Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
< 20 min
4,2 (80x)
19. 5. 2016
Těstoviny s mascarpone a citronem
Apetit
Omáčka bez vaření: mascarpone & citron
Apetit


Velmi snadné
< 20 min
4,2 (80x)

Hledáte těstoviny s omáčkou hebkou jako samet? Právě jste je objevili. Pusťte se do nich! Uvařeno máte za chvíli a vzpomínat budete ještě dlouho! Omáčka z mascarpone a citronu, navíc bez vaření si vás rozhodně získá...


Nezhasínat obrazovku

Suroviny

2

Nezhasínat obrazovku

Suroviny

2

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu

Chybí vám suroviny?

Další recepty níže

Nutriční hodnoty

Na 1 porci

  • Energie 752.5 kcal
  • Bílkoviny 24 g
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 49 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

  1. Smetana v hlavní roli, nejlepší krémové polévky a omáčky Omáčky bez vaření

Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2011/8

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:

Hodnocení

4,2/5

Hodnocení receptu

4,2/5
(80 hlasů)
5
4
3
2
1

Sdílet

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2011/8

Na rybáchUvařeno bez vařeníOvocný želé dort

Související články

Osvěžující citrusy s blahodárným složením

Původ citrusů

Citrusy jsou teplomilné, většinou trnité stromy i keře pocházející z tropických a subtropických oblastí Austrálie a jihovýchodní Asie. Pravlastí jejich přirozeného růstu je nejspíše také podhůří Himaláje.

Tyto rostliny jsou hojně využívány, ať už k přímé konzumaci, tak dalšímu zpracování v potravinářském a farmakologickém odvětví, navíc také v parfumérii. Citrusy svým unikátním vzhledem zdobí řadu zahrad i pokojů. Pěstováním těchto pokojových odrůd se zabývají citrusáři. Citrusy jsou navíc nositeli řady kulturních symbolů, vzpomeňme důležitou roli rajského jablka v křesťanské tradici. Jejich kultivace je datována dávno před naším letopočtem, a to na území Asie. V Evropě se první citrusy začaly pěstovat v antice, nejspíše díky výpravám Alexandra Velikého, který tuto plodinu přivezl ze svých cest. Pěstování citrusů, především pomerančů, se na našem kontinentě rozšířilo až na přelomu 15. a 16. století.

[[nid:7998]]

Jaké známe druhy citrusů

Původní botanické druhy citrusů povětšinou plodí nepoživatelné plody. Díky rozšířenosti jedlých citrusů vzniklo křížením mnoho dalších „hybridů“, na kterých si dodnes pochutnáváme. Citrusy, které se považují za původní, jsou mandarinky obecné a středozemní, cedrát, pomelo a citronečník trojlistý. Z vypěstovaných „hybridů“ si pochutnáváme na mandarince klementince, hořkém i červeném pomeranči, grapefruitu, citronech, limetkách a bergamontech. Křížením mezi sebou vznikl například citremon, citranž, citrumelo či kalamondin.

Co v citrusech najdeme

Citrusy jsou z velké většiny tvořeny vodou (kolem 90 % z celkového objemu plodů), nicméně jsou v nich obsaženy další živiny. Přestože jako hlavní živinu dodají sacharidy, řadíme citrusy k méně sladkým druhům ovoce. Tuky a bílkoviny v nich téměř nenalezneme. Jsou chutným zdrojem organických kyselin, vitaminů C i E, vlákniny i betakarotenu. Minerály jsou zastoupeny draslíkem, hořčíkem, fosforem, vápníkem a železem. Ochranná slupka citrusů obsahuje pektin a vonné látky, díky kterým rozkrojený citrus nezaměnitelně voní a je využíván v kosmetice.

Čím prospívají našemu tělu

  • zlepšují zdraví vašeho srdce
  • podporují zažívání, trávení i tvorbu žluči
  • jsou prospěšné během detoxikace organismu
  • snižují riziko vzniku ledvinových kamenů
  • udržují hladinu cukru v krvi díky vláknině
  • vyrovnávají pH v našem těle
  • chrání mozek před vznikem Parkinsonovy i Alzheimerovy choroby
  • pomáhají v prevenci i léčbě rakoviny
  • posilují tepny, vlasy, pokožku i nehty
  • vyvolávají pocit sytosti, mají málo kalorií, jsou tedy vhodné při redukci váhy
  • jsou bohatým zdrojem vlákniny

[[nid:9036]]

Čím nás citrusy naopak mohou potrápit

  • nadměrná konzumace citrusů může způsobit zubní kaz
  • nadměrná konzumace citrusových džusů může vést ke ztučnění jater
  • grapefruit a pomelo můžou negativně ovlivnit účinky léčiv kvůli látce furanokumarin, která je zodpovědná za vstřebávání léčiv, obezřetnosti dbejte, pokud užíváte léky na vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, potlačení imunity, antidepresiva i léky k léčbě alergií

 

Nejlepších účinků citrusů docílíte přímou konzumací plodů. Kupované džusy obsahují větší množství cukrů a přidaných barviv nežli zdraví prospěšných látek. Doporučujeme tedy vychutnání čerstvých plodů či šťáv z domácího odšťavňovače.