Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Linguine s houbami a omáčkou z mascarpone s parmazánem
Linguine s houbami a omáčkou z mascarpone s parmazánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Linguine s houbami a omáčkou z mascarpone s parmazánem

5/5 Počet hodnocení: 8
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3444 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 323 g
Tuky 186 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do rychlé krémové omáčky z mascarpone můžete přidat i houby, které nasbíráte v lese. Dobu opékání pak přizpůsobte jednotlivým druhům. Těstoviny budou skvělé za všech okolností. Linguine s houbami a omáčkou z mascarpone s parmazánem se stanou hitem letošní houbové sezóny.

Související recepty

Suroviny

linguine 350 g
lze použít i špagety
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
hlíva 250 g
nakrájená na proužky
drobné hnědé, na cca 3mm plátky
Na omáčku
kulaté nebo 1 větší banánová, nasekané
česnek 5 stroužků
viz Něco navíc, drcené či nasekané nadrobno
chilli sušené ¼ ČL
vločky
vývar kuřecí 500 ml
lze použít zeleninový
škrob ½ PL
kukuřičný
hořčice dijonská 1,5 ČL
italské bylinky 1,5 ČL
sušená směs
může být i uzená
nastrouhaný najemno + k podávání
o pokojové teplotě
petrželka
hladkolistá, k podávání

Postup

1

Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Pak sceďte a uchovejte hrnek vody z vaření.

2

Mezitím ve velké pánvi s těžkým dnem rozehřejte na středním ohni polovinu másla a 1 lžíci olivového oleje. Zesilte oheň na střední až silný a vsypte hlívu. Rozprostřete ji v rovnoměrné vrstvě a opékejte 3 minuty bez míchání, pak opékejte a míchejte dalších 3–5 minut, aby se tekutina odpařila a houby zezlátly. Jemně osolte, opepřete a přesuňte na talíř. Obdobně, ale kratší dobu, opečte na zbývajícím másle a oleji žampiony a přidejte je k hlívě.

3

V pánvi použité k opékání hub rozehřejte na omáčku 30 g másla na středním ohni. Vsypte šalotku a opékejte 2 minuty do změknutí. Přidejte česnek a chilli vločky, opékejte půl minuty.

4

Ztlumte oheň a přidejte trochu vývaru. Zbývající vývar prošlehejte se škrobem a vlijte do pánve, ochuťte dijonskou hořčicí, sušenou směsí italských bylinek a mletou paprikou. Na mírném ohni vařte do zhoustnutí. Pak vmíchejte parmazán a nechte ho rozpustit. Následně ještě víc zmírněte oheň a zašlehejte mascarpone tak, aby se rozpustilo. Přidejte houby a promíchejte.

5

Potom do omáčky vsypte těstoviny, podle potřeby nařeďte vodou z vaření na požadovanou konzistenci. Přidejte část petrželky, promíchejte a ihned podávejte posypané další petrželkou, parmazánem a čerstvě mletým pepřem.

NĚCO NAVÍC
Česnek dávkujte podle svých preferencí a také podle ,síly‘ toho, který zrovna máte po ruce.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní
  • Zajímavosti

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní

Zbyla vám doma dýně, která čeká na svou poslední šanci zazářit? Proměňte ji ve voňavé dýňové donuty! Z jedné dýně tak zvládnete připravit nejen dýňovou polévku na zahřátí, ale i sladkou tečku, která elegantně uzavře dýňovou sezonu. ...
Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...