Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Limetovo-kokosové tartaletky
Limetovo-kokosové tartaletky
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Limetovo-kokosové tartaletky

4.6/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné Na 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5782 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 439 g
Tuky 379 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Košíček z křehkého těsta, které omamně voní máslem a kokosem, je až po okraj naplněný sladkokyselou náplní z kondenzovaného mléka a limet. Už se vám sbíhají sliny? V  tom případě si domyslete ještě kopeček nadýchané šlehačky navrch!

Suroviny

Na těsto
nasucho opražený
sůl 1 špetka
máslo 125 g
studené a nakrájené na kostičky
velký
aroma ¼ ČL
přírodní kokosové aroma (k dostání v e-shopech, např. Svět plodů)
Na náplň
velký
slazené
Na dokončení
nastrouhaná najemno z 1 limety

Postup

1

Do food procesoru nebo mixéru vsypte mouku, strouhaný kokos, moučkový cukr a špetku soli a několika pulzy smíchejte. Přidejte máslo a rozmixujte do konzistence jemné drobenky. Přilijte žloutek, 1 lžíci ledové vody a kokosové aroma a pár pulzy spojte do těsta. Vyklopte a rukama z těsta rychle zformujte váleček, zabalte do potravinářské fólie a odložte na 2 hodiny do chladu.

2

Studené těsto nakrájejte na 8 stejně silných plátků. Na moukou poprášené pracovní desce vyválejte každý plátek na malou placku o tloušťce 2–3 mm a vyložte jimi formičky na tartaletky o průměru 10 cm. Odřízněte přebytečné okraje a vložte korpusy i s formičkami do lednice znovu vychladit a zpevnit.

3

Rozehřejte troubu na 190°C (horkovzdušnou na 170°C). Vyložte každou tartaletku pečicím papírem a zatižte (např. pečicími fazolemi nebo suchou rýží). Vložte do vyhřáté trouby a pečte 15–20 minut, nebo až začnou tartaletkám zlátnout okraje. Sejměte pečicí papír i se zátěží a dopékejte dalších 5 minut, nebo dokud středy korpusů nezezlátnou. Vyjměte a nechte vychladnout.

4

Ztlumte teplotu v troubě na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Ze dvou limet ostrouhejte kůru. Pak ze všech limet určených do náplně vymačkejte šťávu, měli byste získat 150 ml. Žloutky a kůru dejte do misky a elektrickým šlehačem šlehejte půl minuty vysokou rychlostí. Ztlumte šlehač na střední rychlost a za stálého šlehání přilévejte kondenzované mléko a šlehejte, dokud směs nezhoustne. Vlijte směs do korpusů a pečte 10–15 minut, dokud okraje náplně nezpevní, ale střed se bude ještě trochu chvět. Nechte vychladnout při pokojové teplotě. Vyjměte z formiček.

5

Na dokončení ušlehejte pomalu a na nízké otáčky smetanu. Pomocí dvou lžic vytvarujte ,nočky‘ a opatrně umístěte na každou tartaletku. Posypte čerstvě nastrouhanou limetovou kůrou.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...