0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Losos v bylinkové krustě s krevetovým máslem

Losos v bylinkové krustě s krevetovým máslem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Losos v bylinkové krustě s krevetovým máslem

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6107 kcal
Bílkoviny 380 g
Sacharidy 308 g
Tuky 349 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lososový filet pečený vcelku působí vskutku luxusně. A co teprve, když přidáte ještě křupavou krustu z čerstvých bylinek a aromatické krevetové máslo – sváteční oběd jako ze žurnálu. 

Suroviny

sůl 2 PL
hrubá + běžná sůl
koriandrová semínka 2 ČL
nasucho opražená a podrcená
losos 1,5 kg
filet s kůží
brambory 1 kg
zámecké, větší přepůlené
máslo 150 g
změklé, na kostičky
krevety 70 g
drobné, loupané a vařené
citronová šťáva
ze 2 citronů
Na bylinkovou krustu
petrželka ½ svazku
hladkolistá, nahrubo nasekaná
kopr ½ svazku
nahrubo nasekaný
hořčice mletá 1 PL
v prášku, k dostání v internetových delikatesách
pepř ½ ČL
drcený
citronová kůra
jemně nastrouhaná z 1 citronu
kapary 50 g
opláchnuté a okapané
strouhanka 150 g
z bílého pečiva
olivový olej 3 PL

Postup

1

Smíchejte hrubou mořskou sůl s drcenými semínky koriandru a posypte směsí filet lososa. Zakryjte a uložte na 1 hodinu do chladu, pak opatrně opláchněte pod studenou vodou a osušte kuchyňskými papírovými utěrkami. 

2

Brambory vydrhněte, v osolené vodě je uvařte doměkka a slijte.

3

Rozehřejte troubu na 200C° (horkovzdušnou na 180°C). Petrželku, kopr, práškovou hořčici, drcený pepř, citronovou kůru a špetku soli vložte do sekáčku a několika pulzy rozmixujte, aby se všechny přísady propojily. Přidejte kapary, strouhanku a olej. Společně rozmixujte na hmotu podobnou drobence.

4

Lososa položte kůží dolů do velké zapékací nádoby a přitiskněte na něj směs strouhanky a bylinek. Kolem rozložte brambory, na každou položte kousíček másla a podle chuti lehce osolte. Vložte do trouby a pečte 20 minut. 

5

Zbylé máslo smíchejte s krevetami. Vyndejte zapékací nádobu z trouby, rozprostřete na brambory máslo s krevetami a vraťte na 5 minut do trouby. Pak vyjměte, pokapejte podle chuti citronovou šťávou a podávejte.

Fotografie i recept převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč