Pošírování je skvělý způsob, jak získat pevné a přitom nevysušené rybí maso. Tekutinu, v níž se vařil losos, nevylévejte. Můžete ji použít jako slabý vývar – základ na krémovou polévku.
Suroviny
Postup
Do velké nádoby, kam se akorát vejde losos, vlijte 1 litr vody. Přidejte ostatní přísady, včetně stonků petrželky, přiveďte k varu a asi 15 minut povařte. Pak vodu ztlumte pod bod varu a vložte lososa – ten by měl být v tekutině ponořený, podle potřeby můžete přidat vodu. Na nízkém plameni zvolna zahřívejte, voda nesmí ani bublat, jen se jemně ‚chvět’. Pokud máte teploměr, udržujte teplotu na 80°C. Vařte celkově zhruba 10 minut, délka vaření se může lišit podle síly filetu.
Zatímco se losos pošíruje, připravte remuládu. Z citronů oloupejte kůru, včetně bílé části. Pak ostrým nožíkem mezi slupičkami vyřezejte citrusová filátka. Filátka nasekejte nadrobno. Prošlehejte hořčici, šalotku a cukr a do směsi vymáčkněte zbylou šťávu z citronových ‚kostřiček’ po filetování. Všlehejte 4 lžíce olivového oleje, pak vmíchejte nasekanou citronovou dužinu, trošku soli a petrželku.
Nechte lososa ve vypnuté lázni 5 minut odpočinout. Pak opatrně vyjměte, odstraňte kůži a podávejte se salátem a remuládou a klínky citronu navíc.
Zdroj: Olive Magazine/Immediate Media