Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4922 kcal
Bílkoviny 127 g
Cukr 560 g
Tuky 237 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pod floridskými palmami můžete ochutnat to nejlepší z Karibiku a Latinské Ameriky. A také sladkokyselý koláč z legendárních floridských limet!

Suroviny

sušenky 155 g
grahamové, drcené
krupicový cukr 40 g
sůl mořská 1 špetka
máslo 100 g
změklé + navíc na vymazání
Na náplň
žloutek 3 ks
nebo 4 podle velikosti
limetová kůra 1.5 PL
chemicky neošetřená, najemno nastrouhaná
kondenzované mléko 396 g
slazené
limetová šťáva 150 ml
čerstvá
Na meringue
bílek 3 ks
krupicový cukr 200 g

1 Troubu předehřejte na 175°C. Sušenky smíchejte s cukrem, solí a máslem, prsty promněte a směs vmačkejte do máslem vymazané formy na páj o průměru 22cm. Korpus pečte v předehřáté troubě 10–15 minut, aby zezlátl. Pak nechte zchladnout.

2 Na náplň prošlehejte žloutky s limetovou kůrou do nadýchané pěny. Přidejte kondenzované mléko, prošlehejte a nakonec zašlehejte limetovou šťávu. Vlijte do formy na korpus a dejte péct na 10–15 minut, aby náplň ztuhla, ale nezhnědla.

3 Bílky na meringue dejte do žáruvzdorné misky, přisypte cukr, postavte nad vodní lázeň a šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak sundejte a ušlehejte pevný sníh. Naneste ho na vychladlý koláč a opalte cukrářskou pistolí či dejte zapéct pod gril.

NĚCO NAVÍC
Jak je americkým zvykem, koláč je šíleně sladký. Slazené kondenzované mléko však můžete nahradit neslazeným a náplň pak dosladit podle vlastní chuti. Stejně tak lze podle chuti upravit množství limetkové šťávy. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit