Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Linguine s houbami a omáčkou z mascarpone s parmazánem
Linguine s houbami a omáčkou z mascarpone s parmazánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Linguine s houbami a omáčkou z mascarpone s parmazánem

5/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3431 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 323 g
Tuky 185 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do rychlé krémové omáčky z mascarpone můžete přidat i houby, které nasbíráte v lese. Dobu opékání pak přizpůsobte jednotlivým druhům. Těstoviny budou skvělé za všech okolností. 

Suroviny

linguine 350 g
lze použít i špagety
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
hlíva 250 g
nakrájená na proužky
drobné hnědé, na cca 3mm plážky
Na omáčku
kulaté nebo 1 větší banánová, nasekané
česnek 5 stroužků
viz Něco navíc, drcené či nasekané nadrobno
chilli sušené ¼ ČL
vločky
vývar kuřecí 500 ml
lze použít zeleninový
škrob ½ PL
kukuřičný
hořčice dijonská ½ ČL
italské bylinky 1,5 ČL
sušená směs
může být i uzená
nastrouhaný najemno + k podávání
o pokojové teplotě
petrželka
k podávání

Postup

1

Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Pak sceďte a uchovejte hrnek vody z vaření.

2

Mezitím ve velké pánvi s těžkým dnem rozehřejte na středním ohni polovinu másla a 1 lžíci olivového oleje. Zesilte oheň na střední až silný a vsypte hlívu. Rozprostřete ji v rovnoměrné vrstvě a opékejte 3 minuty bez míchání, pak opékejte a míchejte dalších 3–5 minut, aby se tekutina odpařila a houby zezlátly. Jemně osolte, opepřete a přesuňte na talíř. Obdobně, ale kratší dobu, opečte na zbývajícím másle a oleji žampiony a přidejte je k hlívě.

3

V pánvi použité k opékání hub rozehřejte na omáčku 30 g másla na středním ohni. Vsypte šalotku a opékejte 2 minuty do změknutí. Přidejte česnek a chilli vločky, opékejte půl minuty.

4

Ztlumte oheň a přidejte trochu vývaru. Zbývající vývar prošlehejte se škrobem
a vlijte do pánve, ochuťte dijonskou hořčicí, sušenou směsí italských bylinek a mletou paprikou. Na mírném ohni vařte do zhoust- nutí. Pak vmíchejte parmazán a nechte
ho rozpustit. Následně ještě víc zmírněte oheň a zašlehejte mascarpone tak, aby se rozpustilo. Přidejte houby a promíchejte.

5

Potom do omáčky vsypte těstoviny, podle potřeby nařeďte vodou z vaření na požadovanou konzistenci. Přidejte část petrželky, promíchejte a ihned podávejte posypané další petrželkou, parmazánem
a čerstvě mletým pepřem.

NĚCO NAVÍC
Česnek dávkujte podle svých preferencí a také podle ,síly‘ toho, který zrovna máte po ruce.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...