastrouhanou limetovou kůrou.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.